Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čokoláda nie je jediný oslávenec svetových dní

Čokoláda nie je jediný oslávenec svetových dní

Svoj výnimočný deň každoročne dvadsiateho piateho októbra oslavujú aj obľúbené cestoviny. Surovina, na ktorej si pochutnávajú ľudia po celom svete, prvýkrát uzrela svetlo sveta v Číne a keby oslavovala narodeniny, tak by na jej torte horelo až neuveriteľných 4000 sviečok.

Za prvé továrne na výrobu cestovín môžme vďačiť Talianom, rovnako tiež za nápad legendárneho spojenia cestovín a paradajkovej omáčky. Talianov bez diskusie musíme označiť za najväčších milovníkov cestovín, v rebríčku krajín s najväčšou spotrebou cestovín kráľujú bez konkurencie. Slováci skonzumujú v priemere na jedného človeka ročne len približne 5 kilogramov cestovín, čo je v porovnaní s Talianskom naozaj málo, kedže cestovinoví králi počas roka dokážu skonzumovať až 51 kilogramov cestovín na osobu. Ročne sa ich vo svete vyprodukuje viac ako 10 miliónov ton a sú to prekvapivo Španieli, kto ich vyrobí ročne najviac. Zaujímavosťou je, že zvyk jedávať špagety s lyžicou a vidličkou vôbec nie je zaužívaný v Taliansku, ako by každý automaticky očakával ale sú to Američania, ktorí s týmto trendom prišli.

Poriadna porcia cestovín s nápaditou alebo jednoduchou omáčkou lahodí očiam, chuťovým pohárikom i inášmu zdraviu. Konzumácia cestovín znižuje výskyt srdcových ochorení a množstvo cholesterolu v krvi.
Ich nutričné hodnoty potešia každého, kto vyhľadáva zdroj energie s nízkym obsahom tuku a naopak vyšším obsahom sacharidov. V priemere obsahujú cestoviny 75% sacharidov a 12% bielkovín. Samozrejme z hľadiskaobsahu sa pýšia i vlákninou, uhľohydrátmi či vitamínmi.

Špagety namotávané na vidličku, makaróny, lasagna podávané s boloňskou omáčkou, penne, farfalle, fusilli, klasické niťovky, rezance s makom, či nostalgické detstvo pripomínajúce písmenkové cestoviny v polievke ? Súčasnosť hlási približne 300 známych tvarov cestovín, ktoré majú asi 1200 rôznych mien. Taliani majú často pre niektoré mestá vlastný názov pre mnohé druhy cestovín. Za netradičný druh možnoo značiť cestoviny zvané Conchiglioni, ktoré pripomínajú veľké mušle. Váš víkendový jedálniček pre rodinku skvelo oživia aj Tortellini, ktoré bývajú plnené mäsom alebo syrom. Za vyskúšanie jednoznačne stoja aj Gnocchi, pripravované zo semoliny, zemiakov a vajec, skvelé nielen na prípravu slaných ale aj sladkých jedál. Prekvapte blízkych nedeľným dezertom v podobe mäkkých Gnocchi opečených na masle so škoricou, zaliatych pudingom a horúcimi malinami.

Sú špaldové cestoviny zdravá voľba? Áno, áno, trikrát áno! Sú vyrobené z kvalitnej celozrnnej špaldovej múky. Špalda obsahuje vysoké množstvo bielkovín a tuku, ktorý má priaznivé zloženie mastných kyselín. Konzumáciou špaldy sa tuk v tele neukladá tak intenzívne a je oveľa ľahšie stráviteľná v porovnaní s inými obilninami a surovinami z nich. Pýši sa protirakovinovými účinkami a priaznivým vplyvom na imunitný systém.

Neviete čím netradičným ponúknuť hostí? A čo napríklad studený cestovinový šalát s použitím špaldových cestovín a avokádovou omáčkou? Cestoviny možno zmiešať s akoukoľvek obľúbenou zeleninkou, napríklad jarná cibuľka, kukurica a mrkva. Na zálievku použijeme balzamikový ocot, dochutíme medom, soľou, čiernym korením. Omáčku pripravíme tak, že avocádo rozrežeme, zbavíme kôstky a dužinu lyžicou vyberieme do mixéra. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, par kvapiek citrónu a strúčik ošúpaného cesnaku. Po rozmixovaní pridáme omáčku k cestovinám, posolíme a na záver pridáme slnečnicové semienka, ktoré mierne opečieme na rastlinnom oleji. A pre ktorýt var špaldových cestovín sa rozhodnúť? V našej ponuke ich síce nenájdete toľko, ako v Taliansku, ale máme ich pre vás pripravených viac než dosť!

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobry den.. Dakujem za rychle vybavenie objednavky. Som velmi spokojna.“

Anna Hanuliakova