Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Múka, základ vianočných sladkostí

Múka, základ vianočných sladkostí

Aj vy ste sa už dostali do kolotoča vianočných príprav a pečiete všetky tie chutné a sladké dobroty? Perníčky, vanilkové rožky, linecké pečivo, medvedie labky alebo chutné krémové koláče. Žiadna z týchto dobrôt nesmie chýbať na vianočnom stole. A čo tvorí základ každej sladkej vianočnej maškrty? Múka. Ak ste ju do dnešného dňa vedeli len rozdeliť podľa jej hrubosti na hladkú, polohrubú a hrubú, čítajte ďalej a dozviete sa omnoho viac.

Kedy vznikla?

Veľmi dobre všetci vieme, že múka sa vyrába z obilnín, ktoré ľudia poznali už v období neolitu. Najprv obilniny konzumovali ako mále plody, čo potvrdzujú aj vykopávky a výskum. Keď ľudia zistili, že z obilia sa dá vyrábať múka bol to úžasný objav. Piekli si z nej chlieb a vyrábali aj iné druhy múčnych jedál, a tie boli hlavnou zložkou stravy. Neskôr začali ľudia stavať mlyny a múka sa mlela v nich. Využívali silu vody a tá im pomáhala z obilia robiť tento zázračný prášok.

Súčasnosť

V súčasnosti sa múka v princípe vyrába rovnako ako v časoch, keď bol v dedine mlyn, ktorý mlel pre obyvateľov. Prvým krokom je vyčistenie obilia, následne sa obilie zomelie a napokon sa vyoseje múka. V súčasnosti už mlyny nepoháňa voda, ale múku melú valce, ktoré sú poháňané počítačom. Melie sa prevažne z obilnín ako sú jačmeň, pšenica, raž alebo aj pohánka a podobne. Momentálne je na trhu množstvo rôznych druhov múky. My si porovnáme bielu múku a celozrnnú.

Biela alebo celozrnná?

Biela múka sa vyrába mletím vnútornej časti zrna obilniny, a preto môžeme skonštatovať, že takouto cestou prichádza o skvelé látky, ktoré sa nachádzajú v obale zrna. Všeobecne múka obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, sacharidy, bielkoviny, horčík, draslík, železo, vápnik a mnoho iných prospešných látok. Na rozdiel od bielej, celozrnná múka, ako to už z jej názvu vyplýva, sa vyrába aj mletím obalu zrna, takže podielovo obsahuje už zo spomínaných látok percentuálne viac. Je dokázané, že vďaka nižšiemu podielu niektorých látok v bielej múke nás výrobky z nej zasýtia na kratší čas, a preto ich zjeme viac, čo má za následok priberanie na hmotnosti, avšak aj tento fakt záleží od metabolizmu človeka a od toho, na čo je organizmus zvyknutý, a aké druhy potravín preferuje. Nemôžeme jednoznačne tvrdiť, že by vám mohli výrobky z bielej múky škodiť, jedinou výhodou celozrnnej múky je väčší podiel zdraviu prospešných látok. Takže, keď sa staviate k svojmu zdraviu zodpovedne, doprajete si jedlá z múky hladkej i celozrnnej. V súčasnosti sa samozrejme omnoho viac predávajú výrobky z múky hladkej, ale Slováci sa nenechávajú zahanbiť ani v konzumácii celozrnného pečiva.

Keďže tu máme vianočný čas, možno sa niektoré gazdinky rozčúlia, že ich odhováram od používania hladkej múky, ktorá je pri pečení niektorých koláčikov nevyhnutná. Samozrejme, záleží na vašej chuti a na vašom vkuse. Možno vám menšie experimentovanie ukáže, že aj koláče z celozrnnej múky sú rovnako dobré a vy budete vedieť, že aj zdravšie. Dokonca už som ochutnala aj pirohy z celozrnnej múky, samozrejme neboli to pravé pirohy, ale zaujímavé boli určite. Riaďte sa týmito informáciami nie len na Vianoce, ale po celý rok, skúšajte stále nové veci, nebojte sa byť odvážni a doprajte svojej rodine vitamíny, minerály a všetko bohatstvo obilných zŕn.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dnes som prevzala na pošte váš balík s mnou objednaným tovarom.Je to moja už niekoľká objednávka vo vašom obchode.Chcem vyjadriť svoju spokojnosť, objednávka je vždy promptne vybavená a balík bezpečne zabalený.Ďakujem“

Stanislava Vašáková