Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaAzda najznámejším účinkom mrkvy je pre každého človeka jej skvelý vplyv na zrak. Avšak okrem tohto účinku má aj množstvo iných, o ktorých množstvo ľudí ani len netuší. Či už ju máte radi čerstvú a zbožňujete skvelý zvuk, ktorý sprevádza každé odhryznutie alebo ju radšej pripravujete vo forme strúhaného šalátu, či plávajúcu v polievke. Je to na vás. Mrkva je v našej kuchyni a v našich jedálničkoch veľmi obľúbená. Častokrát nahrádza desiatu alebo olovrant a tvorí tak skvelú a zdravú náhradu rôznych nezdravých pokrmov, ktoré sme schopní medzi jedlami skonzumovať. Dokonca ju s radosťou konzumujú aj deti, najlepšie pomixovanú alebo vo forme sladkého šalátu. Ako nám však pomáha a aké sú jej účinky, o tom si povieme v ďalších riadkoch.
Mrkva obyčajnáMrkva je koreňovou zeleninou. Môžeme sa s ňou stretnúť aj pod inými názvami, ako je napríklad karotka a podobne. Je schopná rásť v rôznych podnebiach a je odolná voči nepriaznivým podmienkam prostredia a to vďaka veľkému obsahu celulózy, ktorý ju pred spomínanými nepriaznivými vplyvmi ochraňuje. Je to dvojročná rastlina, ktorá má koreň prevažne oranžovej farby. Mrkva je koreňovou zeleninou, ktorá patrí do čeľade mrkvovité. Latinský názov mrkvy obyčajnej je Daucus carota.
ZloženieKeď sa na mrkvu, presnejšie na jej koreň, pozrieme, hneď si uvedomíme, že obsahuje beta – karotén. A to vďaka signalizačnej oranžovej farbe. Beta – karotén je vlastne provitamín, to znamená predstupeň vitamínu A. Okrem toho obsahuje aj vitamín B, vitamín C alebo vitamín H, kyselinu listovú, silice a rôzne stopové prvky ako je draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, síru alebo mangán. Najdôležitejší je však selén, ktorý je schopný chrániť naše bunky pred voľnými radikálmi. Selén je veľmi vzácny prvok, ktorého množstvo v pôde je zanedbateľné. Preto ho plody rôznych rastlín obsahujú v malom pomere. Väčšina populácie trpí nedostatkom tejto látky, a preto treba hľadať alternatívy ako ho doplniť. Treba poznamenať, že v obsahu vitamínu A sa mrkve len tak žiaden plod nevyrovná. V 100 gramoch sa nachádza 28 000 medzinárodných jednotiek. Čo je omnoho viac ako napríklad v takej cvikle. Mrkva je preto skutočne bombou na skvelé látky, ktoré naše telo nevyhnutne potrebuje každý deň.
ÚčinkyAko som už spomínala, mrkva chráni naše bunky pred voľnými radikálmi. Okrem toho má však množstvo iných účinkov:
Prinášam vám recept na chutný mrkvový šalát. Na prípravu budeme potrebovať 200 gramov mrkvy, jablko, jednu polievkovú lyžicu rastlinného oleja, jednu polievkovú lyžicu citrónovej šťavy a jednu polievkovú lyžicu hrozienok. Mrkvičky umyjeme a nastrúhame. Jablko tiež umyjeme a nastrúhame. V prípade, že vám nechutí so šupkou, môžete ho predtým ošúpať. Avšak pamätajte, že v šupke je najviac vitamínov. K nastrúhanej mrkve a jablku pridáme olej, šťavu z citróna a napokon dozdobíme hrozienkami. Dobrú chuť.
V prípade, že nakupujeme skoré sorty, s vňaťou by ste ich nemali skladovať pridlho. Ak však uskladňujeme neskorú mrkvu, tá nám dokáže vydržať veľmi dlho. Mrkva je skutočne zázračnou plodinou. Treba ju konzumovať, pretože jej látky sú v nej zastúpené v zázračnom pomere a sú pre náš organizmus nevyhnutné. Naučme sa preto mrkvu konzumovať a naše telo sa nám odvďačí.
„Ste spoľahlivý, rýchly internetový obchod. Vôbec nemám obavu nakupovať. Ďakujem“