Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čo je to vlastne glutamín

Čo je to vlastne glutamín Glutamín je neesenciálna aminokyselina, ktorá je podstatnou časťou voľných aminokyselín vo svalových bunkách. Podporuje zdravé fungovanie svalových buniek, tlmí katabolizmus bielkovín, zlepšuje dusíkovú bilanciu a podporuje aj imunitný systém. Takto opisuje glutamín encyklopédia, avšak mi vám to vysvetlíme zrozumiteľnejšie a napíšeme o glutamíne aj čosi viac.

Čo je to teda „pozitívna dusíková bilancia“?
Pozitívnu dusíkovú bilanciu potrebujeme vtedy, ak posilňujeme (ak necvičíme, stačí dusíková rovnováha). Pozitívna dusíková bilancia sa spája s rastom svalov či rozvoju tkanív nielen pri cvičení, ale aj pri raste dieťaťa, u tehotných žien či u ľudí, ktorí sú po operáciách. Aby však svaly či tkanivá dobre a správne rástli, potrebujú k tomu dostatok látok, bielkovín. Bielkoviny sú zdrojom dusíka a až 19 percent z glutamínu je dusík. Glutamín teda podporuje pozitívnu dusíkovú bilanciu.
Ešte poznáme aj negatívnu dusíkovú bilanciu, tá je spájaná s chorobami či diétami.

Čo je to katabolizmus?
Katabolizmus je vlastne odbúravanie tkanív. Nastáva vtedy, ak prijímame málo bielkovín, aminokyseliny „nemajú čo robiť“ a nastáva odbúravanie tkanív. Najmä pri posilňovaní je toto negatívny efekt, ktorému treba predchádzať. Ľudský organizmus si glutamín dokáže vytvoriť sám, ale potrebuje na to asi 4 až 6 dní po jeho prečerpaní. Avšak pri intenzívnom cvičení sa glutamín odbúrava vo veľkom a telo ho nestíha produkovať. Ubúdajú tak sily, dochádza k únave a vyčerpanosti. Nato, aby sme mohli aj ďalej podávať dostatočný výkon, je potrebné dopĺňať zásoby glutamínu a dodržiavať správnu výživu.

Čo ešte glutamín zabezpečuje?
Glutamín podporuje aj tvorbu testosterónu a aj rastového hormónu, ktoré sú pri naberaní svalov veľmi potrebné. Potláčaj aj tvorbu mliečnej kyseliny vo svaloch, čím predchádza svalovej horúčke, ale aj prekysleniu organizmu. Skracuje aj dobu liečenia, detoxikuje organizmus či urýchľuje regeneráciu po fyzickom výkone. Glutamín však podporuje aj nervové bunky, ktorým dodáva energiu. Zlepšuje pamäť, mentálnu aktivitu, pôsobí proti depresii.

Glutamín spomaľuje starnutie
Glutamín predlžuje aktívny vek, čím spomaľuje starnutie. Je to vďaka tomu, že zvyšuje hladinu glutatiónu. Ten sa skladá z troch aminokyselín a tvorí sa v každej jednej bunke ľudského tela. Najviac glutatiónu je v pečeni, čím sa zabezpečuje dostatočné odstraňovanie škodlivín z tela. Glutatión tiež chráni červené i biele krvinky, v črevách pomáha pri premene cukrov, podporuje aj rozklad tukov. Hlavnou úlohou glutatiónu je však zbavovať telo škodlivých látok a chrániť bunky. Nedostatok glutatiónu spôsobuje zvýšenie množstva škodlivín v organizme, a tým rýchlejšiemu starnutiu. Pokiaľ máte vyššiu hladinu glutatiónu, vyzeráte mladšie a ste aj zdravší. Okrem toho glutatión, ktorý sa nachádza aj v ovocí a zelenine, chráni pred rakovinou, podporuje imunitu, chráni pľúca pred voľnými radikálmi, pomáha pri liečbe cukrovky, predchádza vzniku makulárnej degeneráciu, čo je očná choroba, ale pomáha aj pri znižovaní cholesterolu v krvi. Množstvo glutatiónu v krvi zvýšite, samozrejme, príjmom glutamínu, ale zvýšite ho napríklad aj pri užívaní vitamínu C.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Tovar dosiel, sme s nim velmi spokojny. Budeme vasimi stalymi zakaznikmi.“

Svorcikova