Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čokoládová lekáreň

Čokoládová lekáreň Kto by z nás nepoznal lahodný pokrm zvaný čokoláda, s ktorým sa väčšina z nás stretáva každý deň. A viete vôbec čo všetko v sebe skrýva táto pochúťka?
Príbeh čokolády sa začína v Mexiku a Strednej Amerike tisíce rokov pred príchodom španielskych obyvateľov, keď kakaovník divo rástol v týchto oblastiach. Prvý národ, ktorý sa začal venovať ich pestovaniu boli Olmékovia, ďalšími boli Izapani, Mayovia a Aztékovia. ,,Aztécky boh Quetzalocoatl (operený had) zostúpil z nebies a priniesol na zem kakaovník, ktorý ukradol v raji,“ hovorí stará indiánska legenda. Aztékovia verili, že kakaovník je vzácny strom, ktorý je symbolom života a plodnosti. Základom čokolády je kakao, ktoré sa získava z bôbov tropického stromu kakaovníka (v gréčtine Theobroma Cacao - božský pokrm).
História čokolády sa v Európe rozbehla od 15. storočia, keď španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz priviezol znalosti o výrobe horúceho nápoja. Pri dobývaní Mexika mu zachutila čokoláda vyšľahaná do lahodnej peny, ktorá sa podávala na slávnosti pri stretnutí s vládcom Aztékov.

Kakao bolo v Amerike aj Európe nápojom smotánky a šľachty. Čokoláda sa stala veľmi ceneným nápojom dodávajúcim energiu a pôsobiacim ako afrodiziakum. V roku 1876 Švajčiar Daniel Peter prišiel s nápadom dodať do čokolády mlieko s cukrom a tak sa zrodila prvá mliečna čokoláda. Najobľúbenejšou pochúťkou sa čokoláda stala o štyri roky neskôr vďaka Švajčiarovi R. Lindtnovi, ktorý vynašiel miešací stroj. Za tabuľkovú čokoládu, ako ju poznáme dnes, musíme poďakovať Holanďanovi C. Houtenovi, ktorý vynašiel prvý lis na oddeľovanie kakaového masla od kakaa.

Čokoláda ako liek
Údajne je zdravé už len vdychovanie jej vône. Stúpa pri ňom imunoglobulín, ktorý chráni pred prechladnutím. Pôžitok, ktorý sa spája s konzumáciou čokolády, môže posilniť imunitu.
Čokoláda je vynikajúcim prostriedkom na zlepšenie nálady a zároveň pôsobí aj ako antidepresívum. Obsahuje okolo tristo psychoaktívnych látok, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť mozgu.
Čokoláda pôsobí blahodarne nielen na psychické zdravie konzumentov, ale aj na fyzické. Kakao a čokoláda sú bohatými rastlinnými zdrojmi antioxidantov, ktoré majú pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém a priaznivo pôsobia pri ochrane srdca a ciev. Horká čokoláda vo všeobecnosti v sebe ukrýva oveľa vyššie množstvo antioxidantov ako mliečna čokoláda, čo je spôsobené vyšším obsahom kakaa vo výrobku. Platí totiž čím viac kakaa, tým lepšie. Väčšina zdravotných plusov sa týka naozaj len kvalitnej horkej čokolády, ktorá obsahuje minimálne 70 % kakaa.
V krízových situáciách dodáva stratenú energiu. Toto sladké pokušenie obsahuje draslík, malé množstvo bielkovín, ale aj veľa cukru, tuk a kofeín, ktorý zvyšuje bdelosť.

Zdravé maškrtenie
Ak radi maškrtíte a chcete pritom dbať o Vaše zdravie, tak vyskúšajte Čokoládu BIO, ktorá je zdravším variantom a navyše máte výber z viacerých príchutí (80% kakao, kešu, konope, orechy a čerešne, pomaranč). Znamená to, že na jej výrobu sú použité suroviny z ekologického poľnohospodárstva a sú podporovaný rozvoj malých farmárov v rozvojových krajinách.
Ďalšou možnosťou, ktorú u nás nájdete, je čokoláda so stéviou, ktoré sú jemné a bez cukru. Sú sladené s prírodnými sladidlami a neobsahujú laktózu, takže sú vhodné pre diabetikov a ľudí trpiacich intoleranciou laktózy. Na výber máte množstvo chutí ako čokoládovú s brusnicami, mätou, orieškami a aj mliečnu čokoládu.
Pravda o tom, či je čokoláda zdravá alebo nie, je niekde uprostred. Ako sa hovorí všetkého veľa škodí, preto sa radšej snažme na kakaovej lahôdke pochutnávať s patričnou mierou.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Práve som obdržala zásielku, ďakujem, spokojnosť nadmieru, ako v podstate vždy, ked od Vás nakúpim. ďakujem aj za pozornosti navyše.“

Daša Tirolová