Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Kvalita čiernych čajov

Kvalita čiernych čajov

Ste milovníkmi čajov a obľubujete aj čaj čierny? Je to pre vás akási chvíľa oddychu a príjemne stráveného času s rodinou alebo priateľmi? Pijete ho osladený, s mliekom alebo bez pridávania iných doplnkov? Čierny čaj je obľúbený a veľmi chutný. Obsahuje kofeín, čo znamená, že nás nabudí, a to lepšie než káva. V prieskume, ktorý bol však vykonaný v Českej republike, na vzorke 17 čiernych čajov od rôznych výrobcov, ktorí tieto výrobky ponúkajú, ukázali sa obrovské nedostatky a v mnohých druhoch čajov aj škodlivé látky, ktoré sú pre náš organizmus škodlivé. Pozrime sa preto na tieto škodlivé látky a dávajme si pozor na to, čo pijeme.

Čierny čaj

Hlavnou zložkou tohto obľúbeného nápoja je čajovník, avšak okrem neho môžeme v malom sáčku čaju nájsť aj čajový prach alebo drevnaté časti stoniek, ktoré pre nás znamenajú nebezpečenstvo a v čajovej zmesi nemajú čo robiť. V ČR skúmali 17 druhov čajov od rôznych výrobcov a zistili nasledovné. V 13 druhoch čajov sa našli pesticídy. Pesticídy sú vlastne chemické látky, ktoré sa používajú na hubenie hmyzích škodcov, roztočov, buriny alebo plesní. Paradoxom je, že tieto pesticídy sa najviac používajú v Číne, ktorá je aj hlavným a najväčším vývozcom čajov na svete. Z prieskumu sa ukázalo, že len 4 čaje, zo skúmaných vzoriek tieto pesticídy neobsahovali a jeden čaj zo spomínaných 13 druhov mal také hodnoty pesticídov, že by na pultoch nemal čo hľadať. Pravidelné popíjanie čajov, ktoré pesticídy obsahujú je nebezpečné.

Pôsobenie týchto látok je nasledovné:

  • Narušenie imunity
  • Strata plodnosti
  • Alergie
  • Vývojové poruchy
  • Rakovina

Okrem pesticídov tieto čaje obsahovali podľa prieskumu aj polycyklické aromatické uhľovodíky. Tieto látky v súčasnosti patria k nasledovanejším znečisťujúcim látkam životného prostredia. Vznikajú napríklad pri grilovaní alebo inom spaľovaní. Zdrojom týchto látok je samozrejme dym, takže ak sa pri sušení fermentovaného čaju používa priamy ohrev, tak je možné, že dôjde ku kontaminovaniu čaju spalinami a tým pádom čaj obsahuje tieto polycyklické aromatické uhľovodíky. Môžu spôsobovať napríklad rakovinu alebo iné poruchy organizmu. V prieskume sa zistilo, že čaje, ktoré obsahovali pesticídy, obsahovali aj tieto uhľovodíky. Je ťažké laicky zistiť, ktoré čaje tieto škodlivé látky obsahujú, ale v teste vyšli ako lepšie čaje, ktoré vyrábajú domáci producenti.

Dofarbovanie čajov

Mnoho čajov na trhu je taktiež dofarbovaných. To znamená, že farba, ktorá nám vznikne po vylúhovaní čajovej zmesi môže byť vytvorená vďaka kvalitnej zmesi alebo vďaka farbivám, ktoré do nej výrobca pridáva. Preto máme pre vás skvelú radu ako zistiť, či je čaj prifarbovaný. Stačí vám na to obyčajný citrón. Čaj si zalejte, nechajte vylúhovať, a potom do čajovej tekutiny nakvapkajte citrón, ak váš čaj zmení farbu, môžete byť spokojní, naopak ak ostane rovnako tmavý ako pred nakvapkaním citróna, čaj radšej nepite, pretože vám v organizme môže narobiť viac škody ako úžitku.

Po zistení týchto informácií o čiernych čajoch, ktoré veľmi rada pijem, som bola v šoku. Hneď som začala prehrabávať čaje, ktoré mám doma a zistila som, že je riskantné ich piť. Je to voči ľuďom nespravodlivé, keď výrobok, ktorý je vo všeobecnosti považovaný za úžasne zdravý a prospešný, je zrazu hotovou katastrofou pri dlhodobom užívaní, pretože obsahuje pesticídy a polycyklické aromatické uhľovodíky. Najlepším riešením je naozaj radšej si pestovať a sušiť bylinky doma a variť si zdravý čaj, o ktorom vieme, kde vyrástol a akým spôsobom sme ho vysušili, alebo nakupovať u menších a regionálnych výrobcov a pestovateľov.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem zasielka mi dosla uz dnes rano. Takrychlo som ju ani necakal. Spozdravom “

Krajnik