Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaMCT = triglyceridy so stredne dlhým reťazcom. Väčšina potravín obsahuje LCT = triglyceridy s dlhým reťazcom.
MCT obchádza proces trávenia tukov. Dodá nám extrémne rýchlu energiu (2x viac, než by sme získali z glukózy = z cukru).
Keď teda prijmeme jedlo, ktoré obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom, dôjde k výraznému zvýšeniu počtu spálených kalórií (termogénny efekt).
MCT tuk sa neukladá do podoby tuku! V našom tele sa správa ako sacharid. Nezaťažuje naše trávenie, pretože sa netrávi, ale metabolizuje v pečeni.
Naše telo ho nemá problém absorbovať - dokáže sa rozpustiť vo vode, na rozdiel od iných tukov, o ktorých je dobre známe, že nie sú rozpustné a preto musia prejsť zložitým procesom trávenia.
Možno konštatovať, že prebytok kalórií z akýchkoľvek potravín sa môže uložiť do podoby tuku. Konvenčný tuk v potrave (LCT) má ale rovnakú chemickú štruktúru ako náš telesný, a to je hlavný dôvod, prečo sa prebytok kalórií z bežných tukov zvykne ukladať.
Ale vzhľadom na to, že MCT olej sa spracováva v pečeni, je okamžite spálený na výrobu energie.
Z tohto dôvodu sa predpokladá, že MCT má len veľmi malú tendenciu prispieť k telesným tukovým zásobám. Je dobrým spôsobom ako zabezpečiť dostatok zdravých tukov v strave, ktoré možno využiť na energiu alebo rast, bez toho, aby sme mali o nejaké to nevzhľadné kilo navyše.
MCT olej však nie je náhradou za dobre zvolený výber potravín. Nemôžete očakávať, že schudnete ak pridáte MCT olej do čokoládovej torty alebo pizze.
Zapamätajte si, že aj MCT má kalórie a nečakajte, že ak chcete schudnúť stačí si dať lyžicu MCT a popri tom zjesť o 2 000 kalórií viac, než potrebujete.
Pridajte MCT do šalátov, polievok, smoothies, mliečnych koktailov, proteínových drinkov alebo kávy. Najlepšie je ho pridať do pokrmov až po ich po uvarení, alebo ho používať výlučne v studenej kuchyni. Nahraďte ním nezdravé tuky.
V kombinácii s dobrým spaľovačom a pravidelným pohybom, môžete zabudnúť na nákladné, chemicky vylepšené náhrady jedál.