Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Hrach pre naše srdce

Hrach pre naše srdce

Hrach má práve v týchto dňoch na našich záhradách „zelenú“. Mnohí jeho milovníci, najmä malé deti s radosťou doteraz čakali, kedy si budú môcť na drobných zelených guľôčkach pochutnať. Ja síce hrach neobľubujem, ale verím, že aj mňa nasledujúce riadky presvedčia, že by predsa len bolo dobré dať mu šancu a naučiť sa ho pripravovať na rôzne spôsoby. Obsah jeho látok je schopný pomáhať napríklad nášmu srdcu. Okrem toho má však množstvo iných skvelých účinkov na náš organizmus, ktoré vás možno prekvapia. Pozrime sa spolu na jeho účinky a je možné, že aj vás presvedčí o tom, že svoje miesto vo vašom jedálničku si zaslúži.

Čo to je?

Hrach sa latinsky nazýva Pisum sativum L. Táto rastlina patrí do čeľade Leguminosae. Hrášky sa nachádzajú v uzavretých strukoch, ktoré sú dlhé približne 10 centimetrov. Každý z nich zvyčajne obsahuje 7 až 9 semien. Hrach je napríklad v kombinácii s kukuricou alebo inou obilninou priam dokonalou potravinou pre naše srdce.

Účinné látky

Surový hrášok v sebe ukrýva až 78% vody. Nájdeme v ňom napríklad dôležité uhľohydráty. Tie pozostávajú zo škrobu a malého množstva sacharózy. Ďalej sú v nich obsiahnuté proteíny. Proteíny sú kompletné, hoci s nedostatkom esenciálnej aminokyseliny metionínu a nadbytkom lyzínu. Práve preto kombinácia hrachu s obilninami dodáva telu všetky potrebné aminokyseliny na tvorbu vlastných proteínov. Okrem toho nájdeme v hrachu aj rôzne vitamíny. Napríklad komplex vitamínov B, konkrétne vitamín B2, vitamín B6, niacín, vitamín C a podobne. Hrach je tiež skvelým zdrojom draslíka, železa, zinku, kyseliny listovej a vlákniny. Dodáva nám aj významné množstvo provitamínu A, vitamínu E a horčíka.

Účinky

Práve vďaka spomínanému zloženiu nám hrach pomáha v nasledujúcich oblastiach:

  • Podporuje naše srdce
  • Odstraňuje poruchy nervovej sústavy
  • Podporuje duševnú rovnováhu
  • Je vhodný pre diabetikov
  • Odstraňuje podráždenosť
  • Podporuje naše cievy
  • Upravuje trávenie
  • Znižuje hladinu cholesterolu

Vhodný pre tehotné ženy

Vďaka vysokému obsahu proteínov, hlavne v kombinácii s obilninami, a vďaka vitamínom a minerálom, je hrach vhodná potrava pre tehotné a dojčiace ženy. Je bohatý aj na foláty, ktoré zabraňujú deformáciám nervovej sústavy plodu.

Príprava a použitie

Hrášok môžeme konzumovať v rôznych podobách. Buď surový rovno zo záhrady, ďalej mrazený už vo forme uvarenej. Variť ho však treba len päť až desať minút, pretože ak sa varí dlhšie, zničí sa celý obsah vitamínov a minerálov. Hrach poznáme tiež aj sušený. Takýto sa môže skladovať veľmi dlho. Ale postupom času z neho mizne obsah vitamínu C a provitamínu A. A napokon tu máme aj konzervovaný hrach. Ten môžeme konzumovať bez akejkoľvek úpravy. Strata vitamínov je v tomto prípade 15% až 30%.

Naša stránka vám ponúka množstvo zaujímavých produktov z hrachu, ktoré vám dodajú všetky látky obsiahnuté v tejto plodine. Môžete siahnuť po hrachu zelenom polenom, ďalej vám ponúkame hrachové cereálne chrumky, hrachový BIO proteín, bezlepkovú hrašku alebo rôzne polievkové zmesi. Okrem toho si môžete vybrať rôzne druhy vitamínov a minerálov v koncentrovanej forme ako tablety klasické, cmúľacie alebo vo forme sirupu pre malé deti. Výber je na vás.

Hrach je skutočne plodina, ktorá nám svojim zložením pomáha. Naučme sa z neho pripravovať chutné pokrmy alebo ho konzumovať len tak surový. Vaše telo a hlavne srdce bude určite spokojné.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, ďakujem za rýchle vybavenie a doručenie zasielky.“

Anna Dostalová