Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Makadamské orechy pre srdce

Makadamské orechy pre srdce

Viete, kedy bol objavený strom Makadamia? A odkiaľ vlastne pochádza? Strom Makadamia bol objavený a pomenovaný v polovici 19. storočia v Austrálii. Spomedzi mnohých iných druhov má výživovú hodnotu len tento, a to vďaka svojim nesmierne výživným makadamským orechom. Ak máte problémy napríklad so srdcom a cievami, tieto orechy sú vhodné práve pre vás. A užitočné budú samozrejme aj nasledujúce informácie a rady. Čítajte.

Opis

Makadamské orechy sú semená plodu zo vždyzeleného stromu Makadamia. Tento strom patrí do čeľade Proteaceae a dokáže dorásť do výšky až deväť metrov. Orechy sú tvrdé a ukryté v hrubej škrupine. Sú olejnaté a majú krémovú farbu. Ich veľkosť je len o čosi väčšia ako lieskové orechy.

Prospešné látky ukryté v orechoch

Makadamské orechy sú veľmi bohaté na tuky. Obsahujú až 73% tuku. Tiež obsahujú proteíny a to približne 8%. Hovoríme, že sú kompletné, hoci majú málo metionínu. Toto sa však dá vyrovnať kombináciou s celým zrnom. Makadamské orechy sú jedným z najbohatších orechov na olej. Sú skvelým zdrojom vápnika, fosforu, železa, vitamínu B1, B2 a niacínu. Orechy nám tiež dodávajú antioxidačné polyfenolové flavonoidy. Tieto sú schopné chrániť pred artériosklerózou. Olej, ktorý sa lisovaním získava z makadamských orechov sa veľmi podobá na olivový olej. Z 58% ho tvoria mononenasýtené mastné kyseliny a neobsahuje transmastné kyseliny, ktoré podľa posledných zistení nemajú dobrý vplyv na naše srdce. Tento olej je výborný na vyprážanie, pretože má úžasnú tepelnú odolnosť. Vyparuje sa totiž až pri teplote 198 °C.

Príprava a použitie orechov

Existujú tri možnosti. Buď konzumujeme orechy surové, pražené alebo vo forme spomínaného oleja. Pri konzumácii surových orechov musíme vedieť, že makadamské orechy musia byť zrelé, aby sa dali jesť surové a treba ich dobre požuť. Niektoré majú horkú chuť, a to kvôli obsahu kyanogénnych glykozidov, ktoré sú podobné ako v horkých mandliach. Ďalšou možnosťou kombinácie sú pražene makadamské orechy. Opražené makadamy sú veľmi chutné a ľahšie stráviteľné. Zvyčajne sa do nich pridáva soľ, ale takáto voľba nie je vhodná pre ľudí, ktorí majú ťažkosti so srdcom. Napokon tu máme skvelý makadamový olej. Ako som spomínala, je skvelý na vyprážanie a hodí sa dokonca aj na prípravu rôznych chutných dezertov.

Účinky orechov

Makadamské orechy nám pomáhajú v týchto oblastiach:

  • Majú antioxidačné účinky
  • Pozitívne vplývajú na naše srdce a cievy
  • Znižujú cholesterol
  • Zlepšujú prúdenie krvi koronárnymi artériami
  • Majú pozitívny vplyv na pokožku

Aj naša stránka vám ponúka niekoľko produktov z týchto orechov. Môžete si vybrať napríklad makadamské orechy alebo makadamské orechy BIO. Okrem toho máme v ponuke aj množstvo iných druhov orechov a ich kombinácie a rovnako aj oleje z rôznych druhov týchto plodov. Máte si z čoho vybrať tak, aby vaše srdce dostalo potrebné živiny.

Makadamské orechy sú pre naše srdce skvelou voľbou. Netreba ich však konzumovať pražené, pretože na srdce obsahujú priveľa soli. Konzumujte ich radšej v surovom stave alebo v podobe oleja, ktorý sa dá využiť na množstvo spôsobov. Konzumácia orechov je pre naše srdce vždy skvelou voľbou.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem vám veľmi pekne za naozaj rýchle vybavenie mojich objednávok :) ste super :) Balíček je vždy za jeden deň u mňa :) máte bohatý výber produktov za dobré ceny.“

Gabika