Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Nízky krvný tlak

Nízky krvný tlak

Veľmi bežným problémom je v súčasnosti aj kolísavosť krvného tlaku. Niekto ho má príliš vysoký, iný ho má nízky. Najlepšie je však udržiavať ho v predpísaných hodnotách, ktoré sú pre chod nášho organizmu a pre náš každodenný život najvhodnejšie. Nízky krvný tlak má množstvo negatív avšak aj pozitívum, ktorým je skutočnosť, že ľudia s nízkym krvným tlakom sa dožívajú dlhšieho veku než ľudia s opačnými extrémnymi hodnotami krvného tlaku. Existuje však množstvo spôsobov ako tlak zvyšovať. Najdôležitejšie je dbať na správny jedálniček, v ktorom sú na prvom mieste zdravé a hlavne čerstvé potraviny a vykonávať športové aktivity a pohyb, ktorý stimuluje krvný obeh a tým zvyšuje krvný tlak. Poďme spolu preskúmať tento stav a naučme sa, ako s ním bojovať a ako efektívne a správnym spôsobom tlak zvyšovať tak, aby sme mohli každý deň prežívať bez rôznych prejavov malátnosti alebo ospalosti.

Prečo vzniká?

Nízky krvný tlak je vlastne podtlak, ktorý vzniká v tepnách a cievach, ktoré odvádzajú krv zo srdca. Najčastejšou príčinou nízkeho krvného tlaku je dedične podmienené nesprávne riadenie výšky krvného tlaku. Taktiež je príčinou nedostatok pohybu alebo nedostatok niektorých dôležitých živín, ktoré sú schopné tlak zvyšovať. Rovnako aj oslabené cievy alebo nedostatočné napätie v cievach spôsobuje znižovanie krvného tlaku. Nízky krvný tlak predstavujú hodnoty nižšie ako 100/60 milimetrov ortuťového stĺpca. Nízkym tlakom môžu trpieť viac štíhli ľudia než jedinci, ktorí majú hmotnosť normálnu. Tento stav spozorujeme napríklad pri prudkom vstávaní, kedy človek pociťuje náhlu malátnosť, čo je signál, že s tlakom nie je niečo v poriadku. Príčinami nízkeho tlaku však môžu byť aj závažnejšie problémy, akými sú infekcie alebo chudokrvnosť.

Symptómy

Medzi základné symptómy nízkeho krvného tlaku patrí:

  • Únava
  • Malátnosť
  • Ospalosť
  • Precitlivenosť na zmeny počasia
  • Poruchy koncentrácie
  • Bledosť
  • Bolesti hlavy

Ako si pomôžeme?

Ako som už spomínala, napríklad pohyb je v tomto stave veľkou pomocou. Športová aktivita, telocvik a tiež kondičný tréning dokážu stimulovať krvný obeh. Rovnakým spôsobom pomáhajú kúpele alebo striedavé studené a horúce kúpanie a sprchy, taktiež masáže. Veľmi účinným spôsobom je tiež úprava jedálnička. Takýto ľudia by mali prejsť na slanšiu stravu, pretože sodík v kuchynskej soli viaže vodu a tým zvyšuje objem krvi a krvný tlak. Taktiež soľ zvyšuje napätie v cievach, zužuje ich a týmto spôsobom ovplyvňuje hodnotu krvného tlaku. V zložení potravín je veľmi vhodná kombinácia biologicky aktívnych bielkovín a vitamínu C. Biologicky aktívne bielkoviny nájdeme napríklad v sójových produktoch a vitamín C v čerstvom ovocí a zelenine. Kombinácia týchto látok stimuluje činnosť žliaz, zužuje cievy, aktivizuje srdce a krvný obeh. Okrem toho by ľudia s nízkym krvným tlakom mali konzumovať semienka, jadierka, klíčky a rôzne druhy orieškov.

Nízky krvný tlak možno mnohí ani nespozorujú, iným však komplikuje život každý deň. Či už závratmi, malátnosťou, ospalosťou alebo bolesťami hlavy. Je mnoho spôsobov, akými si pri týchto stavoch môžeme pomôcť. Či už zdravou stravou, pohybom alebo liečivým kúpeľom. Je na vás, čo si vyberiete, najvhodnejšia je však kombinácia týchto riešení. Vaše telo chce predsa fungovať tak ako má, preto by sme mu mali pri každom probléme pomáhať a dodať mu zdravú stravu a pohyb.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň ďakujem za super rýchle dodanie a vzorky.“

Šipkovská