Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Naozaj slivky rozhýbu metabolizmus?

Naozaj slivky rozhýbu metabolizmus? Prečo by sme ich mali jesť a prečo nám pomáhajú? Zázračné slivky, liek pre organizmus, ktorý ľudia poznali už dávno.

Domáci poklad

Slivky, sladké fialové plody, ktoré rastú skoro v každej záhrade pozná každý Slovák. Sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a gazdinky si nedokážu predstaviť varenie bez nich. Stretávame sa s nimi v koláčoch, dezertoch, múčnych jedlách a samozrejme aj ako so zázračnou prísadou pri varení mäsa, špeciálne diviny, kde sa z tohto pokladu varia chutné sladké omáčky. Slivky v súvislosti s varením poznali ľudia už dávno v minulosti a taktiež z nich pálili slivovicu, ktorá je obľúbeným prípitkom v našej krajine dodnes.

Kde rastú?

Slivky, ktoré konzumujeme, rastú na drevine, slivke domácej, ktorú poznáme pod latinským názvom Prunus domestica. Okrem tohto druhu sú známe aj Prunus spinosa, využívaná hlavne na lesnícke účely, Prunus laurocerasus, ktorá sa využíva v sadovníctve hlavne v podobe živých plotov alebo Prunus cerasifera nigra. Avšak existuje ešte veľa iných druhov, odrôd, foriem a kultivarov tejto dreviny. Pre nás je však kľúčová naša Prunus domestica, teda slivka domáca.

Neuveriteľné množstvo zdraviu prospešných látok

O slivkách ste už možno počuli veľa zaujímavých informácií. Hlavne o obsahu úžasných a telu prospešných látok. Slivky, keďže sú sladkým ovocím, obsahujú glukózu a sacharózu, teda cukry. Sú známe veľkým obsahom vlákniny a taktiež kyselín. Z najznámejších sú to kyselina citrónová, kyselina šťaveľová a kyselina jablčná. Slivky taktiež obsahujú veľké množstvo antioxidantov, o ktorých z každej strany počúvame, aké sú pre organizmus skvelé a tiež skutočnosť, že organizmus je pri ich prijímaní oveľa vitálnejší v každej oblasti. Je známe, že Číňania napríklad zelený čaj, ktorý obsahuje obrovské množstvo antioxidantov, pijú každý deň a spomaľujú tým starnutie organizmu a podporujú jeho zdravú existenciu. Musím podotknúť, že úžasný čaj si môžete uvariť aj zo sliviek a účinky sa dostavia. Okrem týchto skvelých látok tiež obsahujú veľa vody, je to až 80% ,a taktiež minerálne látky a stopové prvky, ako sú draslík, meď, železo, fosfor alebo jód.

Ako ovplyvňujú naše telo?

Je však naozaj pravdou, že slivky dokážu pozitívne ovplyvňovať metabolizmus? Ak ste sa počas svojho života stretli so stavmi ako sú zápcha alebo upchaté črevá, slivka je na to najlepším pomocníkom. Je dokázané, že slivky svojim pôsobením pomáhajú vyprázdňovať organizmus. Robia to hlavne vďaka svojej šupke, v ktorej je najviac látok, ktoré zmierňujú zápchu a pomáhajú črevám sa prebudiť. Takže slivky nelúpte, ale jedzte ich celé, buď večer pred spaním, ak máte s vyprázdňovaním ráno problém alebo si ich dajte len tak pred jedlom alebo medzi jedlami a účinok sa dostaví. Taktiež bolo spomenuté, že zo sliviek je vhodné variť čaj alebo odvar, ktorý naozaj tiež pomáha. Rovnako môžete slivky konzumovať v stave sušenom alebo ako súčasť hlavného jedla, či vo forme dezertu. Je jedno v akej podobe slivku skonzumujete, jej účinok je úžasný. Okrem problému so zápchou sú slivky aj močopudné alebo dokážu priaznivo pôsobiť na vysoký krvný tlak. A taktiež môžu byť slivky skvelou náhradou za rôzne sladkosti, ktorými v súčasnosti čoraz viac kŕmime svoje bunky.

Slivky, poklad našich starých mám, sú naozaj hotovým zázrakom. Stačí ich len nazbierať, umyť a skonzumovať a telo sa dostane do rovnováhy.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Som ,,hlboko znepokojený,, s dodacou lehotou. Čakal som balík za cca 2-3 dni a vy ste mi ho doručili na druhý deň. Ste super!!!“

Štefan Teyerl