Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Citrusové plody - časť 2

Citrusové plody - časť 2

A prichádza na rad druhá časť článku o citrusoch. V predošlej som sa venovala citrusom všeobecne, zmienila som sa o pestovaní a opísala som skvelé účinky a zloženie mandarínok a pomarančov, čo vás určite inšpirovalo. Dnes pokračujem s ostatnými druhmi a my sa takto dozvieme čo v sebe ukrývajú citróny, limetky, grapefruity a pomelá. Všetko sú to plody, ktoré pravidelne konzumujeme, a preto by sme mali vedieť o ich zložení a skvelých účinkoch.

Citróny

Tieto plody rastú na strome zvanom citrónovník – Citrus limon. Má krásnu žltú farbu, zaujímavý tvar a všetci vieme, že je extrémne kyslý. Aj napriek tomu, že je kyslý, v organizme pôsobí zásadito, čo znamená, že v prípade prekysleného organizmu vám citrón pomôže svojím ph. Obsahuje hlavne vitamín C, flavonoidy, vlákninu, vápnik, fosfor a iné prospešné látky. Citrón má z hľadiska liečiteľstva obrovské množstvo funkcií. Citrón nám vďaka obsahu fosforu pomáha výborne tráviť bielkoviny, taktiež bojuje proti chrípke, viróze a ataku rôznych baktérií a bacilov. Citróny pomáhajú v boji proti reume, pri bolestiach hlavy, taktiež napomáha správnemu fungovaniu tráviacej sústavy, je bojovníkom proti vyčerpanosti, dodáva do tela vápnik, čo pomáha kostiam aj zubom. V domácnosti ho dokonca mnoho ľudí používa na čistenie zubných kefiek alebo som sa dopracovala k zaujímavému zisteniu, že zriedená citrónová šťava sa dá používať na intímnu hygienu. Citrón je výnimočný, a preto ho treba pridávať všade, kde sa dá a na vlastnej koži pociťovať ako úžasne pôsobí.

Limetky

Limetka je plod, ktorý je veľmi podobný citrónu ,ale farbu má zelenú, je menší a menej kyslý. Najčastejšie ju v súčasnosti môžeme vidieť v baroch, kde je veľmi obľúbenou súčasťou rôznych drinkov. Limetky rozlišujeme kysloplodé a sladkoplodé. Kysloplodé limetky nájdeme napríklad na strome, ktorý nesie latinský názov Citrus latifolia Tanaka a sladkoplodé druhy na strome Citrus limetta Risso. Limetky majú podobné zloženie ako citróny. Obsahujú vitamín B, vitamín C, minerálne látky, antioxidanty, flavonoidy a mnoho iných. Limetka chráni pred trombózou, taktiež obsahuje vápnik a teda posilňuje zuby a kosti, samozrejme podporuje imunitný systém, blahodarne pôsobí na trávenie a čo je zaujímavé, bojuje vraj aj s hemoroidmi. Z týchto informácií môžeme usúdiť, že rovnako ako citrón aj limetka je akýmsi pokladom medzi ovocím. Nie len, že nás osvieži, ale pomôže nám pri mnohých problémoch.

Grapefruit

Ďalším skvelým plodom, o ktorom sa hovorí hlavne v súvislosti s chudnutím, je grep. Rastie na strome, ktorý nesie názov Citrus paradisi Macf. Grapefruit je veľký, žltý, guľatý plod a v obchodoch môžeme nájsť grepy, ktoré majú buď žltú alebo čevenú dužinu, z toho vyplýva, že grepy rozdeľujeme na biele, ružové a sýto červené. Rovnako ako ostatné citrusové plody, má podobné zloženie a teda obsahuje vitamín C, B1 a vitamín K, veľké množstvo minerálnych látok, horčík, fosfor, flavonoidy, antioxidačné látky a mnoho iných. Nedávno sa vedci dopracovali k zisteniu, že najviac prospešných látok sa nachádza práve v jadierkach tohto plodu. Grep nám pomáha v prečisťovaní organizmu a odstraňovaní baktérií a plesní, pomáha správnemu metabolizmu, bojuje proti vyróznym ochoreniam, zlepšuje krvný obeh, pomáha slizniciam, taktiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi a čo je pravda, spaľuje tuky. Takže znovu sme zistili, že ďalší citrus je pre nás úžasný.

Pomelo

Pomelo rastie na strome zvanom Citrus maxima. Je to veľký žltý plod, z citrusových plodov najväčší, o ktorom ľudia hovoria, že jeho chute pripomínajú kombináciu pomaranča s grepom. Pomelo obsahuje veľké množstvo vitamínu C, mangán, draslík a mnoho iných podobných látok ako u predošlých citrusových plodov. To znamená, že aj účinky sú podobné. Pomelo lieči kašeľ a odhlieňuje dýchacie cesty, skvele pôsobí na trávenie, je pomocníkom pri chudnutí, znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zaujímavosťou je, že v Číne pri oslavách nového roku nesmie pomelo nikdy chýbať. Pre obyvateľov Číny je tento plod symbolom šťastia a bohatstva a veria, že po zjedení pomela sa im bude dobre žiť. Verím, že informácie obsiahnuté v tomto článku budú pre vás prospešné a citrusy budete konzumovať nie len pri problémoch s organizmom, ale aj ako prevenciu. Je to skvelý spôsob ako si zamaškrtiť a dať organizmu užitočné látky, ktoré mu pomôžu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za rychle a bezproblemove dodanie objednavky.“

Samasova