Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Divoké bylinky v kuchyni

Divoké bylinky v kuchyni

Možno aj vy poznáte množstvo divokých bylín, ktoré sú súčasťou vašej záhradky, alebo ich počas prechádzky náhodou okolo vás vidíte rásť. Ľudia ich považujú za burinu, no dokážeme z nich vykúzliť naozaj perfektné jedlá, ktoré nielen dobre chutia, ale sú aj zdravé a svojimi ingredienciami veľmi zaujímavé. Okrem našich záhrad ich môžeme nájsť aj v lese alebo inom prírodnom ekosystéme ako je lúka a podobne. Medzi najznámejšie bylinky, ktoré môžeme takto využiť pri varení patrí napríklad čoraz viac spomínaný a preferovaný medvedí cesnak alebo žihľava dvojdomá. Poďme sa bližšie pozrieť na tieto rastliny a pokrmy, ktoré ste schopní si z nich pripraviť.

Medvedí cesnak

Táto rastlina je veľmi zaujímavá, pretože rastie vo vlhkých lesoch a v období kvitnutia, oblasti, ktoré sú touto rastlinou posiate v podobe bieleho koberca, voňajú prenikavou cesnakovou vôňou. Vôňa rastliny sa uvoľňuje aj počas prechádzky, keď náhodou natrafíte nohou na tieto rastliny, ktorých listy sa tlakom narušia a uvoľňujú cesnakovú arómu. Chuť tejto rastliny je kombináciou pažítky a cesnaku. Obdobie kvitnutia však trvá len dva mesiace v roku a ostatný čas rastlina oddychuje. Začína kvitnúť v mesiaci apríl, to však záleží aj od oblasti, v ktorej sa nachádza. Pri používaní tejto rastliny musím poukázať na fakt, že sa listy zbierajú len v období kvitnutia a nesušia sa. Takže ich môžeme konzumovať len v období ich kvitnutia.

Medvedí cesnak rovnako ako mnoho iných liečivých rastlín, pomáha v rôznych oblastiach nášho zdravia:

  • Reguluje hladinu cholesterolu
  • Pozitívne ovplyvňuje krvný tlak
  • Prečisťuje krv
  • Ovplyvňuje naše trávenie
  • Pozitívne vplýva na bolesť hlavy
  • Posilňuje imunitu
  • Celkovo prečisťuje celý organizmus
  • Má antibakteriálne účinky
Najobľúbenejšou časťou rastliny, ktorá je vhodná na konzumáciu, sú už spomínané listy. Okrem toho však môžeme na varenie používať aj kvet alebo aj cibuľku tejto rastliny. A ak neviete do čoho ho použiť, tak si predstavte všetky jedlá, do ktorých pridávate cesnak alebo pažítku a presne do nich pridajte cesnak medvedí ako náhradu. Nádherne jedlo prevonia a ochutí. Teraz vám prinášam recept na skvelú polievku z medvedieho cesnaku. Potrebná je na to hrsť listov z tejto rastliny, tri zemiaky, jedna cibuľa, dve lyžice masla, jeden liter zeleninového vývaru, 200 ml smotany, soľ, biely peper a list medvedieho cesnaku na ozdobu.
Postup je nasledovný. Listy musíme najprv umyť a nechať ich vysušiť. Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Rozpustíme si maslo, najprv na ňom osmažíme cibuľu, neskôr pridáme aj zemiaky. Zalejeme to zeleninovým vývarom a varíme približne desať minút. Pridáme listy medvedieho cesnaku a napokon rozmixujeme ručným mixérom. Zmes zjemníme smotanou, osolíme a okoreníme. Pred podávaním každý tanier dozdobíme listom medvedieho cesnaku a môžeme jesť. Toto je výborný recept na zdravý pokrm, za ktorý vám bude vďačná vaša rodina i vaše telo.

Žihľava dvojdomá

Žihľava je rastlinou, ktorú si ľudia pre jej účinky ctili už v minulosti. Hoci pŕhli, netreba sa jej báť a používať ju. Má veľké tmavozelené listy so zúbkovaným okrajom. Liečivé sú na nej listy, stonka i koreň. Mladá žihľava je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov. Najlepšie je ju zbierať na jar a v jeseni, keď má na sebe mladé výhonky.

Najčastejšie z nej ľudia robia čaj, ktorý sa dá popíjať kedykoľvek vás to napadne. Účinky tejto rastliny sú nasledovné:

  • Podporuje čistenie a tvorbu krvi
  • Ovplyvňuje fungovanie obličiek
  • Pomáha tráveniu
  • Pozitívne vplýva na pokožku, pleť a vlasy
  • Podporuje imunitu
  • Prečisťuje organizmus
  • Ovplyvňuje naše cievy
  • Pomáha pri bolestiach hlavy
V gastronómii sa dá táto rastlina tiež použiť. Môžete si z nej spraviť napríklad šalát alebo ju môžeme používať do rôznych druhov jedál ako náhradu špenátu. Ja vám prinášam recept na pŕhľavovú plnku, ktorú musíte vyskúšať. Na prípravu pokrmu potrebujeme 5 rožkov, 4 vajíčka uvarené natvrdo, 1 misku pŕhľavy, 100 gramov anglickej slaniny, 1 šálku mlieka, 300 gramov údeného bravčového mäsa, 4 čerstvé vajíčka, čierne korenie a soľ. Postup je nasledovný. Pŕhľavu očistíme, natrháme a sparíme. Rožky nakrájame na malé kúsky a namáčame v mlieku. Mäso a vajíčka nakrájame na ľubovoľné kúsky a slaninu na plátky. Do nasiaknutých rožkov pridáme mäso, pŕhľavu a zmes okoreníme a osolíme. Zmes zalejeme rozšľahanými vajíčkami a premiešame. Do formy na pečenie vložíme papier na pečenie a poukladáme plátky slaniny. Na slaninu dáme polovicu hmoty, ďalej naukladáme vajíčka nakrájané na ľubovoľné kúsky, najlepšie na kolieska a napokon pokryjeme zvyšnou hmotou. Tento výtvor pečieme približne 45 minút. Dobrú chuť.

Tento článok nám ukazuje, že všade v prírode sú rastliny, ktoré nám pomáhajú. Je len potrebné naučiť sa, ktoré to sú a ako s nimi narábať. Ak vás inšpirovali práve tieto dve, môžete si v najbližších dňoch pripraviť niektorý z receptov, ktoré som vám ponúkla. Varenie je zábava ak vás baví objavovať nové chute a nápady.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dovoľte mi poďakovať za rýchle vybavenie mojej objednávky ako aj jej rýchle doručenie. Osobitne sa chcem POĎAKOVAŤ p. Kolenovi, za jeho príjemný, ochotný a úctivý prístup. Budem širiť o Vašej firme len to najlepšie. Teším sa na nakupovanie aj do budúcna u Vás. Taktiež Vás budem odporúčať mojej rodine a známym. SRDEČNÁ VĎAKA.“

Minárová zo Skýcova