Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Bylinky pre zdravie a zimnú pohodu

Bylinky pre zdravie a zimnú pohodu

Téma byliniek je skutočne obľúbenou práve v týchto chladných mesiacoch, kedy nás okrem príjemného očakávania Vianoc môže občas potrápiť aj nejaká tá viróza alebo zápal. Preto by sme sa mali oboznámiť s najlepšími a najúčinnejšími druhmi byliniek, ktoré používali na rôzne virózy aj naše staré mamy. V prípade, že vás žiaden problém netrápi, popíjanie chutných čajov je skvelou prevenciou. A v prípade, že netúžite po hŕbach liekov a antibiotík, odporučíme vám druhy čajov, ktoré urýchlia proces uzdravovania a pomôžu vám omnoho efektívnejšie a s dlhodobejším účinkom. Medzi najznámejšie bylinky, ktoré vám v boji s virózami pomôžu, patrí napríklad kvet bazy, nechtík, lipa, rumanček alebo mnoho iných. Je na vás, či ich budete prijímať vo forme čaju alebo si z nich pripravíte odvar, ktorým sa budete naparovať alebo ho budete inhalovať. Bylinky sú darom našej zeme a mali by sme ich prijímať často, aby sme boli odolní a mohli si užívať každý deň.

Baza čierna

Baza čierna sa zbiera v období od septembra do októbra. Pri príprave čaju zalejeme 2 čajové lyžičky bazových kvetov horúcou vodou a necháme lúhovať desať minút. Čaj je najvhodnejšie vypiť pred tým, ako sa začneme pod perinou potiť. Baza pôsobí pozitívne proti bolesti, znižuje krvný tlak, zmierňuje horúčku a tiež má protizápalové účinky, čo urýchľuje zlepšovanie stavu pri rôznych vírusových infekciách.

Šalvia lekárska

Šalvia lekárska je skvelým pomocníkom pri ťažkostiach s hrdlom. Má antibakteriálne účinky, pomáha pri vykašliavaní hlienu, upokojuje podráždené hrdlo a hltan, pomáha pri zápaloch ďasien alebo zápaloch slizníc, tiež pôsobí pozitívne na žalúdok. Rovnako ako pri baze, zalejeme dve lyžičky vysušenej šalvie vriacou vodou, necháme lúhovať a doprajeme si skvelý čaj, ktorý nám úžasne pomôže s hrdlom. Niekedy je lepšie siahnuť práve po šalviovom čaji namiesto nepríjemných antibiotík.

Lipové kvety

Lipa je podobne ako šalvia skvelým pomocníkom pri bolestiach hrdla. Pomáha prieduškám zbaviť sa hlienov, pozitívne pôsobí na tráviace ústrojenstvo, pôsobí na uvoľňovanie kŕčov, zrieďuje krv a podporuje potenie. Pri príprave čaju zalejeme 1 čajovú lyžičku lipových kvetov vriacou vodou a necháme lúhovať približne 10 minút. V prípade, že začneme pri prepuknutí virózy piť čaj z lipových kvetov včas, pomôže nám veľmi rýchlo zbaviť sa tohto nepríjemného stavu. Podľa odborníkov je lipový čaj jedným z najúčinnejších prostriedkov v boji s chrípkou.

Rumanček kamilkový

V rôznych zdrojoch sa dočítate, že rumanček je považovaný za bylinku, ktorá je všepomocníkom. Pomáha pri ženských ťažkostiach, zápaloch, pri menštruačných bolestiach, pomáha pri trávení, pozitívne vplýva na dýchacie cesty, je skvelý pri kožných problémoch a hojení rán. Z rumančeka si môžete vyrobiť čaj alebo odvar. To znamená, že budete odvar buď piť alebo sa ním budete naparovať alebo ho inhalovať. V prípade, že sa potrebujete zbaviť hlienov, naparovanie rumančekovým odvarom vám úžasne uvoľní nos.

Mäta pieporná

Keďže aj naparovanie je spôsobom skvelej pomoci pri rôznych vírusových ochoreniach, mäta nám okrem pomoci dopraje aj úžasnú mentolovú vôňu. Vďaka naparovaniu a inhalovaniu dokážeme odstrániť bolesti hlavy, bude na nás pôsobiť dezinfekčne a protizápalovo. Pri príprave odvaru dáme hrsť sušenej mäty do vriacej vody, ale už nevaríme. Vďaka pitiu chutného čaju sa zbavíme tráviacich ťažkostí, pomôže nám utíšiť bolesti v žalúdku a žlčníku. Vďaka mentolu nás dezinfikuje a pomáha nám pri oparoch alebo infekčných zápaloch slizníc v ústnej dutine a zápaloch hrdla.

Ruža šípová

Možno aj vy ste si nazbierali šípky v lese a neviete, čo s nimi. Šípky zbierame v období od septembra do októbra. Šípky fungujú ako posilňujúci prostriedok, ktorý pôsobí celkovo na celý organizmus. Má močopudné účinky. Vysušené plody necháme vylúhovať vo vriacej vode. Odvar je chutný a posilní našu imunitu.

Materina dúška

Materina dúška má nie len skvelé účinky, ale rovnako nádherne vonia. Táto bylinka pôsobí pozitívne na dýchacie cesty a tráviace ústrojenstvo. Materina dúška je vhodná najmä po období, keď sme bojovali s nejakým ochorením. V čase po chorobe nám obnoví sily. Vyskúšajte chutný čaj z materinej dúšky s pridaním medu. Čaje znamenajú úžasnú silu našej prírody, prinášajú nám pokoj a chvíľka pri šálke čaju je pre nás akousi odmenou a relaxom. Mali by sme si preto chutný čaj dopriať každý deň. Byliniek máme predsa veľa a každá nám pomáha v niečom inom. Preventívne by sme preto mali skúšať rôzne nové chute a možno aj sami začať zbierať a sušiť bylinky. Príroda nám ich ponúka na každom kroku, tak prečo to nevyužiť.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Minuly tyzden v piatok som si Vas objednala caje na nespavost s dorucenim do Londyna. Chcem podakovat za expresne odoslanie. Caje vcera dorazili a su vyborne. Este raz velka vdaka.“

Slovakova