Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Nebezpečenstvo viscerálneho tuku

Nebezpečenstvo viscerálneho tuku

Existujú dva typy tuku - podkožný a viscerálny. Mnohí z nás poznajú podkožný tuk, je viditeľný na prvý pohľad. Nevedia však, čo je viscerálny tuk a aký je jeho negatívny vplyv na zdravie človeka. Podkožný tuk poznáme ako viditeľné faldíky alebo faldy. Telo si podkožný tuk ukladá na dlhodobé využitie, napríklad počas tehotenstva alebo pri dlhodobom nedostatku potravy. Je to tuk, kvôli ktorému sa toľko z nás trápi a kvôli ktorému nedopneme minuloročné džínsy. Je pre nás preto veľmi nepríjemný, ale naše zdravie priamo neohrozuje (okrem toho, že vedie k obezite, ktorá je už nebezpečná). Naopak viscerálny (vnútobrušný alebo medziorgánový) tuk nevidíme. Je to tuk obklopujúci vnútorné orgány v brušnej dutine a môže predstavovať vážny zdravotný problém. Je zistiteľný napríklad pri vyšetrení magnetickou rezonanciou alebo špeciálnymi prístrojmi, ktoré využívajú odborníci na výživu (ich zjednodušené verzie sa dajú kúpiť aj pre "domáce "používanie). Viscerálny tuk telu poskytuje krátkodobý prísun energie, telo ho dokáže jednoducho rozložiť a využiť. Usadzovanie tuku okolo orgánov ovplyvňuje niekoľko faktorov, medzi ktoré patrí aj genetická výbava jedinca, nezdravá výživa a málo pohybu. Je skrytou hrozbou pre naše zdravie a výrazne prispieva k rozvoju cukrovky 2. typu, srdcových chorôb a dokonca aj k rakovine. Vedci tiež predpokladajú, že má súvis s vylučovaním proteínov a hormónov, ktoré môžu spôsobovať zápalové procesy. Tie môžu viesť k poškodeniu tepien a pečene, čím sa ovplyvňuje spracovávanie cukrov a tukov. Všeobecne sú k ukladaniu tuku v oblasti brucha náchylnejší ľudia, ktorí majú postavu typu jablko (štíhle ramená, boky, nohy, ale objemný, v podstate neexistujúci pás; tomuto typu postavy sa tiež hovorí mužský typ). Ľudia s nadmerným množstvom viscerálneho tuku čelia dvakrát vyššiemu riziku predčasného úmrtia než ľudia s malým množstvom tuku v týchto partiách. Množstvo viscerálneho tuku navyše vôbec nemusí súvisieť s nadváhou alebo obezitou - štíhli ľudia môžu mať v niektorých prípadoch práve toľko viscerálneho tuku ako plnoštíhli.

Čo ovplyvňuje množstvo viscerálneho tuku?

Množstvo viscerálneho tuku je ovplyvnené mnohými faktormi, ako napr. nesprávne zloženie jedálnička, nedostatok pohybu, vek, pohlavie, etnický pôvod, rodinná anamnéza, menopauza alebo typ postavy (jablko, hruška). Podľa vedcov je spoľahlivým indikátorom množstva viscerálneho tuku obvod pásu, podľa ktorého sa dá zistiť, aké veľké riziko ochorení súvisiacich s nadváhou človeku hrozí. To však neznamená, že by jeho hladinu nebolo možné upraviť. Práve naopak, už malý úbytok hmotnosti môže viesť k zníženiu množstva viscerálneho tuku v tele. Určitá miera viscerálneho tuku je zdravá, pretože telu poskytuje rýchlo dostupný prísun energie. Ak je však viscerálneho tuku väčšie množstvo, ako telo potrebuje, začne sa do neho vylučovať väčšie množstvo mastných kyselín, hormónov a chemických látok vyvolávajúcich zápaly, ktoré môžu zásadne ovplyvniť fungovanie životne dôležitých orgánov a spôsobiť veľké množstvo ochorení, ktoré sú spájané s nadváhou. Je potrebná dlhodobá úprava stravovacích návykov, t. j. zníženie energetického obsahu potravy a pravidelná pohybová aktivita. Snahu je možné podporiť aj vhodnými výživovými doplnkami, ktoré dokážu pomôcť so znižovaním hmotnosti, ako aj hladiny viscerálneho tuku.

Postava typu jablko a hruška

Viscerálny tuk nás vracia do doby, keď sme rozlišovali ženské siluety podľa ovocia - jabĺk a hrušiek. Ľudia s postavou typu hruška majú menšie množstvo viscerálneho tuku - tuk sa im menej ukladá v brušnej dutine, ale viac v oblasti pozadia a na stehnách. Títo ľudia sú menej ohrození niektorými zdravotnými problémami, ktoré sú spojené s telesnou hmotnosťou. Naproti tomu ľudom s postavou typu jablko sa tuk ukladá vo väčšom množstve nad pásom a aj v brušnej dutine. Vyššia je teda nielen hladina viscerálneho tuku, ale aj riziko spojené s nadváhou.

Ako zatočiť s množstvom viscerálneho tuku?

Pri chudnutí sa viscerálny tuk spaľuje omnoho rýchlejšie než podkožný tuk, a preto sa aj menší úbytok hmotnosti môže prejaviť výrazným zlepšením zdravotného stavu. Pohyb je proti viscerálnemu tuku skvelou zbraňou. A dobrá správa je, že je to práve tento typ tuku, ktorý sa pri pravidelnom cvičení začína spaľovať ako prvý. Nemusíte sa teda nijako trápiť extrémnymi športami, zamerajte sa skôr na cviky určené pre oblasť brucha. Z hľadiska stravovania skúste upraviť svoj životný štýl. Začnite so stravou bohatou na vlákninu a kvalitné bielkoviny, jedzte častejšie (najmenej päťkrát denne) a v menších porciách. Ale pozor, nesmiete zo svojho jedálnička tuky úplne vyradiť! 20 až 35% vášho denného príjmu kalórií by malo pochádzať práve z tukov. Ale z dobrých tukov - nájdete ich napríklad v rybách, avokáde, olivách, orieškoch, rastlinných olejoch a pod. Obvod pása nám napovie, aké veľké množstvo viscerálneho tuku máme v tele. Merať ho možno pomocou bežného krajčírskeho metra, ale na správnom mieste - v polovici medzi spodným okrajom dolného rebra a horným okrajom panvovej kosti, jednoducho povedané, na páse.

Zaznamenávajte si svoje úspechy - každý mesiac si napíšte obvod svojho pása (rizikový je obvod pása väčší ako 80 cm u žien a 95 cm u mužov) napríklad do diára. Pravidelne si môžete počítať aj svoj BMI (rizikový je vyšší ako 25). Dobrým ukazovateľom je aj pomer pása a bokov. Vydeľte obvod pása v centimetroch obvodom bokov. Ak sa dostanete nad hranicu 0,8, existuje u vás zvýšené riziko zdravotných problémov (u mužov je to pomer 0,95). Snažte sa teda tento pomer upraviť pod spomínanú hranicu.

Produky, ktoré odporúčame:
  • Vláknina - rozpustná
  • ThermoFit
  • Spirulina Pura
  • Spirulina BIO
  • Slimcaps
  • Psyllium
  • Papaya enzým
  • Lepicol
  • L-carnitín + inulín + Cr
  • Fit Chitosferín
  • CLA
  • Chloretabs
  • Chitosan + Forte
  • AcidoFit
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Balicek mi prave prisiel, doruceny rychlo a v poriadku.Dakujem a urcite u vas nakupim opat :-)
Prajem pekny den. “

Monika Vojtekova