Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Klíčky - nutričná bomba

Klíčky - nutričná bomba

Medzi najčastejšie strukoviny a obilniny, ktoré ľudia pravidelne používajú na nakličovanie patrí lucerna, sója, hrach, cícer, quinoa, amarant, pohánka, hnedá ryža, šošovica, fazuľa muth a mungo. Každá z týchto surovín má svoju jedinečnú chuť. Klíčky možno konzumovať samostatne alebo pridať do chutných, studených šalátov. Hlavným dôvodom nakličovania je, že predstavuje oveľa významnejšie množstvo vitamínov a živín, než obsahuje ich nenaklíčená podoba.

Pripravte si klíčky v pohodlí domova

Nemusíte kupovať malé, predražené balenia klíčkov zo supermarketov. Pripravte si ich sami za zlomok nákladov. Možno sa to niekomu bude zdať ako veľa práce, no ak si nakličovanie vyskúšate, zistíte, že vám zaberie možno tak 1-2 minúty denne.

Existuje viacero spôsobov ako nakličovať. My sme si zvolili tento:

Vezmite si napr. fazuľu mungo. Opláchnite ju 2-3x, presuňte do misy a nechajte namočenú po dobu 6-7 hodín, alebo najlepšie cez noc (namáčanie pomáha urýchliť proces klíčenia). Na druhý deň vodu zlejte a fazuľu premiestnite do tzv. mušelínovej handričky. Rohy handričky zviažte do uzla a nechajte stranou ďalších 8 hodín. Po otvorení už možno vidieť začiatok klíčenia. Ak chcete mať klíčky ešte dlhšie, potom znova handričku uzatvorte na ďalšie 3-4 hodiny. Doba klíčenia závisí aj od použitej suroviny. Každý druh obilniny alebo strukoviny potrebuje iný čas.

Prečo ich konzumovať?

  • klíčky obsahujú neobvykle vysoké zastúpenie enzýmov, ktoré môže pomôcť zvýšiť rôzne metabolické procesy a chemické reakcie v tele, najmä pokiaľ ide o trávenie. Enzýmy sú dôležitou súčasťou tráviaceho procesu, pomáhajú efektívne rozložiť jedlo a zvýšiť absorpciu živín z tráviaceho traktu. Klíčky sú skvelým spôsobom, ako podporiť správnu funkciu metabolizmu, zbaviť sa tráviacich problémov alebo im poprípade zabrániť.
  • Zdroj bielkovín pre vegánov a vegetariánov - klíčky obsahujú významné množstvo proteínov, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou našej potravy. Bez nich by naše telo nedokázalo vykonávať rôzne telesné procesy, najmä produkciu buniek, regeneráciu pokožky, rast a regeneráciu svalových vlákien, kostí a podobne. To znamená, že klíčky sú jednoduchým a chutným spôsobom ako zlepšiť celkové fungovanie a vývoj nášho tela. Ich bohatý nutričný obsah je vysoko odporúčaný pre vegetariánov a vegánov, ktorí majú tejto cennej živiny nedostatok.
  • Priaznivo ovplyvňujú zdravie srdca – klíčky sú výbornom zdrojom omega-3 mastných kyselín. Priaznivo vplývajú na množstvo ,,zlého“ cholesterolu v cievach a tepnách.
  • Vhodná súčasť diét - klíčky patria k tým potravinám, ktoré sú veľmi bohaté na živiny, ale majú veľmi nízky obsah kalórií. To znamená, že ich môžete konzumovať bez obáv a ohrozenia vášho vyváženého jedálnička. Okrem toho obsahujú vlákninu, ktorá pomôže zasýtiť na dlhšiu dobu a tak predísť prejedaniu.
  • Podporujú imunitný systém – vďaka vyššiemu obsahu vitamínu C, ktorý je sám o sebe silným stimulom pre biele krvinky, pomáhajú ochrániť naše telo od rôznych infekcií a zdravotných problémov.
  • Výrazne zvyšujú obsah vitamínov - to platí najmä u vitamínov A, B-komplex, C a E. Napr. v priebehu klíčenia fazule Mungo, sa obsah vitamínu B1 môže zvýšiť až o 285%, vitamínu B2 až o 515%, a niacínu až o 256%!
  • Klíčky sú lacné - ľudia často kupujú len tie najdrahšie ,,zdravé“ potraviny a zvyknú sa pýšiť tým, že jedia zdravo. No nie vždy je to o cene. Klíčky sú toho pravým dôkazom.

Dobrá rada na záver

Zapamätajte si, že veľká časť výživnej hodnoty klíčkov sa stratí, keď ich pridáte do varenia. Inými slovami, aj keď sú veľmi dôležitým zdrojom živín a iných zdraviu prospešných látok, odporúčame ich konzumovať v surovej podobe, ktorá je zárukou všetkých zdravotných výhod.
Uprednostnite však produkty z ekologického poľnohospodárstva, ktoré neboli pestované s použitím škodlivých pesticídov, herbicídov a GMO.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem velmi pekne za vybavenú objednávku v super rýchlom konaní. Balík dnes došiel:-)“

Duchová