Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čierne ríbezle

Čierne ríbezle

Nachádzame sa v období, keď mnohí z nás uvažujú nad rozmiestnením ovocných kríkov v záhrade a taktiež premýšľame, čo nám chutí, ktoré plody farebne oživia celý komplex rastlín v záhrade, čo budeme potrebovať, a ktoré plody sú z hľadiska zloženia pre nás najprospešnejšie. Ja som sa dnes zamerala na čierne ríbezle, ktoré majú naozaj úžasné účinky z hľadiska svojho vitamínového zloženia a všetkých látok, ktoré sú schopné nám odovzdať. Možno ich radi konzumujete rovno z kríka počas krásneho slnečného dňa, varíte si z plodov sirup, z listov skvelý čaj alebo ich zavárate, robíte z nich džemy, kompóty a pečiete z nich sladké dobroty alebo si vytvárate nepečené zdravé a sladké dezerty. Samozrejme, tí viac zdatní v kuchyni dokážu aj z tohto ovocia vytvoriť prílohu k mäsu alebo iným slaným pokrmom. Pozrime sa bližšie na túto plodinu a zistime, čo nám prináša.

Ríbezľa čierna

Už dlhú dobu má v našich záhradách ríbezľa svoje miesto. Možno mnohí z vás spomínajú na leto u svojej babičky, keď sa týmito plodmi každý deň v záhrade napchávali. Kedysi, keď ľudia nemali taký prístup k liekom a podobným pomôckam, ovocie predstavovalo akúsi formu prevencie a ochrany pred chorobami. Ríbezle boli odporúčané na konzumáciu každý deň. Výskumy potvrdili ich účinky. Ríbezľa čierna, latinsky Ribes nigrum je ovocným kríkom, ktorý je zaradený do čeľade egrešovité - Grossulariaceae. Rastlina môže dosiahnuť výšku 1 až 2 metre. Má sýtozelené listy a plody v radoch na dlhých stonkách. Plody majú tmavomodrú až čiernu farbu.

Zloženie

Svoje účinky pripisujeme ríbezliam hlavne z hľadiska, že obsahujú obrovské množstvo vitamínu C. Je dokázané, že zo 100 gramov ríbezlí dokáže ľudské telo získať až 30 mg vitamínu C. Okrem tohto vitamínu obsahujú aj mnohé druhy zo skupiny vitamínov B, ďalej flavonoidy, množstvo antioxidačných látok, draslík, mangán, horčík, železo, vápnik, niacín, kyselinu pantoténovú a mnoho iných skvelých látok.

Účinky čiernych ríbezlí

Účinky ríbezlí sú zaujímavé a súvisia hlavne s obrovským množstvom vitamínu C. Ríbezle na nás pôsobia v týchto oblastiach:

  • Pozitívne ovplyvňujú nervový systém
  • Pôsobia močopudne
  • Posilňujú žalúdok
  • Ochraňujú orgány proti starnutiu
  • Pôsobia antioxidačne
  • Ovplyvňujú tvorbu krviniek a krv celkovo
  • Zlepšujú činnosť srdca a ciev
  • Sú skvelé na pamäť
  • Chránia zrak
  • Ovplyvňujú činnosť našich svalov
  • Pozitívne vplývajú na naše vlasy, nechty a pokožku

Pestovanie

Kríky ríbezle čiernej získavame buď na jeseň alebo v jari. Pred vysadením krík namočíme do vody. Pôdu musíme odburiniť a pohnojiť. Na odburinenie treba dávať pozor a nenechať burinu v okolí rastliny úradovať. Rastlinu musíme zasadiť o 5 až 10 centimetrov hlbšie, než bola hĺbka jej osadenia v pôde počas pobytu v škôlke. Je dobré mať na dvore viacero kríkov čiernych ríbezlí, hlavne z dôvodu opeľovania, čím zvýšime očakávanú úrodu. Po zasadení je dobré krík poskracovať. O ker je potrebné sa starať a každý rok ho hnojiť, najlepšie maštaľným hnojom v množstve 2 až 3 kilogramy na meter štvorcový. Ak už máme kríky posadené dlho a prestávajú nám rodiť, je najvyšší čas vymeniť ich za iné.

Sladký dezert

Prinášam vám aj sladký recept v podobe ríbezľového pohára. Na prípravu budeme potrebovať 500 gramov ríbezlí, 2 lyžice medu, 1 dl mlieka, trošku mletej škorice, 2 polievkové lyžice krupicového cukru, 250 gramov tvarohu mäkkého hrudkovitého, 1 vrecúško vanilkového cukru. Postup je nasledovný. Ríbezle si očistíme, posypeme cukrom a odložíme do chladničky. Všetky ostatné suroviny spolu rozmixujeme a vznikne nám sladká tvarohová pena. Do pohárov potom vrstvíme ríbezle a tvaroh. Podľa svojej fantázie to môžeme dozdobiť napríklad orieškami alebo šľahačkou. Dobrú chuť.

Čierne ríbezle sú skutočným pokladom v našich záhradách. Nezáleží však, či pestujete čierne, červené alebo iné odrody, plody z každého kríka vám dodajú prospešné látky. Stačí sa len zahrať na záhradného architekta, správne zasadiť krík a v období dozrievania môžete maškrtiť.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, práve som obdržal perfektne zabalenú zásielku aj s darčekmi. Veľmi pekne ďakujem. Všetko dobré celému tímu, nech sa vám darí!“

Bernard