Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Horčík je významným minerálom pre nervový systém

Horčík je významným minerálom pre nervový systém

Dostatočný príjem vitamínov a minerálov jednoznačne netreba podceňovať. V našom tele sa minerálne látky nachádzajú v minimálnych množstvách a ich suplementácia prostredníctvom doplnkov výživy nemusí byť pre nás na škodu. Minerály a vitamíny v ľudskom organizme vzájomne úzko spolupracujú. Minerálne látky zaraďujeme do skupiny mikronutrientov a zohrávajú dôležitú rolu pri fyziologických funkciách spojených so správnym fungovaním našej centrálnej nervovej sústavy. Ich výskyt v ľudskom organizme má svoju dôležitosť v spojitosti s činnosťou svalov a srdcového svalu. Tvoria približne štyri percentná z našej celkovej hmotnosti a vplývajú na hladinu cholesterolu v našom tele.

Prítomnosť horčíka v ľudskom organizme je nevyhnutná pre veľké množstvo biochemických reakcíi a v najväčšom množstve je obsiahnutý v kostiach, svaloch a v srdci. Je súčasťou rôznych metabolických procesov a podieľa sa na aktivite enzýmov. Jeho obsah v našom tele klesá s narastajúcim vekom a práve vtedy je dôležité zvýšiť jeho suplementáciu nad hranicu optimálnej dennej dávky. Nedostatok horčíka v našom tele má niekoľko prejavov, medzi ktoré zaraďujeme predovšetkým svalové kŕče a časté bolesti hlavy. Malé množstvo magnézia možno spozorovať na našom organizme i na základe zvýšenej podráždenosti a porúch spojených so spánkom. Za odporúčaný denný príjem horčíka je považovaných približne 300mg a jeho nadmerné množstvo v organizme sa prejavuje formou nechutenstva alebo hnačiek. Prítomnosť horčíka v tele a jeho funkcia je značne ovplyvňovaná navzájom s fosforom a vápnikom, ktoré patria spoločne s magnéziom medzi dôležité minerálne látky.

Prispieva k celkovému posilneniu a podpore nervového systému a častokrát je vyhľadávaný športovcami a fyzicky vyťaženýmí osobami, nakoľko pri fyzickej aktivite dochádza k najväčšej spotrebe horčíka a je potrebné ho organizmu opäť dodať v primeranom množstve. Suplementácia magnézia napomáha k eliminácíi vyčerpania a únavy. Dokáže efektívne zmierňovať príznaky chronickej únavy a je nevyhnutný pre správnu činnosť nervovej sústavy. Horčík má priaznivé účinky na pamäť a myslenie predovšetkým u starších ľudí a dokáže vplývať i na lepší stav Alzheimerovej choroby. Správne fungovanie serotonínu, ktorý reguluje dobrú a pozitívnu náladu v našom tele je spojené práve s výskytom horčíka. Z dôvodu nižšej vstrebateľnosti nie je správne užívať horčík a vápnik spoločne, optimálne je vytvoriť si medzi nimi minimálne dvojhodinové okno.

Dostatok magnézia v ženskom tele priaznivo vplýva na fyzický a psychický stav počas predmenštruačného obdobia cyklu a dokáže zmierňovať menštruačné bolesti v oblasti podbruška, ktoré trápia mnohé ženy v priebehu menštruačného cyklu. Jeho optimálna hladina vplýva na dostatočnú regeneráciu svalov, ktorá je dôležitá najmä pre tých, ktorí sa venujú nadmernej fyzickej aktivite, ktorou je predovšetkým šport. Primeraný obsah horčíka v organizme môže byť znížený v dôsledku konzumácie alkoholických nápojov, kávy, ale i kvôli fajčeniu a zlej životospráve.

V akých potravinách nájdeme obsiahnutý horčík? Magnézium možno získať do nášho tela prostredníctvom konzumácie slnečnicových a sezamových semienok, mandlí i kešu orieškov. Bohatým na obsah magnézia je obľúbený špenát, ale i avokádo, ktorého pozitívnym účinkom sme sa venovali v našom staršom článku. Horčík nájdeme aj v banánoch, figách a ovsených vločkách.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Práve mi bol doručený balík. Veľmi pekne ďakujem za tak rýchle vybavenie mojej objednávky. Určite posuniem ďalej informácie o vás.“

Masaryková