Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Koľko soli, cukru, tuku či kofeínu môžeme denne zjesť?

Koľko soli, cukru, tuku či kofeínu môžeme denne zjesť? Aby ľudské telo fungovalo, potrebuje denne prijať určité množstvo jedla, a teda aj soli, cukru či, pre niekoho nevyhnutného, kofeínu. Stáva sa však, a to napríklad v prípade soli, že jej prijmeme oveľa viac, než telo potrebuje. Koľko to teda je, sme zosumarizovali v tomto článku.

Koľko soli denne
Neuveríte, ale vaše telo denne potrebujete len 3 gramy soli. Maximálne by ste však mali prijať 5 gramov, a to nemyslíme osoliť si jedlo 5 gramami soli so soľničky. Máme na mysli všetkej soli, teda aj v iných potravinách, napríklad v mäsových výrobkoch, polievkach či omáčkach, syroch či chipsoch. Pozor na soľ si musia dávať ľudia, ktorých trápi vysoký krvný tlak, ľudia s chorobami srdca, obličiek, ale napríklad aj tí, ktorých trápia problémy so žilami. Ešte pripomeňme, že štipka soli predstavuje asi pol gramu.

Koľko cukru denne
Podobne ako soľ, aj cukor ľudské telo potrebuje, je to zdroj našej energie. Aj v tomto prípade však platí, všetkého veľa škodí. Nadmerný príjem cukru sa prejaví nielen nadváhou. Dospelý človek by mal denne prijať maximálne 90 gramov cukru. Opäť to neplatí len o nasypaní cukru z cukorničky do kávy či čaju, ale pozor si treba dávať najmä na sladené nápoje, zmrzlinu, sušené polotovary, ale napríklad aj na müsli tyčinky a jogurty. Pre príklad uvádzame, že v litri hnedého sladkého bublinkového nápoja je až 100 gramov cukru. Pozor na príjem cukru si musia dávať nielen diabetici, ale aj ľudia s nadváhou a obezitou.

Koľko tuku denne
Ak v tomto článku hovoríme o tuku, nemáme na mysli varený bôčik, slaninku ani škvarky, ale hovoríme o nenasýtených tukoch. Tieto tuky sú nášmu telu prospešné a potrebujeme ich denne až 70 gramov. Nájdete ich v rybách, sóji, orechoch, slnečnicových semienkach, ale aj v olivovom, kukuričnom či sójovom oleji. Aj v tomto prípade pozor na skryté tuky, tie sú v údeninách, ale aj v čokoláde, šľahačke, krémových polievkach či napríklad v smotanových mliečnych výrobkoch.

Koľko kofeínu denne
Vedeli ste, že kofeín sa nenachádza len v káve či čaji? Nájdete ho až v 63 druhoch rastlín. Každý človek má svoju dennú dávku kofeínu, ktorá mu vyhovuje. Odporúčaná dávka pre dospelého človeka je 300 miligramov. V 100 mililitroch klasickej zalievanej kávy je 44 miligramov kofeínu, v instantnej 40, v čiernom čaji je to 26 miligramov. Pozor však na kofeín v kole, čokoláde či energetických nápojoch. Vedci už dávno zistili, že kofeín povzbudzuje mozgovú činnosť, zlepšuje pamäť a logické myslenie, zvyšuje krvný tlak, podporuje tvorbu žalúdočných kyselín, zlepšuje využitie tukových zásob a má aj antioxidačné účinky.

Koľko alkoholu denne
Tu by sme asi mali napísať nulu, ale vedci prišli na to, že pre ženu je denný limit 24 gramov a u muža je to 30 gramov alkoholu denne. To je síce pekne napísané, ale preložme si to. Ženám, ktoré sa nechcú stať alkoholičkami, odporúčame vypiť maximálne 0,15 litra vína denne a mužom maximálne tri deci vína denne, a to maximálne štyrikrát do týždňa. Okrem toho vedci zistili, že pitie vína znižuje riziko srdcového infarktu o polovicu, znižuje cholesterol a rozpúšťa krvné zrazeniny. Avšak opäť opakujeme, všetkého z mierou.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem Vám veľmi pekne poďakovať za perfektne a rýchlo vybavenú objednávku a tiež za taštičku plnú milých drobností, veľmi ste ma potešili. Prajem celému Vášmu tímu nech sa Vám dobre darí v práci aj v osobnom živote.“

G.Erhardtová