Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Kliešťová sezóna už začala

Kliešťová sezóna už začala Sezóna týchto malých a nebezpečných príživníkov už začala, tak si o nich povedzme niečo viac. Kliešte patria medzi parazity a najviac sa približujú k pavúkom. Poznáme až neuveriteľných 650 druhov kliešťov rozšírených po celom svete. K najnebezpečnejším patrí napríklad Rhipicephalus sanguineus či Dermacentor reticulatus, ktorý žije aj v Európe.

Ako vás kliešť nájde
Kedysi sme si mysleli, že kliešte skáču zo stromov. Odborníci však zistili, že kliešte na nás, ale aj na zvieratá čakajú vo vysokej tráve. Na ňu najprv vylezú a potom zachytávajú pachy. Keď okolo nich prejde potenciálna obeť, prichytia sa na ňu. Obetí je pritom mnoho, malé hlodavce, ježkovia, zajace, psy, mačky, líšky, srnky, jelene, diviaky, kravy, kone a, samozrejme, človek. Krv vám však vysaje iba samička, ktorá sa od samčeka líši veľkosťou a sfarbením. Samička je väčšia, má asi 2 až 4 milimetre a má oranžový zadoček. Samčeky sú celé čierne. Ak si kliešťa neodstránite, môže sa vás držať až dva týždne. Potom odpadne, nakladie vajíčka a uhynie. Pritom jedna samička môže naklásť 2500 až 4000 vajíčok. Aj vás pri tejto predstave striasa. Tak čítajte ďalej, prejdeme k chorobám.

Ochorenia, ktoré prenášajú kliešte
Určite si v súvislosti s kliešťom spomeniete na boreliózu či encefalitídu. Avšak chorôb, ktoré tento parazit prenáša je viac. Ako prvú si predstavme Babeziózu. Ide, našťastie, o dobre liečiteľné ochorenie, ktorého príznakmi sú únava, nechutenstvo, bolesť kĺbov i svalov, ale k ďalším príznakom patrí aj kašeľ, dýchavičnosť, depresia. Ochorenie sprevádza aj horúčka, triaška, zväčšenie čriev a žltačka. K ďalším ochoreniam prenášaným kliešťom patrí aj Bartonelóza. Toto je bakteriálne ochorenie, ktoré sa na človeka prenáša cez mačky a psov. Nevyskytuje sa však veľmi často, ale ak, tak sa prejaví tmavým fľakom či skôr chrastou v mieste, kde vás uštipol kliešť či poškrabalo domáce zviera. Okolité uzliny sa zduria, prichádza horúčka, ale aj bolesť svalov, kĺbov, hlavy i chrbta. K ďalším príznakom tohto ochorenia je zápal spojiviek a zväčšená pečeň. Ochorenie sa lieči antibiotikami, avšak neliečené môže skončiť aj smrťou.
Ehrlichióza je ďalším infekčným ochorením, ktoré prenáša kliešť. Ide o vážne ochorenie, ktorého prejavom je niekoľko dní trvajúca horúčka po uštipnutí kliešťom. Ochorenie sa prejaví aj bolesťou hlavy, svalov, niekedy vyrážkou, býva aj zväčšená pečeň, slezina, bolí brucho, človek je malátny a zvracia. Choroba sa lieči antibiotikami, dôležité je podchytiť ju hneď v začiatku. Ďalším ochorením je Kliešťová encefalitída. Spôsobuje zápal mozgových blán a zápalové ochorenie mozgu. Na toto ochorenie zatiaľ neexistuje virostatikum, odporúča sa najmä posilniť imunitný systém a pokoj na lôžku bez stresu. Prvá fáza tohto ochorenia sa podobá na chrípku, ktorá potom pominie. Ak si s ňou obranyschopnosť poradí, ďalšie prejavy sa už neobjavia. Poznáme však aj inú fázu, skrytú, kedy sa prejavy podobné chrípke nedostavia. Neskôr však človek trpí bolesťou hlavy, zvracia, trasie sa, je apatický, má vysokú horúčku, závrate a dráždi ho svetlo. V tomto prípade už vírus napadol mozgové obaly a vyššie centrá mozgu. Ak však napadne spodné centrá mozgu, môže poškodiť funkcie ako dýchanie či srdcový rytmus.
Poslednou chorobou, ktorú si v súvislosti s kliešťom spomeňme je Lymská borelióza. K jej príznakom patrí červená škvrna s bielym stredom v mieste uhryznutia. Spolu s ňou sa objaví aj horúčka, malátnosť, únava i zvracanie. V 70 percentách sa však škvrna neukáže, ale ani sprievodné príznaky a ochorenie sa ťažšie diagnostikuje, môže sa stať chronickým. Prejavy sa však objavia po niekoľkých týždňoch a patrí k nim bolesť svalov, kĺbov, dokonca periférna obrna nervov, zápal srdcového svalu. Lymská borelióza sa však môže prejaviť až po niekoľkých rokoch, kedy dochádza k zápalom kože, kĺbov, ochoreniam mozgu, miechy, oka a dokonca srdca. Najdôležitejšie pri tomto ochorení je skorá diagnóza. Vtedy vám lekár nasadí antibiotiká.

Ako odstrániť kliešťa
Niekedy sa hovorilo, že sa má kliešť točiť v protismere hodinových ručičiek, potrieť olejom... Dnes sa píše skôr o vytrhnutí. Pozor si však treba dať na to, aby ste kliešťa nestlačili. V tom prípade by sa mohlo stať, že vyvrhne obsah čriev do rany. Na správne odstránenie kliešťa je ideálna tabuľka, ktorou sa kliešť podchytí a vytrhne. Ak takúto tabuľku nemáte, použite pinzetu, ktorou kliešťa vykývate. Kliešť sa na pokožku prisáva v dvoch fázach, prvá trvá asi 24 až 48 hodín a vtedy je riziko nákazy nižšie. Po tejto dobe sa totiž prisaje a rýchlo saje krv, čo znamená aj intenzívnu tvorbu slín, ktoré sú zodpovedné za prenos infekcie. Preto je dôležité, aby ste sa hneď po návrate z lesa či prechádzky po lúke poriadne poprezerali a prezliekli zo šiat. Kliešť sa totiž nezahryzne okamžite, ale hľadá si vhodné miesto.

Ako sa chrániť pred kliešťom
Tu vám asi nepovieme nič nové. Takže dlhé svetlé nohavice zastrčené vo vyšších topánok. Rovnako aj dlhé rukávy na svetlom oblečení. Takto si lezúceho kliešťa lepšie všimnete. Ďalej odporúčame sprejovým repelentom prestriekať nielen telo, ale aj oblečenie, od krku až po topánky. Nezabúdajte kontrolovať a chrániť aj deti. Kliešťa si môžu priniesť i z detského ihriska. Rovnako nezabudnite vyčistiť aj ranku po vytrhnutí kliešťa a ošetriť ju vhodným prípravkom.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Práve som obdržala zásielku, ďakujem, spokojnosť nadmieru, ako v podstate vždy, ked od Vás nakúpim. ďakujem aj za pozornosti navyše.“

Daša Tirolová