Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Najnezdravšie jedlá pre deti

Najnezdravšie jedlá pre deti

Ak hovoríme o nezdravých jedlách v prípade dospelého človeka si on sám aj napriek ich konzumácii uvedomuje, že preňho vhodné nie sú a že je potrebné hľadať iné alternatívy stravovania sa. V prípade detí to však takéto nie je. Malé dieťa si neuvedomuje, že potravina, ktorú konzumuje je nezdravá, pretože mu veľmi chutí a na tom jedinom v tom momente záleží. Na trhu máme množstvo potravín, ktoré svojim deťom ponúkame v jedálničku pravidelne, ale mali by sme ich obmedziť, pretože rovnako ako pre nás aj pre deti sú nezdravé. Malé dieťa potrebuje výživnú stravu, ktorá je bohatá na všetky potrebné vitamíny, minerály, bielkoviny a množstvo iných látok, ktoré podporujú zdravý rast a vývoj organizmu dieťaťa. Pozrime sa bližšie na to, ktoré potraviny a prečo je potrebné z detského jedálnička odstrániť alebo prinajmenšom znížiť interval ich podávania.

Zemiaky vo forme vyprážaných hranolčekov a chipsov

Ak raz dieťaťu ukážeme, že tieto potraviny existujú, bude si ich pýtať pravidelne. Mnohokrát vidíme už tie najmenšie deti v rukách s týmito potravinami. Avšak ako rodičia by ste sa mali zamyslieť nad podávaním tohto druhu jedla. Zemiakové hranolčeky a chipsy sa vyprážajú na oleji, to znamená, že je to mastné a slané jedlo, z ktorého bude mať detský organizmus len malý osoh. A k tomu všetkému, nevideli ste ako sa pripravovali, takže nemôžete vedieť v akom oleji boli pripravované, či nebol náhodou prepálený a podobne. Takže na tieto potraviny pozor, podávajte ich dieťaťu len výnimočne.

Sladké pečivo

V prípade pečiva je v rozvoniavajúcom obchode ťažké odolať sladkým dobrotám. Ak však volíme aký druh pečiva podáme svojmu dieťaťu, či už len tak do ruky v kočíku alebo na desiatu do školy, vždy si radšej dajme námahu kúpiť celozrnné pečivo, ktoré obohatíme zeleninou a inými zdravými pochúťkami, než by sme mali dieťaťu kúpiť plnený croissant alebo niečo podobné. Samozrejme aj sladké pečivo má isté nutričné hodnoty, ale obsahuje veľa cukrov a tukov, z ktorých telo nemá osoh. Takže aj so sladkým pečivom treba narábať v jedálničku dieťaťa opatrne a striedmo.

Mäsové výrobky - salámy, párky...

Rôzne výrobky tohto druhu, salámy, párky, údené mäso, klobásy. Keď počujete tieto slová, možno sa vám zbiehajú slinky. Avšak dobre viete, že toto jedlo nie je vhodné ani pre vás a nie ešte pre vaše dieťa. Tieto výrobky sú tučné s vysokým obsahom soli. Detskému organizmu v žiadnom prípade nedodajú to, čo potrebuje. Vyvarujte sa preto podávaniu týchto výrobkov svojim deťom.

Sladkosti

Kto by ich nemiloval. Deti ich zbožňujú najviac a niekedy by sa pre ne aj pobili. Sladkosti na nás útočia v reklamách z každej strany a návšteva obchodu s malých dieťaťom dopadne vždy tak, že nejakú tú dobrotu si odnesie domov, pretože v obchode kričí a plače až kým ju nedostane. Avšak musíme si uvedomiť, že aj s týmito potravinami musíme narábať s mierou. Sladkosti obsahujú veľa prázdnych cukrov a tukov, vďaka ktorým môže byť naše dieťa hyperaktívne alebo postupom času môžu spôsobiť obezitu alebo alergiu. V súčasnosti určite vnímate narastajúci trend obéznych detí aj v našej krajine. Preto treba takéto potraviny nahrádzať zdravšími alternatívami, ktoré máme na trhu napríklad vo forme cereálnych tyčiniek a iných produktov.

A napokon nápoje

Pri podávaní nápojov platí zásada, že čo je sladké, to je nesprávne. Taktiež by sme sa mali vyhýbať nápojom, ktoré obsahujú umelé farbivá a sladidlá alebo kofeín. Energetické nápoje sú už absolútne tabu. Pri nakupovaní nápojov je veľmi dôležité čítať, čo daný výrobok obsahuje. A najlepšou alternatívou je naučiť dieťa na čistú vodu alebo skvelé detské čaje, ktoré sa dajú zohnať kdekoľvek.
Verím, že vďaka tomuto článku ste prehodnotili jedálniček svojho dieťaťa a možno aj ten svoj. Vyhýbajte sa spomínaným potravinám, pretože v detskom organizme narobia viac škody ako úžitku. A pamätajte si, že všetkého veľa škodí, takže odmeniť dieťa môžete, ale radšej len vtedy ak to má naozaj zmysel.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý večer, veľmi pekne Vám ďakujem. Musím povedať,že máte veľmi dobre spracovaný e-shop.“

Pacíková