Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Chcela by som sa Vám poďakovať, za tak rýchlo doručenú objednávku. Včera som objednávala a dnes už bola doručená. Aj predchádzajúca objednávka bola doručená podobne, super. Srdečne ďakujem.“
Z. Katonová
Mrkva sa v súčasnosti stáva nielen plodinou vhodnou na prípravu zeleninového vývaru, ale množstvo ľudí si z nej pripravuje zdravé ovocno-zeleninové šťavy alebo chutné šaláty a iné zaujímavé a chutné jedlá. Mrkva sa svojim zložením zaraďuje aj medzi druhy, ktoré majú preventívne účinky proti vzniku rôznych problémov s naším organizmom. Či už ide o rakovinu, ťažkosti s očami alebo iné. V tomto období je však pre nás mrkva perfektným zdrojom betakaroténu, ktorý pomáha pokožke zhnednúť a udržať si tak krásne a zdravé opálenie. Preto by sme na mrkvové šťavy a iné dobroty z tejto zeleniny nemali v žiadnom prípade zabúdať. Naservírujte si mrkvu v týchto dňoch, ale aj počas celého leta pravidelne.
Opis rastlinyMrkva, svojim latinským názvom Daucus carota L., je bylina z čeľade Umbelliferae. Dokáže dorásť do výšky až jedného metra. Mrkva, resp. jej koreň, má oranžovú farbu. No existujú aj žlté alebo fialové druhy tejto zeleniny. Mrkva spolu s ďatelinou patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom vitamínu A, čo z nej robí skutočne výživnú a účinnú plodinu.
Obsah účinných látokMrkva je plodinou, ktorá obsahuje malé, ale významné množstvo proteínov. Tuky sa v mrkve vôbec nenachádzajú a napríklad uhľohydráty tvoria 7,14% hmotnosti koreňa. Mrkva je skvelým zdrojom vitamínov zo skupiny B-komplexu. Okrem toho v nej nájdeme vitamín C alebo aj vitamín E. Zo stopových prvkov v nej nájdeme všetky prvky vrátane železa. Výnimočná je však mrkva vďaka karotenoidom, rastlinnej vláknine a éterickému oleju. Najvýznamnejším karotenoidom je betakarotén. Ten sa v tele premieňa na vitamín A. Karotenoidy v organizme potrebujeme na správne fungovanie sietnice. Okrem toho pomáhajú udržiavať v dobrej kondícii kožu a sliznicu. Rastlinná vláknina sa nachádza v mrkve v množstve 3% hmotnosti. Väčšina tejto vlákniny je vo forme pektínu, ktorý pomáha regulovať pohyb stolice a upokojuje črevnú sliznicu. A napokon éterický olej. Ten dokáže pôsobiť najmä proti črevným parazitom v našom tele.
Účinky mrkvyTu sú zhrnuté základné účinky mrkvy:
Mrkvu môžeme pripraviť a podávať troma spôsobmi. Prvým je konzumácia mrkvy v surovom stave. Môžeme ju nakrájať alebo nastrúhať a pokvapkať citrónom a chutná dobrota je na svete. Ďalším spôsobom je varená mrkva. Po uvarení je mrkva sladšia a môžeme ju používať ako náhradu zemiakov len tak preliatu maslom. Poslednou možnosťou je príprava šťavy. Mrkvový džús je občerstvujúci, chutný a výživný zároveň. Môžeme ho skombinovať s jablkovou šťavou alebo citrónovou šťavou. Fantázii sa medze nekladú.
Ak máte pocit, že konzumujete mrkvy málo a chcete jej účinky pocítiť na vlastnej koži, môžete si vybrať z produktov, ktoré ponúka naša stránka. Máme na výber rôzne druhy koncentrovaného betakaroténu vo forme tabliet. Ďalej ponúkame napríklad BIO mrkvový olej alebo koncentrát z ovocia a zeleniny Vitalplex na posilnenie imunity. Tiež si môžete vybrať z rôznych zeleninových dochucovadiel a podobne.
Mrkva je skutočne zaujímavou plodinou. Netreba sa jej báť a okrem zaradenia do svojho jedálnička naučiť aj deti konzumovať túto chutnú oranžovú bombu plnú vitamínov a minerálov potrebných pre správne fungovanie organizmu. Pripravujte si ju na množstvo spôsobov a nielen, že budete zdraví, ale teraz v lete aj krásne opálení.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Chcela by som sa Vám poďakovať, za tak rýchlo doručenú objednávku. Včera som objednávala a dnes už bola doručená. Aj predchádzajúca objednávka bola doručená podobne, super. Srdečne ďakujem.“
Z. Katonová