Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čo sú to vlastne vitamíny

Čo sú to vlastne vitamíny Každý z nás pozná vitamíny, kupujeme si ich, užívame ich. Tehotným ženám sa odporúča vitamín B9, nachladnutým ľuďom zas vitamín C. Viete však, čo to vlastne vitamíny sú a na čo sú pre nás dobré? Ak nie, čítajte ďalej.

Čo je to vitamín
Vitamín je látka, ktorú náš organizmus potrebuje pre svoj život. I keď v malých množstvách, ale zato nevyhnutne. Vitamíny spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patria k základom ľudskej stravy. Objavené boli až v 19. storočí. Potrebujeme ich ako katalyzátory biochemických reakcií v ľudskom organizme. Vitamíny spolupracujú pri metabolizme tukov, cukrov i bielkovín. Keďže si len malo vitamínov dokáže vytvoriť naše telo samé, ako napríklad vitamín D, ktorý sa tvorí v koži pri slnení, musíme ich prijímať zo stravy, a teda najčastejšie z ovocia a zeleniny. Ak nám niektorý vitamín chýba, spôsobí to napríklad padanie vlasov, ale aj oveľa vážnejšie choroby. Ak máme niektorého vitamínu nadbytok, telo ho vylúči. Avšak vitamín A sa ukladá v pečeni a pri jeho nadbytku tak hrozí otrava, pretože pre telo je v tomto prípade ako toxín. Jeho prebytok sa prejavuje nevoľnosťou, vracaním, vysychaním slizníc, začervenanou kožou, bolesťami hlavy, kostí, ale boli dokonca prípady, kedy bolo zaznamenané až agresívne správanie. Naopak, pri nedostatku vitamínu A hrozí dokonca až slepota.
Ale vráťme sa o krok späť. Povedzme si najprv, že existuje 13 základných typov vitamínov, ktoré sa delia na vitamíny rozpustné v tukoch a vitamíny rozpustné vo vode.

Vitamíny rozpustné tukoch
Medzi vitamíny rozpustné v tukoch patria vitamín A, D, E a K.
O vitamíne A sme si už niečo povedali, doplňme však, že sa nachádza v plnotučnom mlieku, vajciach a pečeni. Betakarotén je, samozrejme, v ovocí a zelenine. Betakarotén je provitamín. Provitamíny sú látky, ktoré sa v organizme menia na vitamíny. Vitamín D si dokáže naše telo vytvoriť samé, preto ho niektorí označujú aj ako hormón. Avšak najmä malým deťom sa vitamín D dopĺňa, pretože nedostatok vitamínu D spôsobuje krivicu. Poznáme vitamín D1, D2, D3, D4 a D5. Tento vitamín pomáha aj pri ochoreniach kože, podporuje hustotu kostí, je potrebný aj pre zdravý chrup, podporuje imunitu, odporúča sa aj v tehotenstve a počas dojčenia. Vitamín E potrebujeme na správnu tvorbu červených krviniek, ale aj na rast svalovej hmoty a iných tkanív. Podporuje aj plodnosť a potenciu, odporúča sa aj na zabránenie samovoľným potratom. Okrem toho je vitamín E vynikajúcim antioxidantom, spomaľuje starnutie a znižuje krvný tlak. Nájdete ho v rybách, vajíčkach, obilných klíčkoch, celozrnnej múke, orechoch, zelenej listovej zelenine, sóji či rastlinných olejoch.
Vitamín K je dôležitý pri zrážaní krvi a nájdete ho v mlieku, karfiole, žĺtku, ryži, špenáte, sójovom oleji a paradajkách. Pri tomto vitamíne je zaujímavé to, že ak ho máte málo, krv sa vám zráža pomalšie, ak ho máte priveľa, spôsobuje krvácanie a anémiu.

Vitamíny rozpustné vo vode
Sem patria vitamíny skupiny B, vitamín C a H. Nedostatok vitamínu B1 spôsobuje chorobu Beri-Beri, čo je smrteľná nervová choroba. Nájdete ho v strukovinách, droždí a obilných klíčkoch. B2-ka alebo tiež riboflavín je dôležitý pre správnu činnosť srdca, ale aj kože a očí. Potrebujeme ho aj pre červené krvinky, reguluje aj rasť človeka a reprodukciu. Ak máte zapálené kútiky úst či ústnu dutinu a poškodené nechty, trpíte na nedostatok vitamínu B2. Niacín, a teda vitamín B3 je nutný pre tvorbu energie, podporuje správnu činnosť nervovej sústavy, tráviaceho traktu a je dôležitý aj pre srdce. Ak ho máte veľa, sčervená vám koža a môže sa poškodiť aj pečeň. Ak ho máte málo, máte depresiu, ste unavený, môže sa prejaviť aj hnačkou, kožnou vyrážkou, ale v najhorších prípadoch aj demenciou. Vitamín B3 nájdete v zelenine, mäse, sušenom ovocí, káve či čaji, ale aj v jadrách orechov. Vitamín B5 potrebujete pri metabolizme. Ak ho máte málo, môže sa prejaviť depresiou, ak veľa hnačkou. Vitamín B5 sa nachádza najmä v žĺtku a hovädzích vnútornostiach. Vitamín B6 potrebujete pri metabolizme červených krviniek, ale aj pre rast kostí a zubov. Ak vám chýba, padajú vám vlasy, zle spíte, máte aj kožné problémy. Ak ho máte veľa, spôsobuje neuropatiu. Vitamín B6 nájdete v špenáte, cesnaku, kapuste, karfiole, zemiakoch, strukovinách, banánoch, kuracích prsiach, bravčovine, pečeni, droždí či v lososovi. Vitamín B9 alebo inak kyselina listová je súčasťou génov i chromozómov. Ak vám tento vitamín chýba, prejaví sa to anémiou, ale aj zhoršením vstrebávania sa živín cez stenu čreva. Kyselinu listovú nájdete v zelenej listovej zelenine, ale aj v ovocí, mäse a v kvasinkách. B12 je potrebný pre tvorbu DNA, ale aj tvorbu krvi. Ak ho máte málo, spôsobí zhubnú pernicióznu anémiu. Nájdete ho v pečeni, mlieku, vajciach a mäse. Vitamín C si nedokážeme vytvoriť sami, a to je podľa niektorých vedcov akýsi defekt. Väčšina zvierat a rastlín si totiž dokážu syntetizovať vlastný vitamín C. Keby sme to vraj dokázali aj my, zlepšil by sa náš celkový zdravotný stav. Ak vám tento vitamín chýba, cítite únavu, kazia sa vám viac zuby, bolia vás kĺby, ale môže to viesť až k chorobe skorbut. C-čko nájdete najmä v citrusoch, ale aj paradajkách či zemiakoch, jahodách, brusniciach, brokolici, karfiole či špenáte.

Posledným vitamínom je vitamín H. Potrebujeme ho pre cievny systém a kožu. Ak máte nedostatok tohto vitamínu, máte kožné problémy, ale môžete byť aj malátny. Paralýzu končatín môže spôsobiť až akútny nedostatok vitamínu H. Nájdete ho v žĺtku, sóji, obličkách a pečeni.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„ďakujem za promptné vybavenie mojej objednávky, všetko dobre dopadlo, darčeky budú odovzdané včas. Som veľmi spokojný, určite si budem u vás objednávať aj naďalej. Všetko dobré a nech sa vám darí!“

Luknár