Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Mrkva pre zdravé opálenie

Mrkva pre zdravé opálenie

Mrkva sa v súčasnosti stáva nielen plodinou vhodnou na prípravu zeleninového vývaru, ale množstvo ľudí si z nej pripravuje zdravé ovocno-zeleninové šťavy alebo chutné šaláty a iné zaujímavé a chutné jedlá. Mrkva sa svojim zložením zaraďuje aj medzi druhy, ktoré majú preventívne účinky proti vzniku rôznych problémov s naším organizmom. Či už ide o rakovinu, ťažkosti s očami alebo iné. V tomto období je však pre nás mrkva perfektným zdrojom betakaroténu, ktorý pomáha pokožke zhnednúť a udržať si tak krásne a zdravé opálenie. Preto by sme na mrkvové šťavy a iné dobroty z tejto zeleniny nemali v žiadnom prípade zabúdať. Naservírujte si mrkvu v týchto dňoch, ale aj počas celého leta pravidelne.

Opis rastliny

Mrkva, svojim latinským názvom Daucus carota L., je bylina z čeľade Umbelliferae. Dokáže dorásť do výšky až jedného metra. Mrkva, resp. jej koreň, má oranžovú farbu. No existujú aj žlté alebo fialové druhy tejto zeleniny. Mrkva spolu s ďatelinou patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom vitamínu A, čo z nej robí skutočne výživnú a účinnú plodinu.

Obsah účinných látok

Mrkva je plodinou, ktorá obsahuje malé, ale významné množstvo proteínov. Tuky sa v mrkve vôbec nenachádzajú a napríklad uhľohydráty tvoria 7,14% hmotnosti koreňa. Mrkva je skvelým zdrojom vitamínov zo skupiny B-komplexu. Okrem toho v nej nájdeme vitamín C alebo aj vitamín E. Zo stopových prvkov v nej nájdeme všetky prvky vrátane železa. Výnimočná je však mrkva vďaka karotenoidom, rastlinnej vláknine a éterickému oleju. Najvýznamnejším karotenoidom je betakarotén. Ten sa v tele premieňa na vitamín A. Karotenoidy v organizme potrebujeme na správne fungovanie sietnice. Okrem toho pomáhajú udržiavať v dobrej kondícii kožu a sliznicu. Rastlinná vláknina sa nachádza v mrkve v množstve 3% hmotnosti. Väčšina tejto vlákniny je vo forme pektínu, ktorý pomáha regulovať pohyb stolice a upokojuje črevnú sliznicu. A napokon éterický olej. Ten dokáže pôsobiť najmä proti črevným parazitom v našom tele.

Účinky mrkvy

Tu sú zhrnuté základné účinky mrkvy:

  • Podporuje naše oči
  • Blahodarne pôsobí na trávenie
  • Vyživuje pokožku a podporuje jej správne fungovanie
  • Bojuje proti nadbytku žalúdočnej kyseliny
  • Prečisťuje črevá
  • Podporuje našu imunitu
  • Posilňuje zuby u detí

Príprava a použitie mrkvy

Mrkvu môžeme pripraviť a podávať troma spôsobmi. Prvým je konzumácia mrkvy v surovom stave. Môžeme ju nakrájať alebo nastrúhať a pokvapkať citrónom a chutná dobrota je na svete. Ďalším spôsobom je varená mrkva. Po uvarení je mrkva sladšia a môžeme ju používať ako náhradu zemiakov len tak preliatu maslom. Poslednou možnosťou je príprava šťavy. Mrkvový džús je občerstvujúci, chutný a výživný zároveň. Môžeme ho skombinovať s jablkovou šťavou alebo citrónovou šťavou. Fantázii sa medze nekladú.

Ak máte pocit, že konzumujete mrkvy málo a chcete jej účinky pocítiť na vlastnej koži, môžete si vybrať z produktov, ktoré ponúka naša stránka. Máme na výber rôzne druhy koncentrovaného betakaroténu vo forme tabliet. Ďalej ponúkame napríklad BIO mrkvový olej alebo koncentrát z ovocia a zeleniny Vitalplex na posilnenie imunity. Tiež si môžete vybrať z rôznych zeleninových dochucovadiel a podobne.

Mrkva je skutočne zaujímavou plodinou. Netreba sa jej báť a okrem zaradenia do svojho jedálnička naučiť aj deti konzumovať túto chutnú oranžovú bombu plnú vitamínov a minerálov potrebných pre správne fungovanie organizmu. Pripravujte si ju na množstvo spôsobov a nielen, že budete zdraví, ale teraz v lete aj krásne opálení.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcela by som sa Vám poďakovať, za tak rýchlo doručenú objednávku. Včera som objednávala a dnes už bola doručená. Aj predchádzajúca objednávka bola doručená podobne, super. Srdečne ďakujem.“

Z. Katonová