Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Očné problémy

Očné problémy

Mnohí z nás sa občas stretávajú so stavmi, kedy ich oči pália alebo svrbia, sú suché a podráždené. Tieto nepríjemnosti môžu byť spôsobené viacerými faktormi. Naše oko je vytvorené na to, aby pozorovalo veci, ktoré sú pokojné, to znamená, že pričasté sledovanie televízora je pre nás nezdravé, pretože pri tejto činnosti nastáva pri každom svetelnom impulze z obrazovky jav, kedy naše oko musí spotrebovať nespočetné molekuly rodopsínu, čo je červené farbivo v našej sietnici. Rodopsín nazývame inak aj zrakový purpur. Okrem sledovania televízie môže byť spúšťačom zrakových ťažkostí aj stres alebo nedostatok vitamínov a minerálov, ktoré naše oči nevyhnutne potrebujú. Oko je orgán, ktorý zachraňuje život a musí reagovať omnoho rýchlejšie než ostatné zmyslové orgány, a preto naše oči potrebujú omnoho viac vitamínov a minerálov než ostatné orgány. A ak nastane situácia, že máme nedostatok živín, naše oči začnú byť podráždené a my musíme riešiť problém. Pozrime sa spoločne, čo je potrebné jesť a ako sa treba o naše oči starať.

Nepríjemné symptómy

Medzi očné problémy zaradzujeme unavené oči, šerosleposť, nedostatočnú zrakovú ostrosť, podráždené oči, začervenané oči alebo zápal okrajových žliaz mihalníc. Medzi základné symptómy, ktoré nám ukážu, že niečo nie je v poriadku, patria:

  • Pálenie očí
  • Svrbenie očí
  • Mihanie pred očami
  • Žmúrenie
  • Mimovoľné žmurkanie
  • Suché oči

Príčiny vzniku

Ako som už spomínala v úvode, príčin vzniku očných problémov je mnoho. Môže byť za tým stres, nesprávne stravovanie, suché prostredie, či už v práci alebo doma, dlhý čas strávený pred počítačom alebo televízorom a podobne. Ak sa chceme vyhnúť namáhaniu spôsobenému počítačom alebo televízorom, tak monitor televízora i počítača umiestnime tak, aby sa v ňom neodrážalo svetlo z okien alebo lámp. Obrazovka by mala byť nastavená na jemný kontrast a taktiež by sme mali mať istotu, že naše pracovisko spĺňa najnovšie technické parametre. To znamená ochranu pred žiarením obrazovky a nastavenie výšky a sklonu monitora. Rovnako je dobré vedieť, že sedieť prinízko pri počítači nie je dobré, pretože sa na monitor pozeráme z nesprávneho uhla.

Strava

Jednou z príčin našich ťažkostí je aj nesprávne stravovanie. Najdôležitejší vitamín, ktorý naše oči potrebujú je vitamín A. Mali by sme preto vyhľadávať potraviny bohaté najmä na karotén. Sem patrí mrkva, špenát, mangold, brokolica, kel, tekvica, melón, papája, mango, paradajky, broskyne, marhule, hrášok alebo fazuľa. Okrem vitamínu A je potrebný aj vitamín C. Ten nájdeme vo všetkých druhoch čerstvého ovocia, najmä v grepoch, pomarančoch, citrónoch, kivi, jablkách, bobuľovom ovocí a zo zeleniny v paradajkách, cibuli alebo zemiakoch. Zo stopových prvkov by sme mali prijímať dostatok zinku, ktorý je zdrojom enzýmov v sietnici oka. Zinok nájdeme v artičokách, kapuste, špargli, kukurici, strukovinách, cibuli, zemiakoch, sóji alebo špenáte. Veľmi dobre na oči vplýva aj konzumácia orieškov.

Na našich stránkach nájdete množstvo druhov orieškov. Či už sú to bio cédrové oriešky, lieskové orechy, píniové oriešky, kešu orechy, para orechy alebo aj makadamiové oriešky. Rovnako v prípade vitamínov a minerálov a ďalších stopových prvkov si môžete na našich stránkach vybrať výživové doplnky, ktoré pokryjú denné dávky potrebných látok.

Na naše oči si musíme dávať pozor. Zodpovedné stravovanie a ergonomický prístup k používaniu počítača nám zaručene pomôžu. Ak pociťujete ťažkosti a potrebujete ísť za odborníkom, lepšie je to urobiť v pondelok po víkende, pretože oči sú po dňoch voľna oddýchnuté a odborník tak omnoho lepšie zhodnotí situáciu. Ja však verím, že si vďaka zdravej strave dokážeme pomôcť aj sami a naše telo bude spokojné a vitálne.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Vážená spoločnosť Biocare! Ďakujem pekne za veľmi rýchle vybavenie mojej objednávky /Dračia krv/. Po včerajšom oznámení telefónom a mailom mi dnes doobeda poštárka doručila balíček. Ďakujem aj za priložený malý darček, som veľmi spokojný.“

PhDr. Štefan Slisz