Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Cvikla, vitamínová bomba

Cvikla, vitamínová bomba

Mnohí z vás ju poznáte. Niektorí zbožňujete, iní si ju nedokážu vychutnať v žiadnej podobe. Taká je cvikla. Avšak vedeli ste, že jej konzumácia je pre telo naozaj prospešná? Už v starovekom lekárstve ju ľudia konzumovali ako prevenciu pred rôznymi ochoreniami. Má mnoho skvelých účinkov na naše telo a my si ju môžeme vychutnávať v rôznych podobách. Ako zaváranú zeleninu, čerstvú v šalátoch alebo polievkach alebo ako prílohu k mäsu a iným jedlám. Vyskúšajte konzumácie aj tejto zeleniny a neoľutujete a vaše telo vám bude vďačné. Pozrime sa bližšie na účinky cvikly, presnejšie repy a zistime v čom všetkom je nám nápomocná.

Repa obyčajná

Cvikla, presnejšie repa obyčajná nesie latinský názov Beta vulgaris. Táto rastlina patrí do čeľade Laskavcovité – Amaranthaceae. Je to druh zeleniny, z ktorého bolo vyšľachtených veľmi veľa rôznych kultivarov, ktoré sú určené na rôzne použitie. Či už ako zelenina vhodná pre konzumáciu človeka alebo ako krmivo pre zvieratá. Rozlišujeme preto cviklu, mangold, kŕmnu repu a cukrovú repu.

Niečo z histórie

Prvé oblasti, kde sa cvikla objavila boli Stredozemné more, Ázia, Kaukaz a Blízky východ. Rimania a Gréci už túto rastlinu pestovali cielene. Dávali jej názov Beta na základe tvaru usporiadania semienok. V historických prameňoch Európy sa cvikla spomína už dávno. Prvýkrát bola opísaná botanikom z Nemecka a to v 16. storočí. Potom sa už pestovala v rôznych formách a kultivaroch na území celej Európy.

Jej zloženie

V zložení cvikly, teda repy obyčajnej nájdete skutočne rozmanitú skladbu látok a živín, ktoré sú pre nás potrebné. Z vitamínov obsahuje najmä vitamín E, vitamín C a A, ďalej sú to látky ako meď, jód, zinok, draslík, horčík, vápnik, kremík, mangán, betaín a taktiež má v sebe veľmi veľa vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie nášho trávenia. Okrem toho obsahuje aj kyselinu listovú a veľmi potrebný vápnik. Jej účinky sú taktiež zaujímavé. Pomáha v týchto oblastiach:

  • Ovplyvňuje fungovanie pečene
  • Pozitívne vplýva na obličky
  • Úspešne pomáha pri chudnutí
  • Je prevenciou proti rakovine
  • Pomáha pri chrípke a nádche
  • Ovplyvňuje správne trávenie
  • Má antioxidačné účinky
  • Posilňuje imunitu
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Zabraňuje kôrnateniu tepien
  • Ovplyvňuje bolestivé stavy nôh a tvorbu kŕčových žíl
  • Pozitívne vplýva na naše vlasy, pokožku a nechty
  • Ovplyvňuje krvný tlak

Detoxikácia s cviklou

Ak ste sa rozhodli, že začnete s detoxikáciou, nezabudnite do svojho očistného jedálnička zaradiť aj cviklu. Tá vám pomôže už v spomínaných oblastiach a skutočne vám prečistí telo a zbaví vás zlých toxínov, ktoré sa v tele hromadia. Cvikla obsahuje farbivo betaín, ktoré je skvelým pomocníkom v podpore funkcie pečeňových buniek. Okrem toho vie pekne zatočiť s tukmi, pretože zamedzuje ich ukladaniu a pomáha ich vyplavovaniu z tela. Najvhodnejšia forma, akú by ste mali konzumovať je buď čerstvá zelenina alebo čerstvá šťava. Ak už chcete túto zeleninu tepelne upravovať, mali by ste to robiť na pare.

Veľmi dobrým tipom, ako si pripraviť cviklu je jednoducho si spraviť čerstvú šťavu s medom. Takýto nápoj má nenahraditeľné účinky a vaše telo vám za ne bude skutočne vďačné. Objavte túto zeleninu a skúste ju konzumovať v rôznych formách. Rôznorodosť jedálnička je skutočne potrebná a cvikla so svojou zaujímavou chuťou vám určite zachutí a stane sa právoplatným členom vašej kuchyne.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem vám veľmi pekne za naozaj rýchle vybavenie mojich objednávok :) ste super :) Balíček je vždy za jeden deň u mňa :) máte bohatý výber produktov za dobré ceny.“

Gabika