Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Hurmi-kaki v strave

Hurmi-kaki v strave

Synonymom názvu hurmi-kaki je tiež iba slovo kaki. Táto plodina je skvelá pri zastavovaní hnačiek alebo zmierňovaní zápalov čriev. Konzumuje sa až prezreté. Plody sú nesmierne bohaté na množstvo výživných látok, a preto sú skvelé ako súčasť nášho každodenného jedálnička. Môžeme ich konzumovať čerstvé alebo si z nich vyrobiť zaujímavé pyré. Dostupné sú najmä na jeseň, a preto by sme ich v tomto období mali zjesť čo najviac. Avšak v súčasnosti môžeme siahnuť aj po sušenej forme po celý rok. Poďme zistiť, ktoré cenné látky sa v hurmi-kaki nachádzajú, a na čo všetko sú vhodné.

Opis

Plodiny hurmi-kaki rastú na strome s názvom ebenovník rajčiakový. Latinský názov má Diospyros kaki L. Na jednom strome dokáže narásť veľmi veľa plodov. Strom dorastá do výšky až štyroch metrov. Farba plodov môže byť oranžová alebo jasnočervená a pripomína blčiace plamene.

Výživné látky

Želatínová dužina v plode neobsahuje takmer žiadne proteíny ani tuk. Avšak zaujímavé sú nasledovné látky. Každých 100 gramov dužiny kaki obsahuje 15 gramov cukrov. Najbohatšie je zastúpená fruktóza a za ňou je to glukóza a sacharóza. Ďalej je tu veľmi zaujímavý pektín a rastlinný sliz. Sú to komplexné uhľohydráty zodpovedné za rôsolovitú konzistenciu dužiny plodu. Kaki patrí medzi druhy ovocia, ktoré sú najbohatšie na pektín. Pektín a sliz tvoria najdôležitejšiu zložku, ktorá je známa ako rozpustná rastlinná vláknina, a predstavuje 3,6% hmotnosti kaki. Tieto látky sú schopné zadržiavať vodu, zväčšovať objem a uľahčovať tak vyprázdňovanie organizmu. Tiež pôsobia na cukry, aby sa nevstrebávali rýchlo, ako je to v prípade čistého cukru, ale postupne.

V tráviacom trakte dokážu zachytávať cholesterol zo živočíšnej potravy a posielajú ho von z tela stolicou. Ďalej majú tieto látky priaznivý vplyv na náš tráviaci trakt. Ďalšou skvelou látkou sú taníny. Tieto zmesi fenolu sú schopné sa zrážať s proteínmi, na sliznici vytvárať odolný povlak a hneď ich rozoznáme podľa trpkej chuti. Niektoré druhy kaki obsahujú viac tanínov, iné menej. Okrem toho sa v kaki nachádzajú aj karotenoidy, ktoré poznáme pod názvom provitamín A. Majú antioxidačné účinky a ochraňujú naše bunky pred starnutím a sú skvelou prevenciou proti rakovine. Spomedzi karotenoidov prevládajú lykopén a kryptoxantín. Ďalšou skvelou zložkou je vitamín C. V kaki je ho 16 mg na 100 g, čo predstavuje 40% dennej potreby tohto vitamínu. Napokon stojí za zmienku aj obsah železa v plode. Po draslíku je to najbohatšie zastúpený minerál a 250 gramové kaki poskytuje 10% dennej dávky tejto látky.

Oblasti pomoci kaki

Vďaka svojmu zaujímavému zloženiu kaki pomáha v mnohých oblastiach. Je skvelou prevenciou pred črevnými ťažkosťami. Odstraňuje hnačky a kolitídy. Upravuje trávenie. Na trávenie má lepší vplyv menej dozreté kaki, pretože obsahuje viac tanínu. Okrem toho je veľkou pomocou, a rovnako aj prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Veľmi sa odporúča konzumácia týchto plodov ľuďom s artériosklerózou, hypertenziou a podobne. Odstraňuje anémiu vďaka obsahu železa, ktorý za pomoci vitamínu C je výborne vstrebateľný. V neposlednom rade je to skvelá plodina pre diabetikov, pretože tí si ho môžu dopriať koľko len chcú. Viac ako polovicu cukrov v kaki tvorí fruktóza, a preto ho diabetici, ktorých pankreas produkuje menej inzulínu, lepšie znášajú a ľahšie sa im vstrebáva.

Ako si pripraviť kaki?

Aby sme si kaki správne pripravili, musíme dbať na nasledovné kroky. Najprv vyskúšame zrelosť kaki prstami. Potom odstránime stopku. Nožom rozkrojíme plod na polovice. A napokon ho jeme lyžicou alebo dužinu nastrúhame, či rozmixujeme na jednoliatu hmotu a získame pyré. Z takéhoto pyré si môžeme vyrábať želé, džemy, je to skvelý doplnok k tofu, tvarohu, jogurtu alebo inému krému. Dobrú chuť.

Ak neviete toto ovocie zohnať čerstvé, naša stránka vám ho ponúka v sušenej forme ako bio sušené plody. Okrem toho si môžete ako doplnok stravy vybrať rôzne druhy vitamínov a minerálnych látok v koncentrovanej podobe ako cmúľacie alebo klasické tablety, alebo vo forme rôznych koncentrovaných sirupov a podobne. Výber je na vás.

Hurmi-kaki je ovocie, ktoré aj mňa prekvapilo svojim zložením. Je dobré občas ho zaradiť do svojho jedálnička a doplniť si tak dôležité látky, ktoré je schopné nám dodať. Môžete si ho pripravovať na množstvo spôsobov, dokonca aj ako prílohu k slanému tofu alebo mäsu. Vyskúšajte toto zaujímavé ovocie a uvidíte, že pre váš organizmus to bude len a len dobré.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za tovar, ste úžasne šikovná a pružná firma. Som naozaj spokojná a vedia o tom aj moji priatelia a známi.“

D.CH.