Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaDoteraz som v mojich článkoch písala o rôznych koreninách ako bola napríklad škorica, kari korenie, kurkuma, kráľovná vanilka a mnoho iných, ktoré nám do kuchyne vnášajú oživenie a exotiku. Dnes som sa zamerala práve na koriander, pretože moje prvotné informácie o tomto korení boli veľmi slabé a chcela som vedieť viac. Toto korenie sa už od dávna pestovalo v Indii a Egypte a dnes sa využíva aj u nás. Rastlina, z ktorej sa získava sa celým menom volá Koriander siaty. Toto korenie je zaujímavé práve tým, že je pre nás neznáme avšak v našich záhradách sa postupne objavuje čoraz častejšie. Vedeli ste dokonca, že je aj súčasťou perníkového korenia? Objavujme preto nové chute a zistime, aký druh korenia to je, aké má na nás účinky a kde v kuchyni, ale i liečiteľstve sa dá využívať.
VšeobecneAko som už spomínala táto rastlina Koriander siaty - Coriandrum sativum k nám prišlo z Indie a Egypta. Tie najkvalitnejšie druhy však dostaneme výlučne v Indii. Pestuje sa prevažne v Stredomorí, ale v súčasnosti skoro všade, samozrejme aj u nás. Táto rastlina patrí do čeľade mrkvovité - Apiaceae. Z koriandra sa využívajú malé vysušené guľaté plody a taktiež vňať. Koriander sa podobá vďaka svojim listom napríklad petržlenu. Koreň je vretenovitý. Kvety rastliny majú buď bielu alebo ružovkastú farbu a sú usporiadané v okolíkoch. Je to 50 centimetrov vysoká rastlina. Plody majú sladkastú jemne pikantnú chuť. Pripomínajú kombináciu pomarančovej kôry so škoricou.
Koriander účinkyÚčinky tejto rastliny sú veľmi zaujímavé, pretože ovplyvňuje hlavne tráviacu a nervovú sústavu a v súvislosti s nervovou sústavou je skvelým pomocníkom pri zbavovaní sa ostýchavosti a trémy hlavne pri vystupovaní pred množstvom ľudí. Hlavnou zložkou koriandra je aromatická silica, a práve ona pôsobí na tieto oblasti:
Zásady pestovania koriandra siateho sú nasledovné. Rastlinky sejeme v mesiaci apríl. A to do riadkov vzdialených od seba 30 centimetrov. Doba klíčenia je približne dva až tri týždne. O plochu, na ktorej rastlinky rastú sa staráme okopávaním a odstraňovaním buriny. Je to slnečná rastlina. Nemá rada veterné miesta a potrebuje dostatočnú vlahu. Z pôd potrebuje stredne ťažké, vápenaté pôdy. Plody sa zbierajú v auguste. Tým, že vyschnú samé vypadávajú z obalov, teda okolíkov. Ak ste pestovanie koriandra nevyskúšali, ale v kuchyni s ním máte dobrú skúsenosť, neváhajte a posaďte si pár rastliniek.
Použitie koriandraKoriander sa používa ako súčasť do zmesi kari korenia. Koriander môžeme v kuchyni využívať na mnoho spôsobov. Môžeme ho používať pri dochucovaní polievok, omáčok, šalátov a iných pokrmov. Taktiež je veľmi obľúbený pri konzervovaní napríklad húb, červenej repy alebo kapusty a do výroby pečiva. Taktiež sa toto korenie využíva pri výrobe rôznych druhov cukroviniek. Ak si budete toto korenie kupovať radšej si kúpte celé, aby si zachovalo vzácne oleje, ktoré sa vo vnútri malých bobuliek nachádzajú. Potom ich môžete pomlieť alebo rozdrviť v mažiariku.
Na záver môžem skonštatovať, že opäť sme ja a vy spoznali nové zaujímavé korenie, ktoré dýcha Indiou. Nebojte sa experimentovať a ochutnávajte všetky chute sveta a obohacujte svoj jedálniček a nové nápady a jedlá ochutené napríklad aj koriandrom.
„Ďakujem za rýchle a spoľahlivé vybavenie objednávky. Balík som si dnes prevzal na pošte. Všetko je v poriadku. Prajem Vám veľa spokojných zákazníkov.“