Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čo ste o víne nevedeli

Čo ste o víne nevedeli Ako sa hovorí, keď prichádza víno, odchádzajú starosti. Alebo aj vínko hreje, vínko páli, vínko múdre hlavy šiali. Víno je vlastne skvasená a vyčistená hroznová šťava. Poznáme však aj vína ovocné - z jabĺk, hrušiek či ríbezlí.

Krátko z histórie vín
Víno poznali a pochutnávali si na ňom už Starí Egypťania pred viac ako 2 700 rokmi pred našim letopočtom. Práve v tomto období zaznamenávalo vinárstvo svoj najväčší rozkvet. Egypťania v tomto období verili, že víno je darom od boha Ozirisa. Bol to syn boha nebies a zeme, ktorý sa zrodil zo svojho popola, podobne ako keď sa hrozno zrodí z kríka, ktorý sa zdá byť už mŕtvy. To, že Egypťania boli dobrí vinohradníci svedčia aj nádoby z hliny, ktoré mali na sebe nápisy s informáciou o kvalite vína, druhu odrody či dokonca o tom, kto sa o vinič staral. Okrem Egypta bolo víno obľúbené aj v Sýrii či Babylónii a najmä Grécku.

Čo víno obsahuje
Víno obsahuje nielen alkohol a vodu, ale aj cukor, kyseliny, triesloviny, minerály, antokyanidy, bielkoviny či aminokyseliny. Spolu víno obsahuje asi 600 zložiek, ktoré vplývajú na zdravie človeka, ale aj na jeho zmysli. Všetko záleží od odrody či spôsobe spracovania. Čo sa týka alkoholu, tak vzniká pri kvasení cukru a vína ho obsahujú od 9 do 15% na liter. Vody obsahuje víno viac než 80%. Z minerálov vo víne nájdeme napríklad draslík, horčík i vápnik. Z vitamínov je to najmä vitamín B, a teda B1, B2, B6, B12 a H. Vína obsahujú aj kyseliny, konkrétne kyselinu vinnú, jablčnú, ale aj citrónovú, mliečnu, octovú aj jantárovú. Farbu vína ovplyvňujú antokyanidy. Dámy bude zrejme zaujímať, koľko kalórií obsahuje víno. V litre tejto tekutiny je asi 290 kJ a pokiaľ chcete vedieť, koľko je vo víne cukru, tak je to od 0,2 až asi po 50 gramov.

Vďaka tomuto unikátnemu zloženiu víno ovplyvňuje aj zdravie človeka. Podľa vedcov má občasné pitie vína preventívne účinky pred Alzheimerovou chorobou či demenciou, ale aj pred infarktom či mŕtvicou. Pomáha však aj zlepšovať pamäť najmä u starších ľudí. Červené víno, teda jeho pitie údajne predlžuje život - spomaľuje starnutie. Víno však znižuje aj hladinu cholesterolu v krvi, samozrejme, striedme pitie.

Víno nie je len červené či biele
Pokiaľ by sme mali rozdeliť víno, prvé by sme asi napísali červené a biele. Víno však môže byť aj ovocné či šumivé. Šumivé víno vznikne pridaním oxidu uhličitého a poznáme tri druhy týchto vín - prirodzene šumivé - kvasenie vo fľaši, umelé šumivé - pridaním oxidu uhličitého a penivé šumivé víno. Toto víno sa vyrába pridaním chemikálii. Šumivé vína môžeme ďalej rozdeliť na suché, ktoré je bez cukru, na polosladké, ktoré obsahuje 6 až 7% cukru a na víno sladké s obsahom cukru 8 až 10%. Pokiaľ chcete podávať správne vychladené víno, vedzte, že by malo mať 10 až 12 stupňov.

Ak máte chuť na kvalitné víno, vyskúšajte naše bio vína. Vybrať si môžete napríklad BIO víno Tramín, BIO víno Svätovavrinecké, BIO víno Rulandské modré či BIO víno Sauvignon a niekoľko ďalších.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Vážení priatelia, vážený tím Bio Care....Som veľmi milo prekvapená rýchlo expedíciou výrobku až do mojej domácnosti...Vyslovujem Vám obdiv a poďakovanie...Tu vidím,ako si vážite svojich klientov, ktorí Vás potrebujú vo svojej nemoci najviac a poctivo pristupujete k svojej práci...Určite budem Vaše služby využívať aj naďalej... Veľa úspechov želám!!!“

Zuzana Renčková