Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čo neviete o pŕhľave a púpave

Čo neviete o pŕhľave a púpave Pŕhľavu pozná každý ako nepríjemnú burinu rastúcu popri chodníkoch, cestách, potokoch... O jej liečivých účinkoch však vie len málokto. A pritom ich má pŕhľava dvojdomá toľko. Využíva sa nielen koreň, ale aj stonka a, samozrejme, kvet. Asi najlepšou vlastnosťou pŕhľavy je čistenie krvi. Zabraňuje tiež tvorbe močového a ľadvinového piesku, a to aj tým, že lieči zápaly močových ciest, ako aj chorobné zadržiavanie moču.

Pŕhľava pri detoxikácii
Pitie pŕhľavového čaju sa odporúča ja pri detoxikačnej kúre. Najideálnejšie je naplánovať si takúto kúru na jar, kedy má pŕhľava mladé a svieže výhonky. Čaj treba piť trikrát denne, ráno pred jedlom a dva počas dňa. Pomôže vám nielen pri prečistení čriev, ale aj pri zahlienení žalúdka, pri žalúdočných kŕčoch i vredoch v črevách. Po takejto pŕhľavovej prečisťujúcej kúre sa stratia bolesti hlavy, vyčistí sa vaša pleť, zlepšia sa aj vaše ekzémy či škvrny na pokožke.

Pŕhľava na vlasy
Okrem toho, a tieto účinky pŕhľavy poznali už naše staré mamy, je pŕhľava ideálna aj na problémy s vlasmi. Ak sú vaše vlasy riedke, skúste si pripraviť tinktúru z koreňov mladej pŕhľavy. Do sklenenej nádoby dajte korene pŕhľavy, čo možno najviac a zalejte ich 38 až 40 percentným žitným alebo ovocným liehom. Nádobu uzavrite, odložte na teplé miesto a nechajte tam aspoň dva týždne. Raz za čas však musíte nádobu pretriasť a po 14 dňoch scediť. Získanú tekutinu si potom trochu zriedenú s vodou vtierajte ku korienkom vlasov.
Keďže pŕhľava obsahuje aj železo, odporúča sa užívať pri stavoch vyčerpanosti, únavy či pri zníženej výkonnosti.

Pumpelica na pečeň a žlčník
Aj púpavu pozná každý ako žltý kvietok kvitnúci najmä na jar, pretože kvitne práve v apríli a máji. Pumpelica, ako púpavu niektorí volajú, však pomáha pri chorobách pečene a bolestiach žlčníka. Púpava je, rovnako ako pŕhľava, liečivá celá – koreň, listy aj kvety. Pri chronickom zápale pečene sa odporúča jesť denne šesť kusov dutých púpavových stoniek. Kuchári dokonca začali pripravovať z púpavy šalát, či primiešavať ju do iných šalátov či pokrmov. Púpava je totiž výborná na prečistenie žalúdka, zlepšuje žalúdočné šťavy či rozpúšťa žlčové kamene.

Sirup z púpavy
Veľmi dobrý je aj púpavový sirup. Pripravíte ho tak, že do litra studenej vody dáte štyri hrste púpavy a necháte pomaly zovrieť. Po zovretí nechajte hrniec celú noc odstáť, potom pridajte jedno kilo cukru a polovicu citróna pokrájaného na plátky. Nakoniec zase postavíme hrniec na sporák a na miernom ohni zahusťujte. Sirup je výborný na pitie, či na ochutenie čaju.

Pŕhľavovo-púpavový šalát
Tento chutný šalát predstavuje spojenie dvoch liečivých bylín, ktoré prečistia váš organizmus. Šalát si pripravíte tak, že zmiešate hrnček lístkov mladej pŕhľavy, hrnček lístkov púpavy, pol hrnčeka naklíčenej šošovice, pol hrnčeka vlašských orechov a päť väčších reďkoviek. Všetko spolu zmiešajte, reďkovky nakrájajte na kolieska a zalejte dressingom. Ten si pripravíte zmiešaním 150 gramov bieleho jogurtu, jednej polievkovej lyžice citróna, petržlenovej vňate a štipky soli. Všetko spolu premiešajte a ochutnajte. Šalát je vhodný aj ako príloha k hlavnému jedlu. Takýto šalát je nielen chutný a svieži, ale aj zdravý, tak dobrú chuť.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem krasne vsetko mi prislo v poriadku :) som spokojna a odporučim dalej :) “

Nikola