Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Karob ako účinná náhrada kakaa

Karob ako účinná náhrada kakaa

Kakao aj karob možno zaradiť medzi tropické plody, ktoré obsahujú sladkú, jedlú vlákninu. No pochádzajú z rôznych rastlín, majú odlišné chute aj zloženie.

Kakao

Kakao pochádza zo šetrne usušených, drvených a pomletých kakaových bôbov, ktoré môžu byť pražené aj nepražené (RAW). Rastú na dobre známom strome - Kakaovník pravý (Theobroma cacao).
Surové, nepražené kakao je prirodzene hodnotným zdrojom flavanoidov, antioxidantov, ktoré priaznivo ovplyvňuje celkové zdravie. Okrem iného je zdrojom energie, bielkovín, vlákniny, železa a horčíka.

Vedeli ste?

Vedeli ste, že za nedostatkom horčíka stojí aj neprekonateľná chuť na sladké? Ak máte podobný problém, možno aj váš organizmus potrebuje doplniť horčík. RAW kakao je jednou z chutných možností. Pridajte ho do smoothie, mliečnych/nemliečnych koktailov, do jogurtu a podobne.

Karob

Karob (nazývaný aj rohovník či ,,Svätojánsky chlieb“) sú vlastne vysušené a pomleté struky vždy zeleného stromu Rohovníka Obyčajného (Ceratonia siliqua).

Tento prášok je vynikajúcou alternatívou kakaa. Okrem toho, že je chutný, je bohatý na vitamíny A a B, železo, bielkoviny, draslík a vápnik (cca 3x viac než má kakao). Obsahuje polyfenoly - účinné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť náš organizmus pred voľnými radikálmi a environmentálnymi toxínmi.
Karob ale na rozdiel od kakaa neobsahuje kofeín ani teobromín. Obe tieto zložky sa radia medzi stimulanty. Zatiaľ čo kofeín pôsobí primárne na centrálny nervový systém, teobromín stimuluje kardiovaskulárny a pľúcny systém. Tieto stimulačné účinky sú často prospešné. Obe zložky majú vplyv na produkciu a využívanie neurotransmiterov spôsobom, ktorý môže zdvihnúť náladu.
Avšak ak ich skonzumujete vo veľkom množstve, môžu vyvolať nežiaduce účinky, ako je nespavosť, nervozita alebo úzkosť. Množstvo kofeínu a teobromínu, ktoré bežne obsahuje kakao či vaša obľúbená čokoláda, väčšine ľudí nerobí žiadne problémy.
No sú medzi nami aj takí, ktorí sú na tieto zložky veľmi citliví a aj naozaj nepatrné množstvo im môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Karob a histamínová intolerancia (HIT)

Neznášanlivosť histamínu sa objavuje u ľudí čoraz častejšie. Ide vlastne o chemickú látku, ktorá sa prirodzene tvorí v ľudskom tele a plní množstvo dôležitých funkcií (produkuje sa počas alergickej reakcie ako imunitná odpoveď, pomáha regulovať fyziologické funkcie v čreve, pomáha regulovať spánok,..).
No okrem toho, že ju naše telo vytvára, prijímame ju aj v strave, čím môže dôjsť k neprimerane vysokej hladine. Podobne ako u potravinových alergií, aj pri tomto probléme dochádza po požití potraviny s vysokým obsahom histamínu (v priebehu niekoľkých minút až hodín) k telesným zmenám. Najčastejšie sa jedná o návaly tepla, opuch tváre, tráviace ťažkosti, zmeny nálad, pocity úzkosti, ťažkosti s prínosovými dutinami (upchaný nos), svrbenie pokožky, búšenie srdca, nespavosť, únava, kožné problémy a podobne.
Príznaky sa však od človeka k človeku líšia. Aby sme im predišli, je potrebné vyhýbať sa potravinám s vysokou úrovňou histamínu. Patrí k ním kakao, alkohol, avokádo, banány, syry, citrusy, zelený/čierny čaj, huby, fermentované výrobky, kyslá kapusta, ananás, orechy (najmä vlašské), ocot, jogurty a podobne.

Karob neobsahuje histamín a preto je mimoriadne vhodnou voľbou pri dodržiavaní potrebnej diéty. Kakao patrí naopak k potravinám s najvyšším obsahom histamínu.

Kakao vs. karob

  • Nesladený karobový prášok je prirodzene sladší ako kakaový prášok.
  • Samotné kakao je bez prídavku sladidla (či už prírodného alebo umelého) pomerne horké.
  • Pridaním karobu do pečenia možno znížiť obsah cukru.
  • Karob má vo všeobecnosti nižší podiel tuku, ale viac cukru.
  • Kakao podporuje zlepšenie nálady. Môžu za to stimulanty: kofeín a teobromín.
  • Karob je bez kofeínu (vhodný pre deti a tehotné ženy).
  • Karob je pre naše telo alkalický – zásaditý.
  • Kakao pred spaním môže negatívne ovplyvniť zaspávanie.
  • Ak chceme v recepte použiť napr. 100 g kakaa, musíme použiť 150 – 200 g karobu a o niečo menej cukru.

Karob je vhodnou alternatívou pre každého, kto je citlivý na akúkoľvek zložku kakaa či čokolády, najmä kofeín, teobromín a histamín. Inak odporúčame používať oboje. Rovnako ako kakao tak aj karob má svoje výhody.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielka bola doručená v poriadku, ďakujem za pribalený darček.“

Mária Smolková