Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Lepok v našej strave

Lepok v našej strave

Lepok patrí k najviac konzumovaným proteínom na Zemi. Je tvorený väzbou dvoch molekúl glutenínu a gliadínu. Poznáme ho predovšetkým ako súčasť pečiva, kde pôsobí ako také ,,lepidlo“, ktoré pomáha udržiavať tvar, dodáva vláčnu štruktúru a elasticitu.

Nachádza sa v pšenici, raži, jačmeni, v mnohých spracovaných potravinách, vrátane chleba, rôzneho iného pečiva a cestovín.

Neznášanlivosť lepku sa odborne nazýva celiakia. Je to autoimúnne ochorenie, pri ktorom dochádza k poškodzovaniu tenkého čreva, čo ma za následok rôzne tráviace ťažkosti. Celiakia tiež bráni vstrebávaniu vitamínov a minerálnych látok.

Ako by mohol lepok, ktorý je súčasťou ľudskej stravy už tisícky rokov, spôsobovať rôzne intolerancie?
Existuje mnoho teórií, no žiadne vedecky uspokojivé odpovede. Väčšina z nich sa zhoduje v tom, že pšenica, ktorá sa dnes na poliach pestuje, je produktom genetického výskumu.
Aj keď sa stravovacie zvyklosti radikálne zmenili, naše gény nie. Ľudské telo nie je zvyknuté konzumovať modernú stravu plnú sladkých, rafinovaných a vysoko kalorických jedál. Navyše pšenica, ktorú máme k dispozícii, má síce dostatok lepku, no málo živín a vitamínov, čo môže spôsobiť prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi, ktoré vedie k ďalším zdravotným problémom.

Možno práve preto je čoraz viac ľudí, ktorí nemajú problém lepok stráviť, no aj napriek tomu cítia potrebu vzdať sa ho. Lepok sám o sebe neponúka špeciálne nutričné výhody, no zrná, ktoré ho obsahujú áno. Ak sa už aj rozhodnete lepok vysadiť, nezabúdajte konzumovať dostatok ovocia, zeleniny a strukovín, aby sa zabránilo nedostatku vitamínov, minerálov a vlákniny.

Aká je to bezlepková diéta?

Ide o diétu, kedy sa vyhýbame akýmkoľvek podobám tejto bielkoviny - chlieb, pivo, sladkosti, cestoviny, koláče, … Medzi povolené potraviny patria všetky druhy ovocia, zeleniny, vajcia, niektoré druhy obilia a škrobov (kukurica, pohánka, proso, quinoa, ľan, ryža, amarant, sója), všetky druhy mäsa, rýb, strukoviny, orechy, semená a väčšina mliečnych výrobkov.

Sú všetky bezlepkové produkty výživné a zdravé?

Bezlepkové neznamená zaručene zdravé. Mnohé z týchto produktov sú plné rafinovaného cukru a nasýtených tukov. Napríklad pomaranč a bezlepkové sušienky, sú síce obe bezlepkové, no nemajú rovnakú nutričnú hodnotu. Čítaním etikiet sa vždy uistite, že vaša bezlepková pochutina, nie je kalorickou bombou!

Náš e-shop BioCare.sk, Vám ponúka široké spektrum bezlepkových potravín, od cereálií, cestovín, pečiva, múky, nápojov, nátierok, omáčok, kaší, dochucovadiel, sladkostí, slaných pochutín až po bezlepkovú literatúru, ktorá Vám ponúkne množstvo bezlepkových receptov a pomôže Vám zorientovať sa v potravinách. Pozrite TU
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za rychle a bezproblemove dodanie objednavky.“

Samasova