Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čas zberu šípok sa už blíži

Čas zberu šípok sa už blíži

Obľubujete čaj zo sušených šípok? Majte sa na pozore, pretože obdobie ich zberu je spoločne i s jeseňou už za dverami. Čoskoro sa budeme musieť rozlúčiť s milovaným letom, avšak prichádzajúca jeseň so sebou nepochybne prinesie mnoho krásneho a prospešného pre našu myseľ i telo. Pre mnohých je v septembri každoročnou tradíciou príjemná prechádzka s cieľom zberu šípok, pretože nie je pre telo nič lepšie, ako spojiť príjemné s užitočným a okrem skvelého pocitu z prírody, priniesť domov i zdravú ingredienciu na čajík. Optimálny čas zberu šípok je odporúčaný v druhej polovici septembra, počas októbra a začiatkom novembra. Jar má svoj čarovný podbeľ a jeseň jej ho vôbec nemusí závidieť, pretože sa môže pýšiť šípkami a ich priaznivými účinkami, ktoré stojí za to objaviť.

Šípky sú odolné voči mrazu

Krásne kvety ruže šípovej, ktoré majú nežne ružové sfarbenie, kvitnú počas mája a začiatkom júna. Jej plody, ktoré sú nám známe ako šípky, dozrievajú na prelome augusta a septembra. Šípky sú obľúbené a vyhľadávané kvôli ich liečivým účinkom. Plody ruže šípovej dokážu odolať pôsobeniu mrazu, avšak nie silnému, či opakovanému, preto si pri zbere dajte záležať, aby zbytočne nezbierate šípky poškodené mrazom. Kedy je ten správny čas ísť s košíčkom / látkovým vrecúškom do prírody za šípkami? Ideálne je počkať si na prvé záblesky slnečnej jesene, prípadne i na októbrové dni, kedy sú plody ruže šípovej zrelé a žiaria už z diaľky na nás svojou tmavočervenou farbou.
Ak jeseň rozmaznáva prírodu septembrovým slniečkom a netrápi ju silným mrazom, môžeme mať istotu, že dopraje šípkam dozrievanie, aké potrebujú. Pri zbere dbajte na to, aby boli plody suché a nevzbudzovali dojem, že sú už prezreté. Ak sa rozhodnete pre sušenie šípok, nájdite si vzdušné miesto bez žiarenia slniečka. Nazbierané plody najskôr zbavte všetkých drobných nečistôt, lístkov a šípok, ktoré nie sú vhodné na ďalšie použitie. Prebraté šípky od nečistôt možno nechať sušiť na plechu v izbovej teplote alebo ich sušenie urýchliť tak, že ich dáme do rúry vyhriatej na cca 70 ˚C. Dbáme na to, aby sa šípky nepripálili alebo nemali sfarbenie do čierna. Plody by nemali zostať vo vnútri vláčne a mali by byť tvrdé.

Prečo je šípkový čaj tak veľmi obľúbený?

Šípky sú známou a obľúbenou surovinou predovšetkým vďaka šípkovému čaju. Prečo je čaj zo šípok tak často konzumovaný? Pretože plody ruže šípovej sú skvelým a naozaj veľmi bohatým zdrojom vitamínu C. Šípky majú teda skvelú superschopnosť podporovať náš imunitný systém, čo ocení každý z nás, keď ho prekvapí chrípka a nachladnutie. Účinky šípok majú svoju moc i v prípade detoxikácie organizmu, nakoľko podporujú tráviaci systém a napomáhajú pravidelnej stolici. Plody ruže šípovej a ich účinky sú vyhľadávané i pri problémoch s močovým ústrojenstvom a obličkami.
Šípky majú močopudné účinky, vďaka ktorým organizmus odvodnia a prečisťujú obličky. Čaj zo šípok má upokojujúce účinky, ktoré zatočia i s pocitom nesústredenia sa. Voňavá ruža šípová môže byť na svoje plody plným právom pyšná, pretože okrem bohatého obsahu vitamínu C, skrývajú i vitamíny A, B, K, vlákninu a betakarotén. Plody sú bohaté i na železo a podporujú správnu krvotvorbu.

Poznáte šípkový olej?

Denná spotreba šípkového čaju v prípade nachladnutia môže pokojne byť i liter a pol. Šípkový čajík si najlepšie vychutnáte osladený s medom, ktorého priaznivé účinky na náš organizmus sú samostatnou kapitolou v predošlom článku. Vedeli ste, že na hydratáciu pleti a vyhladzovanie vrások je vyhľadávaný olej zo šípok? Šípkový olej spomaľuje starnutie pleti a dokáže zmierniť tvorbu vrások. Ďalším netradičným produktom z plodov ruže šípovej je šípkový sirup, ktorý sa konzumuje kvôli podpore obranyschopnosti a častokrát ho vyhľadávajú mamičky pre zlepšenie imunitného systému ich detí.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Práve teraz som obdržala zásielku produktov, ktoré som si u Vás objednala. Chcem sa Vám veľmi pekne poďakovať za tovar a rýchle dodanie.“

Ivaničová