Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Datle napomáhajú lepšiemu zaspávaniu a koncentrácií

Datle napomáhajú lepšiemu zaspávaniu a koncentrácií

Ak by ste sa mali zamyslieť nad ovocím, ktoré je podľa vás úplne typické pre Vianoce, tak by mnohým z Vás v momente zaručene napadli datle. Figy, datle, sušené ovocie a oriešky sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov a je viac než pravdepodobné, že sa nájdu i tento rok vo vianočnej miske s ovocím u vás doma. Toto šťavnaté ovocie, ktoré je sladké ako med, majú mnohí práve vďaka jeho sladkej chuti vo veľkej obľube. Zaujíma vás, čo všetko sa skrýva za ovocím rastúcim na datľovej palme? V našom článku si preberieme niekoľko benefitov sladučkých datlí, ktoré dokážu ponúknuť oveľa viac výhod, než len zahnať chuť na sladkosti.

Datle ľudstvo pestuje už cez 5000 rokov

V krajinách púštnych a subtropických kútov sveta sú datle považované za základnú zložku potravy. Datle začali byť pestované už pred viac ako 5000 rokmi v oblastiach Mezopotámie, odkiaľ sa ich pestovanie postupne rozšírilo do rozsiahlych oblastí prevažne suchého a teplého podnebia. Arabské kultúry datle zapekajú do bochníkov, či pečú s použitím masla. Vedeli ste, že Arabi z datlí pripravujú aj špeciálny nápoj, ktorý pijú na podporu trávenia? Medzi typických producentov tejto sladkej pochúťky patria krajiny ako Irak, Egypt, či Saudská Arábia.

Hľadáte zdroj vlákniny? Datle obsahujú nielen to!

Výživový profil datlí je skutočne veľmi výhodný- viac 70% ich obsahu tvoria sacharidy, pričom ich vytvára len skutočne malé množstvo vody. Tmavohnedé oválne plody datľovej palmy v sebe ukrývajú i veľmi potrebnú vlákninu, pričom ich 100 gramová porcia obsahuje približne 275 kalórií. Okrem významnej vlákniny, prírodných cukrov a bohatého obsahu sacharidov sú datle veľmi pestrým zdrojom:

  • vitamínov B,
  • železa,
  • draslíka,
  • medi,
  • mangánu,
  • horčíka.

Datle okrem iného obsahujú niekoľko druhov antioxidantov (najmä flavonoidy, karotenoidy a kyselinu fenolovú), ktoré môžu pomôcť zabrániť rozvoju určitých chronických chorôb, ako sú srdcové choroby, rakovina, Alzheimerova choroba, ale i cukrovka.

Sladká náhrada čokolády a bieleho cukru

Ak vás občas potrápia problémy so zlým zaspávaní, vyskúšajte datle. Dokážu účinne stimulovať tvorbu melatonínu a napomôcť tak príjemnejšiemu spánku. Za dobrý spánok možno vďačiť aminokyseline tryptofán, ktorá je obsiahnutá v dužine datlí a má schopnosť celkovo podporovať nervovú sústavu. Ich vysoký obsah prírodných cukrov možno prirovnať aj „balzamu“ na naše nervy. Datle sú tak skvelou alternatívou klasickej čokolády, po ktorej občas siahneme v stresujúcich situáciách, keď potrebujeme „obaliť“ svoje nervy do niečoho sladkého. Ak potrebujete pri svojej aktivite zvýšiť sústredenie a bojujete s problémami koncentrovať sa, tak je balíček sušených datlí ten pravý pomocník. Mohlo by sa zdať, že kvôli ich vysokému obsahu cukrov budú zvyšovať hladinu glukózy v krvi, avšak opak je pravdou a dokonca datle napomáhajú chrániť pred upchávaním ciev.

Vyskúšajte v receptoch datľovú pastu

Datle sú zdrojom prírodného typu cukru, a to konkrétne fruktózy, ktorá sa nachádza v ovocí. Práve to je dôvod, prečo sú datle skutočne veľmi sladučké a tiež majú jemnú karamelovú chuť. Vytvárajú v receptoch skvelú zdravú náhradu klasického bieleho cukru, a to nielen kvôli svojej chuti, ale aj vďaka svojim výživným látkam, vláknine a antioxidantom, ktoré poskytujú. Najlepším spôsobom, ako nahradiť pri tvorbe dezertov bielym cukor datľami, je využiť datľovú pastu, z ktorej sme pripravovali aj na náš blog recept na lákavé snickers rezy v nutrične vyváženejšej verzii.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Tovar som od vás prevzal a vyplatil. Ďakujem za expresné a kvalitné vybavenie mojej požiadavky. Prajem celému tímu BioCare.sk hodne úspechov v pracovnom i osobnom živote.“

Pavel Guga