Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Opar na perách

Opar na perách

Poznáme to všetci, v období, keď je naše telo menej odolné a vyčerpané, či už zo stresu alebo prepracovanosti a dostane sa do styku s vírusom, ktorý opar spôsobuje, nepríjemná komplikácia je na svete. Zväčša prežívame tento problém v období, keď to najmenej potrebujeme a práve vo chvíľach, keď chceme zažiariť a vyzerať dobre. Na to, aby sme sa oparom vyhli je potrebné posilňovať svoju imunitu dostatočným množstvo vitamínov a minerálov, ktoré zaručia, že náš organizmus sa len tak nenechá poraziť nepríjemným vírusom. Je dokázané, že aj priveľká nenávisť voči inej osobe môže vyvolať herpesovú infekciu. Ak už opar máme, dbáme na to, aby sme ho prostredníctvom bozkov alebo použitého riadu neprenášali aj na ostatných členov rodiny, pretože opar je nákazlivý aj v čase hojenia. Pozrime sa teda, čo opar spôsobuje a akým spôsobom a akými druhmi potravín ho zaručene porazíme a posilníme svoju imunitu.

Charakteristika a symptómy

Opar je vlastne vírusovou infekciou kože a sliznice, ktorý nazývame aj herpes. Prejavuje sa ako malé dráždivé pľuzgieriky. Opar je často sprievodným znakom rôznych horúčkových ochorení, ktoré náš organizmus trápia. Medzi najčastejšie symptómy, ktorými sa tento problém prejavuje, patria:

  • Pľuzgieriky naplnené tekutinou na perách
  • Časté silné pálenie
  • Časté svrbenie v prvých dňoch
  • Opuch mandlí
  • Objavenie kolónií pľuzgierikov na začervenaných ústach

Čo opar spôsobuje?

Vírusy, ktoré opar spôsobujú, takzvané herpetické vírusy sa usídľujú pozdĺž nervov. Prvé príznaky pozorujeme už počas prvých dvoch dní a samotný opar nám dokáže znepríjemňovať život aj osem dní. Po šiestich dňoch sa dostávame do stavu, že opar už nie je nákazlivý a v priebehu nasledujúcich dvoch dní nám pľuzgieriky vyschnú a opar sa zahojí. Rovnako je dôležité si uvedomiť, že aj stres zohráva rolu pri nákaze. Mali by sme preto okrem skvelej imunity dbať na hladinu stresu, a znižovať ju.

Pomoc

V prípade, že chceme svojmu organizmu pomôcť, dôležité je eliminovať stresové faktory a taktiež podporiť imunitný systém, aby dokázal úspešne s infekciou bojovať. Mali by sme svojmu organizmu zabezpečiť pokoj, teplo a rovnako dostatočný prísun živín z jedla. Je dôležité vylúčiť alkohol, nikotín a taktiež kávu. Zvonka sa používajú masti na opar, ktoré obsahujú zinok. Zinok nájdeme v rôznych pastách, ale rovnako si môžeme zinkový roztok vyrobiť sami. Stačí ak 4 gramy síranu zinočnatého rozmiešame v 100 ml prevarenej studenej vody. Potom do tejto tekutiny namočíme vreckovku a v polhodinových intervaloch prikladáme na postihnuté miesto.

V prípade zdravej stravy by sme mali tiež vedieť, ktoré potraviny sú vhodné, a ktoré naopak nášmu zdraviu škodia. Veľmi dôležité sú vitamíny zo skupiny vitamínov B. Tie nájdeme napríklad v zemiakoch, zelenine, strukovinách alebo obilninách. Ďalej by sme mali prijímať veľa vitamínu A, ktorý sa nachádza v špenáte, mangolde, mrkve, brokolici, keli, papáji, melónoch, tekvici a podobne. Potom je tu vitamín E, ktorý nájdeme v sójových produktoch alebo kukurici. Zo stopových prvkov sú najdôležitejšie selén a zinok. Selén nájdeme v cibuli, cesnaku alebo hľuzovej zelenine a špargli a zinok nájdeme v rôznych druhoch orechov a jadierok alebo strukovinách.

Aby sme predišli nákaze oparom, je potrebné eliminovať stres a posilňovať imunitu. Na trhu máme obrovské množstvo kvalitných potravín, ktoré nám dodajú to správne množstvo vitamínov a minerálov. Napríklad v tomto období, kedy dostaneme v každom obchode úžasné tekvice, si môžeme pripraviť napríklad tekvicové pyré, polievku alebo koláč a doplníme tak napríklad nevyhnutný vitamín A. Samozrejme plodiny a potraviny treba kombinovať tak, aby sme mali všetkého dostatok a náš organizmus aby bol dostatočne silný na boj nielen s vírusmi spôsobujúcimi opar, ale so všetkými vírusmi a baktériami, ktoré na nás v tomto chladnom období útočia.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ste spoľahlivý, rýchly internetový obchod. Vôbec nemám obavu nakupovať. Ďakujem“

Rimma