Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Klíčky, množstvo živín v jedinej lyžičke

Klíčky, množstvo živín v jedinej lyžičke

Trápia vás počas zimy časté choroby? Snažíte sa dopriať si vitamíny v rôznych formách, no napriek tomu sa vám choroba lepí na päty? Doprajte si vitamínovú bombu v podobe klíčkov. Ak ste o tomto zázraku prírody ešte nepočuli, teraz je ten správny čas začať klíčkovať.

Sú malé, zelené a nenápadné. Avšak klíčky obsahujú vyvážený pomer aminokyselín, mastných kyselín, prírodných cukrov a minerálov. Sú výdatnejším zdrojom bielkovín ako bežné živočíšne alebo rastlinné zdroje, a tak sa svojou nutričnou hodnotou vyrovnávajú mäsu. Nepotrebujú pôdu, slnečné lúče a super rýchlo vyrastú v akomkoľvek podnebí. Hovoríte si, čo je toto za zázrak?

Ak nie ste príliš veľkým fanúšikom zeleniny, možno váš jedálničke spestria a dodajú živiny práve klíčky. Práve malé semienka zeleniny môžu nášmu telu dodať to, čo potrebuje. Pri klíčení sa uvoľňujú enzýmy, ktoré prebúdzajú vysoké množstvo bielkovín, tukov, minerálov a vitamínov. V semienku sa začínajú diať pozoruhodné reakcie, ktoré zmaximalizujú všetky výživné látky, ktoré rastlina obsahuje, respektíve by obsahovala po vypestovaní. Avšak živiny, ktoré by sa rozložili napríklad do tridsiatich reďkoviek, sa v klíčkoch zmestia do jedinej lyžičky. Za niekoľko dní klíčenia stúpne obsah vitamínov v semienku až o 500 percent. Stačí vám tak jediná lyžica klíčkov denne a vaše telo získa vitamínovú bombu a značnú podporu trávenia.

Pýtate sa, ako si teda môžem vyrobiť klíčky doma a z čoho vlastne? Ponuka semienok, ktoré môžete naklíčiť je skutočne rozsiahla. Niektoré z nich sú vhodné pri špecifických zdravotných problémov. Napríklad semienka a klíčky ľanu upravia vaše trávenie, bojujú proti zápche a žalúdočným vredom. Naklíčená lucerna vám dodá poctivý prísun bielkovín a v šálke jej klíčkov nájdete toľko vitamínu C ako v šiestich pohároch pomarančovej šťavy. Pohánka podporuje tvorbu aminokyselín a obsahuje lyzín, ktorý je dôležitý pre naše kosti. Ak vás trápia kožné choroby, pomocnú ruku vám podajú klíčky prosa.

Ak chcete svojmu telu dopriať nie len dávku živín, ale si aj pochutnať, stavte na pšeničné klíčky. Opražené ražné klíčky dodajú vášmu jedlu chuť orechov. Cícer je so svojou nízkou kalorickou hodnotou vhodný napríklad pre diabetikov. Z tejto ohromnej ponuky semienok a strukovín vhodných na klíčenie môžeme ešte spomenúť semienka ryže, tekvice, suchý hrach, fazuľu, šošovicu, sóju, , horčicu, ovos, ľan, kukuricu, žeruchu, či slnečnicu.

Ak sme vás ešte stále nepresvedčili, spomenieme ešte, že klíčiť môžete prakticky kdekoľvek, v šálke, pohári či vrecúšku. Dôležité je, aby ste si zabezpečili semená, ktoré nie sú chemicky ošetrované alebo morené. Tiež budete potrebovať napríklad sklenenú nádobu, vodu, plátno alebo gázu. Ďalší postup je úplne jednoduchý.

Prepláchnuté semená alebo strukoviny zalejeme vodou a necháme cez noc odstáť na tmavom mieste. Na druhú deň vodu zlejeme a semienka necháme poriadne odkvapkať. Vložíme naspäť to nádoby a necháme na tmavom mieste pri izbovej teplote. Klíčky je potrebné dvakrát denne prepláchnuť a nechať odkvapkať. Ak by sme ta neurobili, je možné, že by naše klíčky začali plesnivieť. Po troch až piatich dňoch sú klíčky vhodné na jedenie.

Ak už sú vaše klíčky plné živiny na rad prichádza otázka, čo s nimi? Klíčky sú neoddeliteľnou súčasťou čínskej a japonskej kuchyne tak, ak obľubujete tento typ jedál, určite už budete vedieť, čo s nimi. Ak však neradi experimentujete, klíčky si nájdu svoje miesto v šalátoch, nátierkach alebo do jogurtov, kaší či obľúbeného smoothie. Najjednoduchšou formou, ako ich vniesť do svojej kuchyne je pridať ich ako prílohu k bežnému jedlo. Posypte nimi ryžu, zemiaky či mäso a váš tanier bude nie len farebnejší, ale aj plný živín. Klíčky sú tak nie len vitamínovou bombou, ktorú si vaše telo zaslúži, ale aj hravým a chutným spestrením jedál.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobry deň,dakujem za rychle vybavenie mojej objednavky potešila ma nasa postarka uz hned zrana,dakujem“

Evka Baloghová