Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Môže sa používať proteín aj na chudnutie?

Môže sa používať proteín aj na chudnutie?

Proteín, alebo tiež bielkovina, je makronutrient. Makronutrienty sú látky, ktoré sú v potrave konzumované vo najväčších množstvách a slúžia telu na krytie energetickej spotreby a budovanie telesných tkanív. Sú nevyhnutné na budovanie svalovej hmoty. Bežne sa vyskytujú v živočíšnych produktoch, do ktorých patria mliečne výrobky, mäso, vajíčka, ale sú prítomné aj v iných zdrojoch, ako napríklad orechy a strukoviny. Chemicky sa proteín skladá z aminokyselín, ktoré sú organickými zlúčeninami z uhlíka, vodíka, dusíka, kyslíka alebo síry.

Ako funguje naše telo pri chudnutí pomocou proteínu?

Proteín hrá dôležitú úlohu pri zdravom chudnutí a pekne vyzerajúcom tele. Vysoký príjem bielkovín získaný konzumáciou mäsa alebo strukovín zvyšuje metabolizmus, znižuje chuť do jedla a mení hormóny regulujúce hmotnosť. Veľkú úlohu zohráva náš mozog. Naša váha je regulovaná mozgom najmä v oblasti hypotalamusu. Aby náš mozog mohol určiť kedy a koľko má jesť, musí spracovať viacero rôznych typov informácií. Niektoré z najdôležitejších signálov do mozgu sú hormóny, ktoré sa menia pri prijímaní potravy. Vyšší príjem bielkovín v skutočnosti zvyšuje hladinu hormónov a cholecystokinínu v systéme sýtosti, pričom znižuje hladinu hormónu tzv. hladového hormónu.
Nahradením sacharidov a tukov proteínom sa znižuje hladný hormón a posilňuje niekoľko hormónov sýtosti. To vedie k veľkému zníženiu hladu a to je hlavný dôvod, prečo nám proteín pomáha schudnúť. Automaticky nám to spôsobuje, že budeme jesť menej. Proteín pracuje na oboch stranách rovnice "kalórie v kalóriách". Znižuje kalórie a zvyšuje kalórie. Z tohto dôvodu nie je prekvapujúce vidieť, že diéty s vysokým obsahom bielkovín vedú k strate hmotnosti aj bez úmyselného obmedzovania kalórií, porcií, tuku alebo sacharidov.

Ideálna bielkovinová strava

Ideálna bielkovinová strava je nízko - kalorická diéta s vysokým obsahom bielkovín, ktorej cieľom je pomôcť pri úbytku telesnej hmotnosti poskytnutím správneho množstva a druhu bielkovín. Pričom zároveň stabilizuje hladinu cukru v krvi. Raňajky môžu byť najdôležitejším jedlom na naplnenie bielkovín.

Všetko treba robiť s mierou!

Účinnosť a bezpečnosť vysoko proteínových diét je stále vo fáze skúmania. Navyše, vysoko bielkovinové diéty môžu mať určité zdravotné riziká. Zníženie hladín sacharidov môžu viesť k poruchám výživy, nedostatkom vlákniny, bolesti hlavy a može spôsobiť zápchu, zvýšenie rizika srdcových ochorení a zníženú funkciu obličiek u ľudí, ktorí trpia ochorením obličiek.

Zaujímavosť na záver

Proteín môže mať silný vplyv na chute a túžbu po občerstvení v noci.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem krásne za zásielku, som max.spokojná,ako vždy,môžem sa spoľahnúť na kvalitu úmernu s cenou.“

Daša