Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Dostáva sa Vášmu telu dostatok vápnika?

Dostáva sa Vášmu telu dostatok vápnika?

Nie nadarmo nás od malička učili piť mlieko, so slovami: „ aby si mal silné a zdravé kosti “, pretože práve mlieko a mliečne výrobky patria medzi primárne zdroje vápnika. Vápnik je považovaný za základnú stavebnú zložku kostných tkanív a zubov, pričom jeho prítomnosť v tele je potrebná a nevyhnutná pri mnohých dôležitých procesoch. Odporúčanou dennou dávkou vápnika, ktorú by naše telo malo pravidelne dostávať, je 800 až 1000 mg. Ľudský organizmus pre správne spracovanie vápnika potrebuje svoju „spriaznenú dušu“ - vitamín D, ktorý vplýva na vstrebávanie vápnika v tele.

Ako zistíme, že trpíme nedostatkom vápnika?

Náš organizmus nám nedostatok vápnika dá pocítiť prostredníctvom svalových kŕčov. Nedostatok vápnika si ľudský organizmus kompenzuje zo zásob tohto minerálu, ktoré čerpá z kostí a zubov. Signálom, že naše telo potrebuje doplniť vápnik je práve preto oslabenie kostí, ktoré sa môže prejavovať zlomeninami, osteoporózu i krivicou. Táto minerálna látka priamo súvisí so správnym fungovaním nervovej sústavy, preto medzi prejavy jej nedostatku v ľudskom tele patrí depresia alebo nervozita. Ak trpíme únavou, či pocitmi malátnosti, zdroj problému možno pripísať nedostatočnému množstvu vápnika v tele. Nedostatok vápnika možno spozorovať i na základe oslabených nechtov, ktoré sa lámu a pokožkou, ktorá je v dôsledku nedostatku minerálnej látky nadmerne suchá. Konzumáciu vápnika netreba však preceňovať, pretože i jeho nadbytok dokáže dať ľudskému organizmu poriadne zabrať. Jeho nadbytočné množstvo môže spôsobiť obličkové kamene, problémy so srdcom a cievami, ale i problémy so vstrebávaním iných minerálnych látok dôležitých pre telo, napríklad železa a horčíka.

Kedy venovať zvýšenú pozornosť príjmu vápnika?

Pravidelná konzumácia potravín bohatých na obsah tejto minerálnej látky je najdôležitejšou práve v období vývinu detí a mládeže, nakoľko je jeho prítomnosť v ľudskom organizme nevyhnutná pre zdravý a správny vývin kostí a zubov. Zaujímavosťou je, že nedostatkom vápnika sú zasiahnuté častejšie ženy. Dôležitosť príjmu vápnika sa zvyšuje v prípade tehotných a dojčiacich matiek, ale i v období menštruácie, kedy nedostatok vápnika v ženskom tele môže spôsobovať nepríjemné kŕče, pretože vápnik súvisí s viazaním estrogénu. Odporúčaná dávka vápnika je v prípade tehotných žien vyššia a predstavuje približne 1300 až 1500 mg tejto minerálnej látky. Tehotné ženy a dojčiace mamičky nie sú jedinou rizikovou skupinou, i starší ľudia sú častokrát zasiahnutý problémami, ktoré sprevádzajú nedostatok tejto minerálnej látky v tele. Nastáva úbytok vápnika z ich kostnej hmoty, ktorý sa prejavuje predovšetkým rednutím kostí, ktoré sú krehké, lámu sa a ich zlomeniny prechádzajú namáhavým a zdĺhavým procesom hojenia sa.

Vápnik má v našom organizme množstvo funkcií

Dostatočný prísun vápnika je pre náš organizmus veľmi dôležitý a v mnohých ohľadoch nevyhnutný. Jeho fungovanie v ľudskom tele sa najčastejšie spája s vývojom kostí, zubov a so správnou funkciou svalov, avšak kalcium je súčasťou oveľa širšieho spektra procesov v našom organizme. Kalcium má pre naše telo množstvo priaznivých účinkov:

  • Vývoj kostí, zubov
  • Podpora funkcie svalov
  • Znižuje krvný tlak
  • Zmierňuje rôzne alergické reakcie
  • Eliminuje menštruačné ťažkosti
  • Podporuje metabolizmus železa v organizme
  • Znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi
  • Potláča stres, únavu a depresie
  • Je prevenciou pred osteoporózou
  • Je prevenciou proti vzniku rakoviny hrubého čreva
  • Prenáša nervové impulzy
  • Podporuje imunitný systém
  • Prispieva k normálnej zrážanlivosti krvi

V ktorých potravinách ho hľadať?

Primárnym zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky, avšak tento minerál dokáže naše telo efektívne prijať i z ovsených vločiek, orechov, či z maku. Bohatým zdrojom vápnika je listová zelenina, rôzne semienka, losos, tekvica, sója, fazuľa, kel, dokonca i bazalka a kôpor. Spomedzi ovocia možno kalcium získať z jahôd, sliviek, čerešní, jabĺk i z broskýň.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, dnes mi od Vás prišla zásielka so sirupom Laktofyt. Chcem sa Vám poďakovať za bezpečné doručenie, bezproblémový obchod a rýchle jednanie. Samozrejme aj za darčeky :) Prajem Vám veľa spokojných a stálych zákazníkov. “

Kovalančíková