Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Lipofilné vitamíny s malým výkričníkom

Lipofilné vitamíny s malým výkričníkom

Dnes by sme sa pozreli na skupinu zlúčenín, ktoré zhrnieme pod pojem lipofilné vitamíny. Názov, ktorý možno mnohým nič nehovorí a predsa sú našou súčasťou. V jednoduchosti povedané, je to skupina vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch. Čo to pre nás znamená? Vieme, že vitamíny sú dôležité zložky našej stravy. Bez nich by organizmus nedokázal fungovať. Pri nedostatku prichádza k rôznym zdravotným problémom. V extrémnych prípadoch môže prísť až k úplnému narušeniu zdravia. Tu sa stretávame s tým, že ľudia vyhľadávajú rôzne výživové doplnky, aby odstránili tento deficit a vyhli sa tak často nezvratným problémom. Práve v tejto časti je treba rozlišovať pojmy lipofilné a hydrofilné vitamíny. Medzi lipofilné radíme vitamíny A, D, E a K. Určite ste sa o nich už niekde dočítali. Čo o nich vieme? Ak by sme chceli ísť príliš do hĺbky, vety by boli dlhé a celý článok by sa ponímal v odbornej sfére. Čo podstatné by sme teda mohli o nich spomenúť?

Vitamín A

Prvým by sme začali vitamínom A. Patrí totiž medzi naše obľúbené. Vitamín A sa nazýva tiež retinol. Pod týmto názvom sa nám skrýva niekoľko zlúčenín z toho najvýznamnejším je tzv. vitamín A1. Ak by ste ho hľadali v rastlinných produktoch, žiaľ nepochodíte. Tento vitamín sa totiž skrýva pod zlúčeninami ako sú karotény alebo xantofyly. Môžeme ich poznať aj pod názvom provitamíny A. Z nich najdôležitejším je beta-karotén. Ak chcete siahnuť po prírodných zdrojoch vitamínu A, mali by ste jesť väčšie množstvo špenátu, kapusty a mrkvy. Nájdete ho aj v mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku a v klasickom masle. Nesmieme zabudnúť na rybí tuk, ktorý bol všeobecne známy v minulosti. Dnes je chvalabohu možné jesť rybí tuk aj vo forme kapsulí a nemusíme ho do seba tlačiť surový po lyžičkách. Treba si dávať pozor pri úprave týchto surovín, pretože vitamín A je háklivý na teplo a svetlo. Aby sme vitamín A dobre využili, je potrebný stopový prvok zinok. Prečo sú vitamíny A také významné? Karotény sú všeobecne známe zlúčeniny, ktoré reagujú s voľnými radikálmi. Prejavujú sa antioxidačnými účinkami. Vitamín A je v ľudskom tele dôležitý pri metabolických premenách, najmä pri biosyntéze bielkovín rastových buniek. Tiež prispieva k správnym funkciám zraku. Ak nedostávame potrebné množstvo vitamínu A, dochádza k poruchám zraku, ktorá môže viesť k šeroslepote, k deformácii kostí a zastavení rastu. Je dôležitý nie len pre dospelých, ale aj pre deti a mládež.

Vitamín D

Ďalším v našom hľadáčiku je vitamín D alebo kalciferol. Tu sú pre nás významné najmä vitamín D2 a D3. Práve D3 sa tvorí pôsobením UV žiarenia v bunkách našej pokožky z provitamínov D. Vitamíny D prijaté potravou sa absorbujú v črevnom systéme a spolu s vitamínmi vzniknutými v bunkách prechádzajú do pečene, kde sú spotrebované alebo uskladňované. Ak je u vás nutné zvýšiť príjem tohto vitamínu, mali by ste sa zamerať na potraviny živočíšneho pôvodu. Nachádza sa najmä v mäse, vnútornostiach a vajciach. Opäť nám tu figuruje rybí tuk, ktorý je bohatým zdrojom vitamínu D. Vitamín je dôležitý najmä pres správny rast, vývoj a funkcie kostí. Jeho nedostatok môže spôsobiť krivicu a deformáciu kostných štruktúr.

Vitamín E

Tretím v poradí je vitamín E. Je špecifický tým, že pod tento názov zahrňujeme až osem zlúčenín podobných štruktúr. Z toho 4 sú tokoferoly a 4 tokotrienoly. Pre nás je najvýznamnejší alfa-tokoferol. Prečo? Má účinok na bunky, ktorým pomáha vytvárať ochranu proti voľným radikálom. Orientuje sa na obranu nenasýtenýchtukov proti poškodeniu oxidačnými stresmi. Má spoločníka beta-karotén, s ktorým chráni štruktúru a integritu biomembrán. Ak chcete trošku spomaliť čas a znížiť priebeh procesu starnutia, stačí prijímať správne množstvo vitamínu E. Jeho ďalšie pozitíva nie sú doposiaľ známe, ale významné ovplyvňuje aj funkcie kardiovaskulárneho systému. Kde hľadať tokoferoly? Vyššie zastúpenie má najmä v rastlinných potravinách. Bohaté na vitamín E sú najmä klíčky a otruby obilnín. Musíme spomenúť aj rastlinné oleje, avšak cennejším zdrojom sú práve panenské oleje a lisované z klíčkov. Po ktorom z nich siahnuť? Všeobecne je potvrdené, že nerafinovaný olej z pšeničných klíčkov obsahuje v rozmedzí 1650 – 3000 mg/kg vitamínu E a z toho 60 % tvorí práve alfa-tokoferol. Skvelou vlastnosťou vitamínu je jeho pomerne vyššia tepelná stabilita. Pri bežnom varení dochádza len k 10 % stratám.

Vitamín K

Posledným z lipofilných vitamínov je vitamín K. Dnes sú známe vitamíny K1, K2 a K3. Každý z nich má úplne odlišný pôvod. K1 môžete nájsť v rastlinných potravinách, K2 je produktom rôznych typov baktérií a K3 je syntetický vitamín, ktorý bol vytvorený v chemických laboratóriách. Ak holdujete zelenej listovej zelenine, nemusíte sa báť nedostatku vitamínu, ktorý môže spôsobiť poruchy v zrážanlivosti krvi. Zaujímavosťou je, že asi 50 % vitamínu K prijímame potravou a zbytok je produktom baktérií, ktoré sú súčasťou našej črevnej mikroflóry. Producentmi sú najmä Escherichia coli a baktérie rodu Bacillus.

Pričom si treba dávať pozor?

Ako sme už spomenuli, lipofilné sú vitamíny rozpustné v tukoch a hydrofilné sú rozpustné vo vode. Podstatné na tejto informácii je, že hydrofilných vitamínov sa telo jednoducho zbaví a vylúči ich močom. Organizmus si netvorí ich zásoby, pri nadbytku prechádzajú spolu s vodou do obličiek a sú odstránené z tela von. Výnimkou je vitamín B6. U lipofilných k tomuto procesu nedochádza, pretože sú uložené v pečeni a môže prísť aj k predávkovaniu. Pri dlhodobej zvýšenej koncentrácii týchto vitamínov dochádza k stavu, ktorý sa nazýva hypervitaminóza. Nadmerné množstvá lipofilných vitamínov sa na ľudskej tele prejavujú rôzne. Závisí to od vitamínu. Pri tejto krátkej informácii musíme však podotknúť, že k hypervitaminóze z lipofilných vitamínov dochádza len zriedka. Tiež je smutné, že dnešné potraviny sú práve ochudobnené o tieto vitamíny a ľudia trpia práve ich nedostatkom. Takže hor sa k dokonalému zdraviu a celkovej duševnej pohode.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dnes mi prišiel nákup. Som maximálne spokojná. Veľmi pekne ďakujem i za pribalené darčeky. Určite ešte u vás budem nakupovať a rada vás odporúčim svojim známym.“

Ing. Pšenková