Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Kofeín

Kofeín

Pre všetkých milovníkov dennej dávky kávy je tento článok čítaním o obľúbenej téme - kofeín. Najznámejším zdrojom kofeínu je jeho obsah v kávových zrnách, kávovníkoch. Kofeín je považovaný za stimulant centrálnej nervovej sústavy a okrem kávovníka je obsiahnutý i v listoch čajovníka, v rôznych semenách kakaovníka, ale aj v kakaových bôboch. Ľudia si svoj prídel kofeínu vychutnávajú po celom svete v podobe šálok kávy, čaju, ale i v podobe rozšírených nealkoholických alebo energetických nápojov, či kofeínových tabliet, ktoré nie sú viazané na lekársky predpis. Kofeín je v podstate legálnou drogou, ktorá pre naše telo pôsobí priaznivo, avšak len ak ho príjmeme v prijateľnom množstve. V ľudskom tele sa zdržiava priemerne 5 až 6 hodín, pričom jeho účinky sa začnú prejavovať v ľudskom organizme už po niekoľkých minútach.

Táto látka napomáha lepšiemu využitiu tukových zásob v ľudskom organizme a uvoľnovaniu tukových kyselín do krvného reťazca. Odpoveď na otázku, či kofeín napomáha pri chutnutí je áno, ale bez fyzickej aktivity nie je ani on všemohúci. Má skvelú vstrebateľnosť do žalúdku a tenkého čreva. Síce kofeín pre ľudské telo prináša množstvo benefitov, rovnako tak môže byť i nebezpečný. Obmedzenie konzumácie tejto látky sa odporúča tehotným mamičkám.

Odporúčaných denných dávok kofeínu nájdeme niekoľko. Za bezpečnú dávku sa v mnohých publikovaných zdrojoch považuje 400 mg kofeinu denne. Prijateľnou dávkou však zostáva 200 mg v priebehu dňa. Ideálne a odporúčané však je, keď si každý z nás individuálne odsleduje svoju hranicu kofeínu, ktorá je pre jeho organizmus prijateľná a snaží sa neprekračovať túto pomyselnú hranicu. Vzhľadom na to, že každého organizmus je individuálny, každý máme odlišnú dennú aktivitu, energetický výdaj, váhu - nemožno sa držať striktne odporúčaných dávok publikovaných pre ľudí globálne. Stav označujúci sa ako kofeinizmus predstavuje pre ľudský organizmus procesy, ktoré nastanú po vysokom prekročení našej hranice prijateľsnosti kofeínu. Je sprevádzaný nespavosťou, podráždenosťou i nervozitou. Je dôležité zdôrazniť, že kofeinizmus môže prerásť až do stavu kofeínovej intoxikácie, ktorá je sprevádzaná ešte nepríjemnejšími vedľajšími účinkami. Okrem prijateľnej dennej dávky treba mať vždy na pamäti, že kofeín patrí medzi návykové látky. Kofeín dokáže byť náš kamarát a pomocník, ale vzájomné kamarátstvo netreba s ním preháňať.

Pečeň, ktorá spracuje kofeín v našom tele, vytvára tri rôzne látky, pričom každá z nich účinkuje na náš organizmus rozdielne. Látky spracované našou pečeňou sú Paraxantin, Teofylin a Teobromin. Kombinácia ich účinkov má na svedomí nabudenie ľudského organizmu. Účinkom Paraxantinu nastane zvýšenie fyzického výkonu, pretože urýchľuje rozpad tukov, ktoré vyživujú svaly v ľudskom tele. Zvýšená schopnosť sústredenia sa a zrýchlený tep sú účinky Teofylinu. Medzi účinky Teobrominu zaraďujeme zvýšený prietok kyslíku a živín do ľudského mozgu.

Mýtus o zníženom účinku kofeínu v kombinácíi s mliekom je hlúposť. Mlieko nemá na účinok tejto látky v našom organizme významný vplyv, utlmuje však pôsobenie kofeínu na sliznicu žalúdku a dokáže spomaliť jeho vstrebávanie. Pitie kávy s pridaným mliekom je odporúčané pre ľudí s náchylnejším trávením organizmu. Výsledky štúdíi potvrdzujú, že kofeín znižuje pravdepodobnosť výskytu prieduškovej astmy. Pomáha predchádzať zápche, pretože zrychľuje peristaltiku. Nevýhodou kofeinu zostáva jeho močopudný účinok na organizmus, ktorý dôverne pozná takmer každý z nás. Nemožno nespomenúť jeho antioxidačný potenciál potláčajúci vznik rakoviny i Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.

Kofeín teda zlepší schopnosť koncentrácie, ktorá je v mnohých životných situáciach potrebná. Je veľkým a efektívnym bojovníkom proti pocitu vyčerpanosti, ktorý častokrát vie potrápiť každého z nás v neželaných situáciach, kedy by naše telo potrebovalo byť svieže a plné energie. Kofeín dokáže zmierniť únavu nášho organizmu a zvýšiť jeho bdelosť. Má na svedomí zvýšenie metabolizmu. Účinkuje na náš mozog ako stimulant centrálnej nervovej sústavy. Dostatočná dávka kofeínu dokáže okrem energie zvýšiť i silu, preto je často využívaný pred športovými výkonmi. Počas tréningov a športových výkonov zrýchľuje kofein spaľovanie tukov a znižuje bolesť svalov, čo umožňuje náročnejšie silové tréningy. To je však téma pre športovcov a netrápi klasických kávičkárov. Tráviť čas pri káve predstavuje pre mnohých z nás istú formu psychického relaxu. Nájsť si ráno trochu času len pre seba a šálok kávy nás dokáže psychicky namotivovať a pozitívne naladiť na vstup do víru každodenných povinností, ktoré nám život prináša.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, opäť po dlhej dobe som si objednala tovar a musim Vam iba poďakovať za neuveriteľnú rýchlosť. Ste skvelí. Ďakujem“

Rimma Strohnerová