Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čo sa skrýva v sušenom ovocí

Čo sa skrýva v sušenom ovocí

Ovocie je nezastupiteľnou potravinou v ľudskej výžive. Obsahuje cenné látky, ktoré pomáhajú organizmu normálne fungovať. Poznáme rôzne formy úpravy ovocných plodov, od sterilizovania v neprievzdušných obaloch, cez mrazenie až po varenie a prípravu džemov, lekvárov a marmelád. A čo také sušenie? Sušené ovocie sprevádza ľudskú civilizáciu už po tisícročia. Prvé zmienky sa objavili už v Mezopotámii približne štyritisíc rokov pred naším letopočtom. Ovocné plody sa sušili hlavne preto, aby sa mohli dlhšie skladovať a boli v jedálničku aj počas mesiacov v roku, kedy ovocné rastliny neposkytovali úrodu. Sušením sa predlžovala trvanlivosť, pretože sa z ovocia odstraňovala voda, ktorá je príčinou kazivosti väčšiny potravín. V minulosti sa ovocie sušilo pomocou slnečného žiarenia a proces trval aj niekoľko dní. Takéto ovocie bolo bohaté na mnohé významné látky, ktoré sú pri vysokých teplotách termolabilné. Moderná doba priniesla aj nové technológie sušenia, ktoré skrátili dobu sušiaceho procesu, ale pôsobia deštruktívne na niektoré cenné zložky a to najmä vitamíny. Dochádza aj k strate alebo zníženiu aromatických vlastností, pretože pri vyšších teplotách sa väčšina aromatických zlúčenín odstraňuje spolu s vodou. Takýmto spôsobom sa ľudia okrádajú o to, prečo má ovocie také vysoké umiestnenie v rebríčku výživy človeka.

V posledných rokoch sa na trhu čoraz častejšie objavuje ovocie, ktoré je sušené pri nízkych teplotách prirodzenou cestou na slnku. Je vysoko hodnotené nielen konzumentmi, ale aj odborníkmi na zdravú výživu.

Význam sušeného ovocia

Mnohí z nás si určite kladú otázku, prečo je sušené ovocie tak vyzdvihované v ľudskej výžive. A myslíte si, že je nejaký podstatný rozdiel medzi sušeným a čerstvým ovocím? Čo sa týka zloženia, je čerstvé ovocie cenný zdrojom vody, často prináša osvieženie a dopĺňa tekutinový deficit v ľudskom tele. V prípade, že ovocie je sušené šetrným spôsobom, v zastúpení ostatných látok nedochádza k podstatnej zmene. Naopak. Nielenže je sušené ovocie bohatým zdrojom mnohých významných látok, ale zachováva si svoju prirodzenú chuť, arómu a býva lahodnou pochúťkou, ktorá sa dá ľahko uskladniť. Všeobecne platí, že sušené ovocné plody sú zdrojom základných živín a radu bioaktívnych látok. Zvyšujú kvalitu a nutričnú hodnotu našich pokrmov a často sú prevenciou proti rôznym zdravotným problémom. Vedeli ste, že sušené plody ovocia odporúčajú aj svetové zdravotnícke centrá?

Ak sa rozhodnete pre sušené ovocie, dnes je naozaj z čoho vyberať. Medzi tradičné sušené ovocie, ktoré je známe celé tisícročia, patria najmä figy, ďatle, marhule, jablká a hrozienka. Ale je možné si pochutnať aj na sušených broskyniach, banánoch, hruškách, kivi, mangu a ďalších plodoch. Ako sme už spomínali, sušením sa z ovocia odstraňuje voda, ale zachováva si množstvo cenných látok. Jednou z najpodstatnejších informácií je, že väčšina sušeného ovocia je prirodzene sladké. Sladká chuť je spôsobená koncentráciou sacharidov, z ktorých najvyššie zastúpenie majú jednoduché cukry. Tieto látky sa ľahko vstrebávajú, ľudské telo ich takmer vôbec nemusí rozkladať a preto nezaťažujú organizmus. Väčšina z nich sa môže pochváliť nízkym glykemickým indexom. Často neprichádza ani k silnej produkcií inzulínu. Na sušenom ovocí si môžu pochutnať aj ľudia trpiaci cukrovkou alebo tí, ktorí obmedzujú prísun cukrov do organizmu. Okrem cukrov je sušené ovocie bohaté na lipofilné a hydrofilné vitamíny, tiež minerálne látky, stopové prvky a vlákninu. Ovocie, ktoré sa suší pomocou slnečného žiarenia, si zachováva aj významné množstvo vitamínu C, pretože nedochádza k jeho rozkladu vplyvom vysokých teplôt. Slnečnými lúčmi sa vo vnútri plodu nedosiahne 50°C, ktorá je hraničnou teplotou rozkladu kyseliny askorbovej. Ako vieme, tento vitamín je z hľadiska správneho fungovania niektorých funkcii organizmu veľmi dôležitý. Ovplyvňuje zdravie chrupu, zubov, ďasien, pomáha potláčať starnutie buniek a je pomocníkom v boji proti oxidačným stresom. Tieto skutočnosti posúvajú ovocie sušené prirodzenou cestou na vyššie miesto.

Ako si správne vybrať

Väčšina z nás si sušené ovocie vyberá na základe chuti a obľúbenosti. Istá agentúra zaoberajúca sa zdravou výživou vytvorila rebríček dvanástich najzdravších sušených plodov, kde prvé miesto si vyslúžilo jablko. Plody jablone sú bohaté na fytonutrienty. Sú to látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách a sú zdrojom výživy. Jablká obsahujú vyššie množstvo vlákniny, ktorá ma pozitívny vplyv na tráviaci systém človeka. Na druhom mieste sa nachádzajú marhule bohaté na vlákninu, vitamíny A a C. Tretiu priečku obsadilo mango, ktoré je obľúbeným exotickým ovocím. Zaujímavosťou je, že mango obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre správny chod krycieho tkaniva a imunitného systému. Na štvrtom mieste máme čerešne, ktoré sú vo svete známe aj ako „super ovocie“. Tento pseudonym si vyslúžili pre ich silné antioxidačné účinky. Päticu nám uzatvárajú figy. Orientálne ovocie bohaté na jednoduché cukry, železo, draslík a kyselinu listovú. Šiestym je papája a na siedmej priečke máme ďalšiu „super ovocie“, ktorým je čučoriedka. Čučoriedku nájdete aj v našich končinách. Je cenným antioxidantom bohatým na vitamíny skupiny B. Ôsme miesto obsadilo tradičné sušené ovocie - hrozienka s vysokým obsahom vlákniny. Ďalej sú to čierne ríbezle, slivky, hrušky a dvanástku uzatvárajú sušené paradajky, ktoré nie sú ovocím, ale pre ich dokonalé a pozitívne účinky na ľudský organizmus, boli zaradené do dvanástich najcennejších sušených plodov v ľudskej výžive.

Tak ako sa rozhodnúť pri výbere ovocia? Sušené, či čerstvé? Samozrejme čerstvé ovocie nebudeme posúvať na vedľajšiu koľaj. Ale v prípade, že nie je možné konzumovať čerstvé ovocné plody, skvelou náhradou sú práve sušené. Majú cenný obsah jednoduchých cukrov, sú zdrojom energie, majú vyššiu trvanlivosť a zaručene sú lahodným spestrením každodenného života. Rozmanitá paleta sušeného ovocia, plodov exotických rastlín a silný výber orechov ocení určite každý z nás. Tak hor sa k zdravému sušenému ovociu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobry den, opatovne chvalim za neuveritelnu rychlost dodavky tovaru. Prave mi postar doniesol balicek.:-)“

Kellyerova