Dôležitá vláknina
Na každom kroku sa stretávate s tvrdením, aká je vláknina dôležitá, koľko by ste jej mali zjesť a podobne, ale čo to vlastne vláknina je? Načo nám je vláknina vlastne dobrá? Poďte sa teda s nami pozrieť vláknine „na zúbok“...
Čo je to vláknina Vláknina je látka nachádzajúca sa v rastlinnej potrave, ktorá je schopná na seba viazať vodu. Tým, že na seba naviaže vodu, zväčší svoj objem, a teda aj objem potravy. Väčší objem potravy vedie k rýchlejšiemu naplneniu žalúdka, a teda aj k rýchlejšiemu pocitu sýtosti. Tým, že je váš žalúdok plnší z rastlinnej potravy, neprejete sa, a teda nepriberiete. Vláknina ďalej zapĺňa črevá, ktoré sa „rozhýbu“ a bráni tým zápche, podporuje teda pravidelné vyprázdňovanie. Vláknina spôsobuje aj ľahšie vstrebávanie sa živín z potravy.
Delenie vlákniny Vlákninu poznáme rozpustnú vo vode a nerozpustnú vo vode. Tá rozpustná odvádza z organizmu škodlivé látky ako olovo, ortuť či kadmium, ktoré ste prijali jedlom, vzduchom či vodou. Ďalej na seba viaže tuky, cholesterol, ktorý tiež odvádza z tela. Spája sa aj so žlčovými kyselinami, čím znižuje riziko tvorby žlčových kameňov. Nerozpustná vláknina na seba viaže vodu, tým vytvára objem a pomáha pri vyprázdňovaní.
Kde sa vláknina nachádza Ako sme už uvádzali, vláknina sa nachádza v rastlinnej potrave, konkrétne v koreňovej zelenine – chrene, repe, v otrubách, fazuľových strukoch, v plevách, listovej zelenine, orechoch. Ďalej nájdete vlákninu v jablkách, hruškách, marhuliach, broskyniach, ríbezliach, egrešoch, ale aj v citrusových plodoch.
Prečo jesť vlákninu Tým, že vláknina napomáha tráveniu a bráni zápche, predchádza vzniku rakoviny čriev, konečníka, žalúdočného a dvanástnikového vredu, žlčových kameňov, zápalu čriev, aterosklerózy či paradentóze. Denne by ste mali prijať aspoň 30 gramov vlákniny, avšak súčasný príjem je len 15 až 20 gramov. Vláknina tiež zabraňuje vzniku obezity, je ideálna pri redukčných diétach.
Ako ešte doplniť vlákninu Vlákninu si môžete doplniť aj užívaním doplnkov výživy. Jedným takým je aj
Psyllium - originálna indická vláknina, ktorej čistota je až 98 percent, čo je najvyššia dostupná čistota na trhu. Kapsuly sa užívajú pred alebo po jedle. Vzhľadom na to, že vláknina absorbuje vodu, stolica zvýši svoj objem. Preto musíte pri použití vlákniny dôsledne dodržiavať pitný režim a dôkladne ju zapiť. Psyllium pomáha odstraňovať toxické látky z tela a zabraňuje tak ich príliš dlhému zotrvaniu v črevách. Ďalším doplnkom stravy je aj
rozpustná vláknina Topnatur. Ide o stopercentnú prírodnú vlákninu, ktorá je ľahko rozpustná v nápojoch a jedlách, obmedzuje chuť k jedlu a pocit hladu, čím napomáha pri redukcii hmotnosti. Ideálna je aj ako doplnok stravy pri zvýšenom cholesterole a cukrovke. Táto vláknina je vhodná aj pre deti od ukončeného 6. mesiaca veku. Výrobok je rozpustný, preto ho môžete pridať deťom do nápojov, jedál, jogurtov, kaší... Je potrebné podávať dostatočné množstvo tekutín. Na záver len dodajme, že Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva či konečníka. Každoročne na tieto choroby ochorie približne 750 000 ľudí a 500 000 z nich zomrie. Tieto čísla však každým rokom rastú. Myslite preto na svoje zdravie už teraz a jedzte dostatočné množstvo vlákniny.