Možno aj vy poznáte množstvo divokých bylín, ktoré sú súčasťou vašej záhradky, alebo ich počas prechádzky náhodou okolo vás vidíte rásť. Ľudia ich považujú za burinu, no dokážeme z nich vykúzliť naozaj perfektné jedlá, ktoré nielen dobre chutia, ale sú aj zdravé a svojimi ingredienciami veľmi zaujímavé. Okrem našich záhrad ich môžeme nájsť aj v lese alebo inom prírodnom ekosystéme ako je lúka a podobne. Medzi najznámejšie bylinky, ktoré môžeme takto využiť pri varení patrí napríklad čoraz viac spomínaný a preferovaný medvedí cesnak alebo žihľava dvojdomá. Poďme sa bližšie pozrieť na tieto rastliny a pokrmy, ktoré ste schopní si z nich pripraviť.
Medvedí cesnak
Táto rastlina je veľmi zaujímavá, pretože rastie vo vlhkých lesoch a v období kvitnutia, oblasti, ktoré sú touto rastlinou posiate v podobe bieleho koberca, voňajú prenikavou cesnakovou vôňou. Vôňa rastliny sa uvoľňuje aj počas prechádzky, keď náhodou natrafíte nohou na tieto rastliny, ktorých listy sa tlakom narušia a uvoľňujú cesnakovú arómu. Chuť tejto rastliny je kombináciou pažítky a cesnaku. Obdobie kvitnutia však trvá len dva mesiace v roku a ostatný čas rastlina oddychuje. Začína kvitnúť v mesiaci apríl, to však záleží aj od oblasti, v ktorej sa nachádza. Pri používaní tejto rastliny musím poukázať na fakt, že sa listy zbierajú len v období kvitnutia a nesušia sa. Takže ich môžeme konzumovať len v období ich kvitnutia.
Medvedí cesnak rovnako ako mnoho iných liečivých rastlín, pomáha v rôznych oblastiach nášho zdravia:
Reguluje hladinu cholesterolu
Pozitívne ovplyvňuje krvný tlak
Prečisťuje krv
Ovplyvňuje naše trávenie
Pozitívne vplýva na bolesť hlavy
Posilňuje imunitu
Celkovo prečisťuje celý organizmus
Má antibakteriálne účinky
Najobľúbenejšou časťou rastliny, ktorá je vhodná na konzumáciu, sú už spomínané listy. Okrem toho však môžeme na varenie používať aj kvet alebo aj cibuľku tejto rastliny. A ak neviete do čoho ho použiť, tak si predstavte všetky jedlá, do ktorých pridávate cesnak alebo pažítku a presne do nich pridajte cesnak medvedí ako náhradu. Nádherne jedlo prevonia a ochutí. Teraz vám prinášam recept na skvelú polievku z medvedieho cesnaku. Potrebná je na to hrsť listov z tejto rastliny, tri zemiaky, jedna cibuľa, dve lyžice masla, jeden liter zeleninového vývaru, 200 ml smotany, soľ, biely peper a list medvedieho cesnaku na ozdobu.
Postup je nasledovný. Listy musíme najprv umyť a nechať ich vysušiť. Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Rozpustíme si maslo, najprv na ňom osmažíme cibuľu, neskôr pridáme aj zemiaky. Zalejeme to zeleninovým vývarom a varíme približne desať minút. Pridáme listy medvedieho cesnaku a napokon rozmixujeme ručným mixérom. Zmes zjemníme smotanou, osolíme a okoreníme. Pred podávaním každý tanier dozdobíme listom medvedieho cesnaku a môžeme jesť. Toto je výborný recept na zdravý pokrm, za ktorý vám bude vďačná vaša rodina i vaše telo.
Žihľava dvojdomá
Žihľava je rastlinou, ktorú si ľudia pre jej účinky ctili už v minulosti. Hoci pŕhli, netreba sa jej báť a používať ju. Má veľké tmavozelené listy so zúbkovaným okrajom. Liečivé sú na nej listy, stonka i koreň. Mladá žihľava je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov. Najlepšie je ju zbierať na jar a v jeseni, keď má na sebe mladé výhonky.
Najčastejšie z nej ľudia robia čaj, ktorý sa dá popíjať kedykoľvek vás to napadne. Účinky tejto rastliny sú nasledovné:
Podporuje čistenie a tvorbu krvi
Ovplyvňuje fungovanie obličiek
Pomáha tráveniu
Pozitívne vplýva na pokožku, pleť a vlasy
Podporuje imunitu
Prečisťuje organizmus
Ovplyvňuje naše cievy
Pomáha pri bolestiach hlavy
V gastronómii sa dá táto rastlina tiež použiť. Môžete si z nej spraviť napríklad šalát alebo ju môžeme používať do rôznych druhov jedál ako náhradu špenátu. Ja vám prinášam recept na pŕhľavovú plnku, ktorú musíte vyskúšať. Na prípravu pokrmu potrebujeme 5 rožkov, 4 vajíčka uvarené natvrdo, 1 misku pŕhľavy, 100 gramov anglickej slaniny, 1 šálku mlieka, 300 gramov údeného bravčového mäsa, 4 čerstvé vajíčka, čierne korenie a soľ. Postup je nasledovný. Pŕhľavu očistíme, natrháme a sparíme. Rožky nakrájame na malé kúsky a namáčame v mlieku. Mäso a vajíčka nakrájame na ľubovoľné kúsky a slaninu na plátky. Do nasiaknutých rožkov pridáme mäso, pŕhľavu a zmes okoreníme a osolíme. Zmes zalejeme rozšľahanými vajíčkami a premiešame. Do formy na pečenie vložíme papier na pečenie a poukladáme plátky slaniny. Na slaninu dáme polovicu hmoty, ďalej naukladáme vajíčka nakrájané na ľubovoľné kúsky, najlepšie na kolieska a napokon pokryjeme zvyšnou hmotou. Tento výtvor pečieme približne 45 minút. Dobrú chuť.
Tento článok nám ukazuje, že všade v prírode sú rastliny, ktoré nám pomáhajú. Je len potrebné naučiť sa, ktoré to sú a ako s nimi narábať. Ak vás inšpirovali práve tieto dve, môžete si v najbližších dňoch pripraviť niektorý z receptov, ktoré som vám ponúkla. Varenie je zábava ak vás baví objavovať nové chute a nápady.
Správa
Some text in the modal.
Správa
Some text in the modal.
Chyba
Some text in the modal.
Zmazať ?
Some text in the modal.
Chyba
Some text in the modal.
Diskusia edit
Odporučiť Biocare známemu
Zadajte meno
Nesprávny formát emailu
Nesprávny formát emailu
Vaša otázka k produktu
Napíšte nám prosím Vašu pripomienku k textu
Odporučiť Biocare známemu
Napísali o nás
„Ste spoľahlivý, rýchly internetový obchod. Vôbec nemám obavu nakupovať. Ďakujem“