Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaOreganový olej (ako už názov napovedá) sa získava parnou destiláciou z bylinky Oregano. Existuje viac ako 40 druhov, no najviac terapeutických výhod pochádza z Oreganum vulgare, rastúcej divoko v stredomorských oblastiach, kde je už dlho cenená pre svoje priaznivé, zdravotné účinky. Slnečné svetlo podporuje koncentráciu esenciálnych olejov, ktoré poskytujú tejto byline jedinečnú chuť a arómu. Názov pochádza z gréčtiny a v preklade znamená ,,radosť z hôr“.
Obsahuje vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín, železa, mangánu a antioxidantov (30x viac ako pomaranče a 42x než jablká). V súčasnej dobe je tento olej cenený pre svoje antioxidačné, antibakteriálne a protiplesňové účinky.
Obsahuje dva výkonné zlúčeniny karvakrol a tymol, ktoré sú zodpovedné za prevažnú časť jeho výhod.
Pokiaľ ide o dávkovanie, frekvenciu a dĺžku užívania, platí jednoduché pravidlo - Menej je niekedy viac.
Pred užitím si vždy starostlivo prečítajte pokyny a začnite s najnižším odporúčaným množstvom dávok. Zvyšujte ich postupne a vždy podľa potreby.
Oreganový olej je určený výhradne na krátkodobé užívanie (7-10 dní). Pred priamym užitím (nielen vnútorným, ale aj vonkajším) ho vždy musíte zriediť, inak môže dôjsť k popáleniu sliznice či pokožky. Vždy sa riaďte pokynmi, ktoré by Váš zakúpený olej mal obsahovať. Ak si nie ste istí ako olej riediť a dávkovať, odporúčame zvoliť kapsule.
Ak máte ťažkosti s dýchacími cestami (upchaný nos, dutiny,...) vhodná je aj inhalácia.
Umiestnite niekoľko kvapiek oleja do misky s horúcou vodou, prehoďte uterák cez hlavu a vdychujte výpary.
Aby ste predĺžili jeho životnosť, vždy ho skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Oregano je veľmi chutná bylina, ktorá sa často používa v talianskej, gréckej a španielskej kuchyni. Často býva súčasťou rôznych talianskych zmesí korenia. Olej je však mimoriadne silný koncentrát (má omnoho horkejšiu a výraznejšiu chuť), s ktorým je potrebné zaobchádzať opatrne – niekedy postačí jediná kvapka!
Možno ho pridať do domácich polievok a dusených pokrmov, a to najmä v čase zdravotných ťažkostí.
Pridanie oreganového oleja do vašich pokrmov, môže tiež pomôcť zahubiť rôzne choroboplodné zárodky, ktoré by sa potenciálne mohli v surovinách vyskytovať.
Oreganový olej by nemali užívať ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčiace. Rovnako by sa mu mali vyhnúť dojčatá, deti, ľudia s vysokým krvným tlakom a srdcovou slabosťou.
„Mam pochybnosti vzdy ked kupujem cez internet, ale s vasim obchodom som bola spokojna a nakupim aj nabuduce.“