Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Jesenný poklad s dávkou vitamínov pre chladné večery

Jesenný poklad s dávkou vitamínov pre chladné večery Pri jesenných prechádzkach môžete ľahko naraziť na ker posiaty šípkami. Neobíďte ho a nenechajte len tak. Šípky vám totiž môžu počas zimných mesiacov dobre poslúžiť. Potešia nielen zrak, ale sú aj nabité vitamínmi, minerálmi a prospešnými látkami. Hoci je ker divokej ruže veľmi krásny, keď kvitne a tiež, keď sa jeho kvety premení na plody, napriek tomu je veľmi skromný a nenáročný. Jednu vadu na kráse by sme však u neho predsa len našli. Tŕne, ktoré sú tiež jeho súčasťou. Na druhej strane musíme uznať, že tieto tŕne pre ňu znamenajú ochranu.

Aj keď to znie neuveriteľne, šípky poznali už v starovekom Grécku a Ríme. Kvety používali do kúpeľov a z plodov šípok si dokonca vyrábali náhrdelníky, ktoré mali slúžiť ako ochrana pred zlom, ale zároveň mali aj pritiahnuť milovanú osobu. Dnešné využitie šípok je zamerané na podporu organizmu prírodnou cestou.

Vitamínová bomba
V 100 g šípok sú približne 2 g vitamínu C. Obsahuje tiež vitamíny B1 a B2, ktoré sa podieľajú na metabolizme tukov, cukrov a bielkovín. Ďalej kombináciu vápnika a rutinu a okrem toho v nich nájdete tiež fosfor a draslík. Plody šípovej ruže sú bohaté aj na pektíny, triesloviny, organické kyseliny a silice.
Najviac vitamínu C obsahujú šípky práve v období svojej zrelosti. Keď sú už prezreté, mäkké a hnedkasto sfarbené, strácajú vitamín C. Najvhodnejšie je sušenie pomocou sušičky na ovocie, pomalé sušenie na vzduchu nie je dobré práve kvôli veľkým stratám vitamínu C. Dobre usušené šípky majú oranžovú až červenú farbu, ovocnú vôňu a mierne trpkú chuť.

Silný pomocník
Kedysi sa povrávalo, že šípky majú čarovnú moc, využívali sa na čistenie ciev a zlepšenie krvného obehu. Vďaka svojim obsiahnutým látkam ovplyvňujú enzymatické reakcie a podporujú vstrebávanie železa. A pomocou vitamínu C pôsobia ako antioxidant a posilňujú imunitný systém. A to nie je zďaleka všetko, čo tieto mále zázračné bobule dokážu!
Teraz sa potešia najmä dámy, pretože šípky spomaľujú starnutie, dodávajú množstvo antioxidantov chrániacich organizmus pred oxidačným stresom a bojujú proti škodlivým voľným radikálom. Šípky sú tiež podporou pre srdce, pečeň, zrak a mozog, navyše poskytujú potrebnú energiu pre zmiernenie únavy a posilnenie regenerácie.

Voňavá šálka a žiarivá pleť
Bezpochyby najznámejšou a najrozšírenejšou formou, v akej šípky pozná snáď každý, je šípkový čaj. Jeho silu pozná vari každý. Takýto čaj si môžete uvariť zo sušených plodov, ktoré sú buď drvené alebo aj celé plody. Dve čajové lyžičky zalejte tromi decilitrami vriacej vody a nechajte pätnásť minút lúhovať. Ak ste na sladké, vylepšite ho medom. Mám tiež dobrú správu pre milovníkov likérov a alkoholu vôbec. Dodajte si do likéra jeden sušený plod šípky.
Taký šípkový čaj je bežným pojmom, ale nie každý vie, že existuje aj šípkový olej. Tento do červena sfarbený rastlinný olej sa získava zo semien plodov šípky a má pozoruhodné účinky na pokožku. Šípkový olej sa považuje za jeden z najlepších rastlinných olejov podporujúcich hojenie kožných jaziev, dokonca aj tých starších a okrem toho je výborným „anti-age“ prostriedkom, ktorý vám pri pravidelnom používaní zabezpečí dlhotrvajúci mladistvý vzhľad bez vrások. Ak už vám pokožku nejaké tie vrásky „zdobia“, aj tak siahnite po šípkovom oleji. Pomôže vrásky zjemniť, vyhladiť, pleť rozžiari a dodá jej potrebnú hydratáciu a elasticitu.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za objednávku, prišla rýchlo a v poriadku. Ešte raz ďakujem. “

Šimová