Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Nevyliečiteľná choroba menom cukrovka

Nevyliečiteľná choroba menom cukrovka Diabetes mellitus, a teda cukrovka je nevyliečiteľné hormonálne ochorenie, pri ktorom je zvýšená hladina glukózy v krvi a prejavuje sa aj poruchou metabolizmu sacharidov. Zvýšená hladina cukru v krvi je prejavom cukrovky a vzniká poruchou vylučovania inzulínu. Okrem toho pri cukrovke nastáva aj ďalší problém, a to je porucha spracovania tukov, bielkovín, minerálnych látok i vody. Veľkou komplikáciou pri cukrovke je aj poškodenie ciev. Ak sa vplyvom cukrovky poškodia malé cievy, dochádza k poškodeniu či zhoršeniu zraku, ale aj obličiek či nervov. Ak sa však poškodia veľké cievy, nastáva nedokrvenie rúk či nôh, mozgu, ale aj srdca.

Typy cukrovky a jej prejavy
Určite viete, že cukrovku rozdeľujeme na dva typy. Cukrovka I. typu a II. typu.
Zjednodušene môžeme povedať, že cukrovkári I. typu sú závislí na inzulíne, cukrovkári II. typu nie sú. Lepšie to môžeme opísať aj takto. Cukrovkárom I. typu chýba úplne hormón inzulín, a teda im musí byť dodávaný injekčne. Ak by inzulín nedostali, upadli by do bezvedomia a nastala by smrť. Tento typ cukrovky sa väčšinou zisťuje deťom a mládeži, ale aj v dospelosti. Cukrovkárov II. typu predstavujú starší ľudia, s nadváhou či obézni ľudia, ľudia zväčša po 40.-ke.
V prípade I. typu cukrovky sú prejavy jasnejšie. Patrí k nim zvýšený smäd a sucho v ústach, časté močenie a chudnutie. V prípade II. typu sú príznaky menej viditeľné, ale dajú sa badať. Avšak cukrovku môžete mať dlhšie a nemusíte o nej vedieť. Spozornieť treba pri častých kožných či močových infekciách, nervových problémoch, poruche zraku, svrbeniu. Na toto ochorenie sa však často prichádza pri iných vyšetreniach, napríklad pri infarkte či porážke.

Liečba je nutná
Ako sme už spomínali, ak by cukrovkár I. typu nedostal svoju dávku inzulínu, nastalo by diabetické bezvedomie, kóma. K ďalším akútnym komplikáciám patrí aj laktátová acidóza, čo je okyslenie organizmu, ktoré spôsobí nahromadenie kyseliny mliečnej a hypoglykémia, a teda nízka hodnota krvného cukru.
K chronickým komplikáciám patrí poškodenie obličiek, nervov, poškodením zraku – sietnice. Diabetická neuropatia, zjednodušene poškodenie nervov, obyčajne začína na prstoch nôh, neskôr aj rúk. Poznáte to pod pojmom diabetická noha, čo je poškodenie tkaniva pod členkom. Cukrovkárom hrozí amputácia viac než ľuďom bez cukrovky, a to až 40-krát viac.
K ďalším vážnym komplikáciám pri cukrovke patrí aj postihnutie veľkých ciev, srdcovo-cievne komplikácie. Kôrnatenie tepien je najčastejšou príčinou smrti u ľudí trpiacich cukrovkou.

Liečba cukrovky
Ako vyššie uvádzame, cukrovkári I. typu musia dostávať inzulín. Cukrovkári II. typu, pokiaľ sa ich hodnoty približujú normálu, dostávajú lieky – antidiabetiká. Ak však už nestačia, nastáva liečba inzulínom. Čo je však dôležité, diabetici musia zmeniť svoj životný štýl, a to dodržiavaním diéty, pohybovou aktivitou a úplným nefajčením. Zvlášť posledný bod, a to zákaz fajčenia je pre diabetikov veľmi dôležitý. Fajčením si totiž výrazne zvyšujú riziko infarktu myokardu, mozgovej príhody, vzniku diabetickej nohy či ischemickej choroby dolných končatín.

Pomoc v podobe výživových doplnkov
Diabetici musia myslieť na svoje zdravie oveľa viac než ľudia, ktorých táto civilizačná choroba netrápi. My máme pri nich výživové doplnky, ktoré im pomôžu udržiavať stabilnú hladinu krvného cukru, zmierňujú chuť na sladké, pomôžu im znížiť telesnú hmotnosť, ale aj vytvoriť zásoby inzulínu v tkanivách.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za tovar, ste úžasne šikovná a pružná firma. Som naozaj spokojná a vedia o tom aj moji priatelia a známi.“

D.CH.