Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Cesnak kuchynský

Cesnak kuchynský

Cesnak je veľmi obľúbený všade na svete. Stal sa súčasťou mnohých jedál a ľudia si ho nevedia vynachváliť. Svojimi účinkami dokáže pomáhať v rôznych smeroch a vďaka vhodným podmienkam na pestovanie, toto liečivo si môžeme vypestovať aj na vlastnej záhrade. Možno vám vadí jeho silná aróm a to, že človek musí rozmýšľať kedy ho vlastne môže jesť, ale milovníkom cesnaku je to zväčša jedno a doprajú si ho v každej možnej situácii v každej kulinárskej dobrote. Pozrime sa na jeho účinky a zistime v čom všetkom nám pomáha a čo to vlastne je.

Charakteristika

Cesnak patrí medzi najpoužívanejšie prírodné liečivá a naši predkovia dokonca verili, že jeho sila je taká pozitívna, že dokáže zahnať aj upírov. Zrejme pochádza zo strednej Ázie, ale už v staroveku bol veľmi používaný aj v Stredozemí, hlavne v Egypte. Perzský lekári považovali toto liečiteľské bohatstvo napríklad za protijed proti uštipnutiu hadom. Latinský názov Cesnaku kuchynského je Allium sativum. Táto rastlina patrí do čeľade cesnakovité Alliaceae. Skladá sa z podzemných cibúľ, ktoré majú na sebe bielu šupku a vo vnútri sú naukladané jednotlivé malé strúčiky cesnaku, ktoré majú tiež každý osobitne svoj biely šupinatý obal. Vo vnútri je už pevný cesnak so špecifickou chuťou a arómou. Rastlinka má ploché a vzpriamené listy. Sú dlhé 15 až 30 centimetrov. Rastlina má jednu stonku s guľatými kvetmi, ktorých sfarbenie je ružovo-zelenkasté. Tieto kvietky sú často zmiešané s rozmnožovacími pacibuľkami. Z rastliny sa používajú cibule, ktoré sú rozdelené do strúčikov. V kuchyni sa cesnak používa na dochucovanie polievok, omáčok, mäsa, rýb, na výrobu rôznych pomazánok a v mnohých iných receptoch.

Pestovanie

Cesnak sa sadí na jeseň 5-10 centimetrov hlboko do ťažšej pôdy alebo v chladnejších oblastiach do kvetináčov, odkiaľ ich v jari zasadíte do zeme. Cesnak zbierame v lete, keď mu odumrú listy a potom ho sušíme na slnku alebo v teplom prostredí. Vhodnou radou pre záhradkárov je pestovanie cesnaku pod broskyňami, čo bojuje proti skrúcaniu listov a pre silnejšiu arómu by sa mal cesnak pestovať v blízkosti ruží. Postrek z výťažku z čerstvých listov cesnaku sa používa na boj so zemiakovou plesňou.

Zloženie a účinky

Cesnak obsahuje veľmi veľa pre naše telo prospešných látok. Sú v ňom sacharidy, bielkoviny, tuky, horčík, draslík, sodík, vápnik, fosfor, železo, mangán, zinok, vitamíny skupiny B, vitamín C a D a mnoho iných vitamínov a minerálnych látok. Vďaka svojmu zloženiu a veľkému zoskupeniu zdraviu prospešných látok, nám pomáha v rôznych oblastiach:

  • Bojuje s vysokým krvným tlakom
  • Čistí nám krv
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Bojuje s narušeným trávením a vredmi
  • Účinkuje v boji proti astme
  • Bojuje s chrípkou a inými viróznymi ochoreniami
  • Bojuje s rôznymi druhmi bolestí
  • Prečisťuje cievy a odstraňuje a rozpúšťa nepriaznivé látky v nich
Zaujímavé je aj zistenie, že ľudí, ktorí cesnak konzumujú, napádajú komáre omnoho menej než ľudí, ktorí ho nemajú radi.

V kuchyni

Pri varení sa nebojte cesnak používať a vyrobte si z neho zaujímavé jedlá. Mám pre vás super nápad na výrobu cesnakového oleja, ktorý môžete používať do akéhokoľvek jedla. Na prípravu potrebujeme len 600 ml kvalitného oleja, rastlinného, napríklad slnečnicového alebo olivového a dve hlávky cesnaku. Očistite cesnak a mierne rozdrvené strúčiky hoďte do uzavierateľnej fľaše s olejom. Fľašu zatvorte a uložte na 2 týždne na tmavé a chladnejšie miesto, občas fľašou zatrepte, aby sa chute premiešali. Po 2 týždňoch olej opatrne zlejte a môžete ho nádherne aromatický používať napríklad do šalátov a na rôzne druhy pečiva.
Cesnak je aj v mojej kuchyni veľmi obľúbenou surovinou. Je to predsa liek z našej prírody, tak si ho doprajme pravidelne a účinky na seba nenechajú dlho čakať.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Objednaný tovar som si prebral v poriadku.p.Evka bol som milo prekvapený ako rýchlo mi bol tovar doručený. Ďakujem Vám a želám, nech sa Vám len dobre darí.Teším sa na ďalšiu spoluprácu. “

František