Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v strave Vášho dieťaťa

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v strave Vášho dieťaťa

Esenciálne mastné kyseliny sú veľmi dôležité pre dobré zdravie a rozvoj vašich detí. Sú to typy tukov, ktoré sú nevyhnutné, pretože ich naše telo nedokáže samo vyprodukovať. Pomáhajú budovať bunky, regulovať nervový systém, posilniť kardiovaskulárny systém, vybudovať imunitu, pomáhajú telu vstrebávať živiny, sú dôležité pre zdravú funkciu mozgu a zraku.
Patria k nim omega-6 (kyselina linolová) a omega-3 mastné kyseliny (kyselina linolenová). Oba druhy patria k polynenasýteným tukom, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu a podporiť zdravie srdca.
Prečítajte si, ktoré z nich vaše dieťa potrebuje.

Druhy omega-3 mastných kyselín

Existujú tri hlavné typy omega-3 mastných kyselín:
  • kyselina alfa-linolénová (ALA) - ľanové semienka, vlašské orechy, kel, sójový olej.
  • kyselina dokosahexaenová (DHA) - tučné ryby, vrátane lososa, makrely, sardiniek, pstruha dúhového a sleďa.
  • kyselina eikosapentaenová (EPA) - tučné ryby, vrátane lososa, makrely, sardiniek, pstruha dúhového a sleďa.

Omega-3 mastné kyseliny prispievajú k zdraviu rôznymi spôsobmi. Napríklad DHA je rozhodujúca pre vývoj mozgu a očí. To je hlavný dôvod, prečo je výživa dojčiat a tehotných žien obohatená práve o túto kyselinu. A to buď v podobe potravín alebo ako doplnok výživy.
Aby ste dosiahli čo možno najviac zo všetkých zdravotných výhod, odporúča sa konzumácia oboch druhov omega-3 - z rastlinných zdrojov a z rýb súčasne.

Omega-6 mastné kyseliny sú zvyčajne hojne zastúpené v potrave (v spracovaných potravinách, ktoré obsahujú oleje, ako je napr. sójový, slnečnicový, kukuričný olej).
Na porovnanie: 1 lyžička slnečnicového oleja obsahuje cca 2 966 mg omega-6 mastných kyselín.
Stačí sa zvyčajne zamerať na to, aby vaše dieťa prijímalo dostatok omega-3 mastných kyselín.

Omega-6 a omega-3: Koľko ich deti potrebujú?

Vaše dieťa nemusí mať dostatok esenciálnych mastných kyselín každý deň. Stačí ak získa odporúčane množstvo ako priemer v priebehu niekoľkých dní či týždňa.

Deti vo veku od 1-3 rokov: 7 g (7 000 mg) omega-6 a 0,7 g (700 mg) omega-3 mastných kyselín denne.
Deti od 4-8 rokov: 10 g (10 000 mg) omega-6 a 0,9 g (900 mg) omega-3 mastných kyselín denne.

Čo ak ich moje dieťa príjme nadbytok?

Toho sa určite nemusíte obávať. Vaše dieťa formou bežne konzumovanej stravy určite neprijme nadbytok esenciálnych mastných kyselín - ale môže prijať nadbytok tuku.
Všeobecne platí, že radšej zvoľte prevažne tuky bohaté na omega-3 a vyhnite sa úplne trans-tukom a čiastočne aj nasýteným tukom.

Trans-tuky - často označené na etiketách potravín ako "čiastočne stužené oleje" - sa vyskytujú v mnohých vyprážaných potravinách (napr. hranolčeky), pečive (napr. sušienky, pečivo, cesto na pizzu) a v margarínoch. Nájdeme ich dokonca aj v niektorých mliečnych výrobkoch a spracovanom mäse.
Tieto tuky zvyšujú hladinu LDL (tzv. zlého) cholesterolu a znižujú hladinu HDL (tzv. dobrého) cholesterolu, čím prispievajú k zvýšeniu rizika srdcových problémov.

Nasýtené tuky pochádzajú prevažne zo živočíšnych zdrojov, ako je tučné mäso, bravčová masť, smotana, maslo a syry. Ich dobrým poznávacím znakom je, že pri izbovej teplote zvyknú byť tuhé.

Ak má Vaše dieťa problém s konkrétnymi druhmi potravín, odporúčame vyskúšať rybí olej pre deti zbavený zápachu po rybách s najvyšším stupňom čistoty a prirodzene najvyšším obsahom omega-3 mastných kyselín (od 6 mesiacov) alebo obľúbené žuvacie tablety (od 3 alebo 6 rokov).

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý den prajem. Dosiel mi dnes balik do Nemecka a musim povedat veľmi rýchle dodanie som veľmi rada:) a som rada ze máte caje s čistým zložením :) premna to znamená veľa kedze mam zdravotne problémy. Dakujem este raz a prajem pekný den :)“

Barbora Belzarova