Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Citrusové plody - časť 1

Citrusové plody - časť 1

Šťavnaté, kyslasté alebo sladučké, osviežujúce plody, ktoré si vieme dopestovať aj sami doma. Najobľúbenejšie sú práve v zime, kedy ich najviac kupujeme, hlavne mandarínky nám stále dotvárajú vianočnú atmosféru a zima bez citrusov by už pre nás nebola to pravé. Máte ich radi? Tieto plody môžete v súčasnosti nájsť na pultoch v obchodoch a môžu to byť mandarínky, pomaranče, citróny, limetky, gapefruity alebo pomelá. Na výber je ich veľa a my si povieme niečo o každom druhu, zameriame sa aj na pestovanie a zistíme aké sú pre náš organizmus prospešné hlavne v období, keď sa šíria rôzne virózy a chrípky a bacily na nás útočia z každej strany. Ak chcete vedieť viac, čítajte.

Citrusy všeobecne

Citrusy sú rodom rastlín, ktoré patria do čeľade Rutaceae. Citrus maxima bol vraj prvým predchodcom dnešných citrusovníkov a pochádza z Malajzie a Malajského súostrovia. Všeobecne však citrusy pochádzajú z tropických a subtropických oblastí Juhovýchodnej Ázie. V Európe bol prvým známym citrusom cédrat - Theophrastusom. Rastliny, na ktorých rastú citrusové plody sú stálozelené a mnoho ľudí ich aj u nás pestuje ako izbové rastliny. Plodom rastlín sú akési bobule, ktoré majú na vrchnej strane šupku, v ktorej sú póry a vo vnútri je mäkký biely obal, v ktorom sa tvorí sladká alebo kyslá dužina a jadierka. V niektorých plodoch však chýbajú a to z dôvodu bezsemennosti.

Pestovanie

Ak máme záujem pestovať rastlinu, od ktorej očakávame, že nám bude krásne rásť a dá nám plody, najlepšie je si zakúpiť hotovú rastlinu od skúsených pestovateľov. Ak si však kúpite rastlinu v supermarkete, tak môžete očakávať, že pri nedostatočnej starostlivosti o ňu prídete, pretože rastliny dodávané do supermarketov boli pestované v skleníkoch s ideálnymi podmienkami a zrazu ich prenesieme do svojho bytu, kde podmienky nie sú ideálne ani zďaleka. V takom prípade, musíme po zakúpení rastliny plody obrať a rastlinu dať pod igelit a pravidelne ju zalievať. Postupne ju začneme učiť suchšiemu vzduchu tým, že stále viac a viac odkrývame igelit. Ak sme si posadili rastlinu zo semienka, tak takáto rastlina nám plody nedá, pretože prípravná fáza rastliny na plodenie je 15-20 rokov, takže vhodnejšie je si zo semienka vypestovať podpník a naštiepiť naň rastlinu, ktorá plodiť bude. Rastliny, na ktorých nám záleží a chceme, aby krásne rástli potrebujú určité podmienky. Sú zo svojej domoviny zvyknuté na horúce a suché letá a chladnejšie a vlhké zimy. To znamená, že tomu treba prispôsobiť aj podmienky pre našu rastlinu. V zime ju treba radšej držať v chladnejších priestoroch, približne 10°C, ona zastaví rast a takto prezimuje. V lete zase potrebuje veľmi veľa svetla. Aj zálievka je zaujímavá. Citrusy treba polievať primerane. To znamená, že treba citlivo odhadnúť koľko vody potrebujú, aby sme im nespôsobili hnitie koreňov a tým aj odumretie celej rastliny.

Pomaranče

Tieto plody rastú na rastline Citrus sinensis - pomarančovník. Pomaranče obsahujú vitamín C, ktorý je hlavným pomocníkom v boji proti viróznym ochoreniam, ďalej obsahuje dôležité fytochemikálie, kyselinu listovú, provitamín A, vitamín B, vlákninu, flavonoidy, draslík, vápnik, železo, horčík a iné prospešné látky. Pomaranče sú silnými antioxidantami, pôsobia na znižovanie cholesterolu v krvi, pomáhajú v boji s rôznymi nedokonalosťami našej pleti, taktiež pomaranče podporujú správne trávenie a celkové fungovanie tráviacej sústavy. Pomaranče sú taktiež vhodné ako prevencia rakovinových ochorení. Tieto plody sýtej oranžovej farby sú úžasným pomocníkom. Môžete ich konzumovať v rôznych podobách a pomôžu vám. Alebo si z nich môžete urobiť dekoráciu a tým potešia vaše kreatívne ja.

Mandarínky

Ďalším zaujímavým oranžovým plodom, menších rozmerov, je mandarínka. Tieto plody rastú na rastline Citrus reticulata Blanco, ale v súčasnosti existuje veľmi veľa odrôd týchto plodov. Mandarínky obsahujú podobné látky ako pomaranče, vitamín C, flavonoidy, vlákninu, pektín a množstvo minerálnych a iných prospešných látok. Bojujú s nadváhou, nádchou, sú skvelým antioxidantom a dokonca vedci zistili, že vôňa mandarínky dokáže úžasne zlepšiť náladu. A najlepšie na týchto plodoch je to, že sú nízkokalorické, čo znamená, že si ich môžeme dopriať v ľubovoľnom množstve.
V prvej časti článku som sa venovala základným informáciám a dvom plodom z tejto skupiny. V druhej časti budem pokračovať aj s ostatnými druhmi. Verím, že vás tieto informácie inšpirovali a citrusy budú tvoriť väčšiu časť vášho jedálnička, než doteraz.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Moja objednávka bola v poriadku doručená do 24 hod. od objednania. Som nadmieru spokojný. Ďakujem. “

Ján Eliaš