Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Jahody

Jahody

Sladké plody, ktoré symbolizujú vášeň, lásku a hlavne teplé mesiace plné slnka. Milujete ich? Alebo ste sa ich už prejedli? Sú veľmi zaujímavé svojím zložením a úžasnou chuťou a je len málo ľudí, ktorí im vedia odolať. Práve v období, keď sa k nám pomaly blíži Valentín a všade dookola vidíme vo výkladoch srdiečka, jahody sú tým pravým ovocím pri oslave takejto udalosti. Môžeme ich konzumovať v mnohých podobách, či už ako kompóty, džemy alebo džúsy, čerstvým sa však nič nevyrovná. Všetci milovníci jahôd pozor, ideme sa naučiť, čo je na nich také skvelé a že si vďaka nim neuzdravíte len vzťah ale aj celé telo.

Jahoda obyčajná

Fragaria vesca - jahoda obyčajná je presne ten druh jahody, ktorý poznáte z našich lesov. Malé plody je namáhavé nazbierať, lebo ich zjete skôr ako by ste si naplnili košík. Avšak jahody, ktoré boli vyšľachtené na pestovanie v záhradách sú iné, presnejšie omnoho väčšie než ich lesné sestry. V súčasnosti je ich neuveriteľných 400 druhov. Všetky jahody patria do čeľade ružovité - Rosaceae. Sú to trváce rastliny. Táto rastlina má trojpočetné listy, ktorých okraj je zúbkatý. Okrem plodov sa dajú zbierať aj listy tejto rastliny, pretože sú tiež plné skvelých látok. Rastlina kvitne bielymi kvetmi, z ktorých neskôr vznikajú sladké plody. Tieto plody majú srdcovitý tvar, sýtočervenú farbu a sú posiate drobnými bodkami, ktoré pripomínajú ľanové semienka. Dužina jahody je vo vnútri červenkastá a veľmi sladká.

Zloženie jahôd

Jahoda by sa v rebríčku super zdravého ovocia mohla porovnávať s brusnicou alebo čučoriedkou, pretože pre organizmus je blahodarná. Tento plod obsahuje z vitamínov napríklad vitamín C, B, ďalej obsahuje flavonoidy, triesloviny, karotén, antioxidačné látky, fosfor, mangán, železo, vápnik, a obsahuje aj veľmi užitočné kyseliny ako napríklad kyselinu citrónovú alebo jablčnú. A taktiež obsahujú vlákninu, ktorá je užitočná pri tráviacich ťažkostiach. Sýtočervenú farbu jahôd majú na svedomí polyfenoly, ktoré sú silnými antioxidačnými látkami, čo je pre organizmus skvelá vlastnosť tohto ovocia.

Účinky

Ako som už spomínala, jahody sú skvelé antioxidačné plody. Okrem toho pomáhajú aj v ďalších oblastiach:

  • Chránia náš mozog
  • Pôsobia ako prevencia proti srdcovo-cievnym ochoreniam
  • Sú vhodné pre diabetikov
  • Bojujú s nadváhou
  • Pomáhajú tráviacej sústave
  • Majú dezinfekčné účinky
  • Znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • Pomáhajú pri gynekologických ochoreniach
  • Sú pomocníkmi pri problémoch s obličkami

Pestovanie jahôd

Jahody je najlepšie vysádzať na jar. Z vlastnej skúsenosti viem, že najefektívnejšou pomôckou je fólia, ktorú nadierkujeme v pravidelnom rozmiestnení jahôd tak, aby rastlina aj po zväčšení stoniek a listov mala priestor. Fóliu položíme na zem a do jednotlivých dierok zasadíme rastlinu. Jahody sú náročné na vlahu, takže ak chceme mať dobrú úrodu, musíme im poskytnúť dostatok vlahy. Veľmi výhodné je aj používanie hnojiva, najlepšie bio hnojiva, ktoré používame výhradne pred začiatkom tvorby plodov. Na jeseň, keď už sme plody dávno obrali, začnú sa rastliny rozrastať a vytvárať na sebe mladé rastlinky. Tieto môžeme odobrať a posadiť ich na iné miesto. Materskú rastlinu však nechávame na svojom stanovišti. Jahody môžeme pestovať na jednom mieste priemerne tri až päť rokov, potom je nutné presunúť ich na inú časť záhrady.
Jahody sú ďalším dôkazom toho, že príroda nám dáva dokonalé potraviny, ktoré naše telo zbožňuje. Obsahujú celú škálu vitamínov a stopových prvkov a pomáhajú nám v rôznych oblastiach. Ak ste ich sadenie doteraz len zvažovali, verím, že tento článok vás uistil, že je to dobrá voľba a sladké plody vám budú odmenou.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Nakupujem u vás pravidelne už zopár rokov a som nadmieru spokojná :)“

Lucia