Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Maliny

Maliny

Keďže sa nám blíži Valentín, opäť som vybrala druh ovocia, ktorý svojou farbou a chuťou pripomína všetky tie milé láskyplné chvíle a je možné použiť ho do rôznych sladkých a zamilovaných receptov. Ak ale tento sviatok neobľubujete, môžete maliny samozrejme konzumovať len tak a pripraviť si pochúťku podľa receptu v článku. Tí šťastnejší poznajú maliny ako voňavé plody z kríka, ktorý im rastie na dvore alebo si ich nazbierali zopárkrát v lese, no panelákoví a čisto mestský nadšenci poznajú malinu len zo supermarketu. Chcete sa dozvedieť o maline viac? Poznať jej účinky a používať ju ako prevenciu? Čítajte ďalej.

Ostružina malinová

Malé sladké červené maliny rastú na rastline zvanej Ostružina malinová - Rubus idaeus. Táto rastlina, presnejšie ker, patrí do čeľade ružovité. Maliny ľudia poznali už v dávnych dobách, presnejšie v neolite. Avšak archeológovia zistili, že pestovať ju začali až v 16. storočí. V súčasnosti ju nájdeme na mnohých územiach Európy a tiež aj v Ázii. Ostružina malinová je nenáročná na podmienky prostredia a veľmi ľahko sa pestuje. Dokáže rásť v rôznych nadmorských výškach, ale potrebuje dostatočnú vlhkosť. Maliny sú plody, ktoré rastú ako zhluk malých šťavnatých guľôčok. Keď tento útvar odtrhnete, ostane vám v rukách akási malinová čiapočka a na kríku ostáva výplň, na ktorej malina vznikala.

Zloženie

Maliny, rovnako ako ostatní zástupcovia čeľade ružovité, obsahujú obrovské množstvo zdraviu prospešných látok. Patrí tam vitamín C, A, vitamín E, skupina vitamínov B, vápnik, horčík, draslík, fosfor, železo, množstvo kyselín ako napríklad kyselinu citrónovú, jablčnú alebo kyselinu vínnu a mravčiu a taktiež omega 3 mastné kyseliny alebo napríklad aj triesloviny a karotén. Účinky malín sú veľmi zaujímavé a o mnohých ste určite netušili. Pomáhajú v nasledujúcich oblastiach.

  • Sú pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach
  • Znižujú krvný tlak
  • Podporujú imunitný systém a obranyschopnosť
  • Zmierňujú silné vplyvy menštruácie na ženský organizmus
  • Pomáhajú pri horúčkovitých ochoreniach
  • Prečisťujú krv
  • Podporujú liečbu očných ochorení
  • Priaznivo pôsobia pri anémii
  • Znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • Zmenšujú riziko vzniku srdcovo - cievnych ochorení
  • Pôsobia protizápalovo
  • Sú skvelé pri chudnutí
  • Pozitívne pôsobia na vlasy, pokožku a nechty
Toto je len časť účinkov, ktorými vás tieto sladké plody zavalia. Okrem plodov sú veľmi zdravé aj listy tohto kríka, z ktorých si môžete uvariť skvelý čaj. Je dôležité upozorniť na fakt, že maliny treba konzumovať veľmi rýchlo, pretože majú tendenciu zvlhnúť a následne splesnivieť. Na stránke spoločnosti BioCare môžete nájsť čerstvé šťavy, čaje a mnoho iných skvelých produktov z malín.

Pestovanie malín

Ako som už spomínala, na Slovensku máme skvelé podmienky na pestovanie malín vo všetkých oblastiach. Maliny pestujeme na záhrade hlavne v miestach, kde nachádzame oporu napríklad vo forme plotov. Vysádzame zdravé jednoročné rastliny z koreňových odnoží. Spon volíme tak, aby sme mohli vytvoriť z rastlín živý plot. Životnosť malín je 8 až 10 rokov. Maliny potrebujú kvalitnú humusovú pôdu a pravidelný prísun vlahy. Ľudia, ktorí maliny pestujú dlhé roky, veľmi dobre vedia, že sa poriadne rozrastajú a nemusíte sa báť, že by vám vyhynuli, práve naopak, jediným strašiakom je ich rýchle rozširovanie.

Skvelý recept

Keďže maliny sú skvelé plody, ľudia ich začali konzervovať v podobe lekvárov, kompótov alebo sirupov. Dokonca ich môžeme v obchode kúpiť aj mrazené ako prísadu do rôznych dezertov. A návod na jeden skvelý dezert, presnejšie malinový tvaroh vám teraz prinášam. Budeme potrebovať: 500 gramov tvarohu, 50 gramov práškového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy, 250 gramov malín, môžete použiť čerstvé alebo mrazené maliny. Tvaroh, cukor a citrónovú šťavu rozmixujeme do hladkej podoby. Do vzniknutého krému jemne vmiešame maliny a malinový tvaroh je hotový. Rozdelíme ho do pohárikov, poprípade ozdobíme a chutnú dobrotu môžeme podávať.
Maliny sú úžasným pomocníkom v liečiteľstve a rovnako v kuchyni. Urobia radosť na tanieri nie len deťom, ale každému dospelému človeku. Malina je hotová zásobáreň zdravých látok, ktoré telo potrebuje. Preto je dôležité mať to na mysli pri výbere potravín a pri zariaďovaní záhrady jej vyhradiť nemalé miesto.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Balíček prišiel v poriadku, prekvapili ste ma rýchlosťou dodávky. Ďakujem krásne aj za darčeky... som veľmi spokojná a budem Váš obchod odporúčať aj známym Usmiaty.“

Zuzana Fleischhackerová