Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Krásny úsmev vďaka bylinkám

Krásny úsmev vďaka bylinkám

Bolia vás pravidelne zuby alebo ďasná? Neviete čo ďalej? Ak ste zástancami prírodného liečiteľstva a bylinky pre vás znamenajú skutočne veľa, aj vďaka nim si tieto bolesti môžete odstrániť. Okrem toho, v súčasnosti je zubné lekárstvo na úplne inej úrovni než bolo pred tridsiatimi rokmi. Zubná hygiena je na tak vysokej úrovni, že človek má veľmi veľa možností ako zatočiť so zubným kazom a čistiť si zuby. Okrem klasických kefiek prišlo na trh množstvo pomôcok ako sú napríklad stierky na jazyk, dentálne nite alebo medzizubné kefky, ktoré nám udržiavanie zdravých zubov značne uľahčujú. Dokonca aj nosenie strojčeka na zuby sa stalo normálnou súčasťou života a veľké strojčeky, ktoré zaberali veľkú časť úst sa premenili na pár drôtikov. Ak vás táto problematika starostlivosti o zuby zaujíma, čítajte ďalej.

Hygiena začína už v detstve

V prípade, že čakáte, kedy vášmu dieťaťu dorastú všetky zúbky, aby ste mu mohli ukázať zubnú kefku, je už neskoro. So zubnou hygienou je potrebné začať už pri objavení prvého zúbka. Je dobré zaobstarať si mäkkú detskú kefku a najprv čistiť zuby bez pasty. Približne po roku by nemala chýbať ani pasta a vo veku dvoch rokov je na mieste absolvovať prvú preventívnu prehliadku u zubného lekára. Lekár je potrebný z hľadiska, aby naučil dieťa správnej technike čistenia zubov. Mnoho rodičov totiž správnu techniku neovláda a taktiež nedočisťuje dieťaťu zuby, čo by malo byť pravidelnou starostlivosťou. V podstate je hlavnou úlohou rodiča naučiť dieťa hygienickým návykom.

Dôležité

Áno. Je pravda, že technika čistenia zubov je skutočne dôležitá. Malo by ísť o krúživé pohyby, ktorými sa vyčistí každý zub jednotlivo a zo všetkých strán. Avšak okrem správneho čistenia zubov musíme dbať aj na to, aká strava a nápoje sa nám dostávajú do úst. To znamená, že strava by mala byť vyvážená. Dôležité látky pre naše zuby sú:

  • Fosfor
  • Vápnik
  • Vitamín D
Fosfor nájdeme hlavne v mäse alebo mliečnych výrobkoch, vápnik sa nachádza v mliečnych výrobkoch, mandliach, maku, kalerábe a vitamín D sa nachádza v rybách, morských plodoch, vajíčkach a taktiež v mliečnych výrobkoch. Nezabúdajte tieto potraviny zaradzovať do vášho jedálnička, aby ste mohli byť spokojní so svojimi zubami.

Bylinky

Ako som už spomínala, okrem správnej stravy a techniky čistenia prichádza na rad aj samotná príroda so svojimi bylinkami, ktoré nájdeme na ktoromkoľvek mieste. Na lúke alebo záhrade a skvelo nám pomôžu.

Breza

brezových lístkov si môžeme urobiť účinný čaj. Takýto čaj nám pomôže bojovať proti zápalom v ústnej dutine, ale okrem oblasti zubov nám pomáha aj s močovými cestami, pri reume alebo kožných ochoreniach.

Šalvia

V stomatológii patrí medzi najliečivejšie rastliny. Má protizápalový a dezinfekčný účinok. Používa sa pri všetkých zápalových procesoch formou odvaru. Týmto odvarom je potrebné si niekoľkokrát denne ústa vyplachovať. Odvar si vyrobíme z jednej polievkovej lyžice šalvie a z 250 ml vody. Odvar varíme 6 minút, 20 minút nechávame odstáť a precedíme.

Harmanček

Ďalším pomocníkom v tejto oblasti je harmanček. Pôsobí antibakteriálne, protizápalovo a taktiež tlmí bolesť a podporuje hojenie rán. Avšak táto bylinka je schopná často vyvolávať alergie, takže jej používanie je potrebné prekonzultovať so svojim lekárom. Môžeme ju používať buď vo forme čaju alebo vyplachovacieho a kloktacieho odvaru.

Skorocel

Skorocel sa nachádza azda na každej záhrade. Z neho si môžeme ako najúčinnejšiu formu vytvoriť tinktúru. Vytvoríte si ju tak, že do sklenenej uzatváracej nádoby si naukladáte nakrájané listy, zalejete pálenkou a uzavriete. Tinktúra sa musí lúhovať tri týždne. Samotný obsah je potrebné často pretrepať. Ak máte tinktúru hotovú, zrieďte ju vodou a môžete používať na vyplachovanie a kloktanie.

Naša príroda nám ponúka veľa možností ako si bylinkami pomôcť v rôznych oblastiach. Ak sme vás inšpirovali, vyskúšajte niektorú z nich a neoľutujete. Ústna dutina potrebuje byť v poriadku, aby sme viedli kvalitný a príjemný život, preto starostlivosť o zuby neodsúvajte na druhú koľaj a dôsledne si zuby čistite, jedzte zdravo a vaše zuby vám budú slúžiť dlho a v dobrom stave.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle vybavenie mojej objednávky a za bonusové darčeky. Potešili :)“

Renáta Bartková